Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας σε Καλαμπάκα και Μετέωρα

meteora

 

Την Παρασκευή 10-5-2019, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων και τα Μετέωρα.

Πρώτος σταθμός ήταν η Ι. γυναικεία Μονή Αγ. Στεφάνου στα Μετέωρα Τρικάλων, ένα από τα σημαντικότερα Μοναστηριακά συμπλέγματα της χώρας. Η Μονή βρίσκεται στην άκρη ενός απόκρημνου και αιωνόβιου βράχου και σύμφωνα με την παράδοση και με μια επιγραφή που σωζόταν παλαιότερα στην είσοδό της, συνδέεται με τον ασκητή Ιερεμία και η αρχή της ανάγεται στην τελευταία δεκαετία του 12ου αιώνα (1192). Η θρησκευτικότητα και η κατάνυξη της ατμόσφαιρας ήταν ιδιαίτερη και δεν άφησε ασυγκίνητους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

agios stefanos sde karditsas

Δεύτερος σταθμός ήταν το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας. Στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας (Κ.Τ.Ε.Σ.Θ.) εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες, ενώ σε ειδική αίθουσα multimedia παρακολουθήσαμε προβολή εκπαιδευτικής εφαρμογής με σκοπό την εξοικείωση με τις έννοιες της αρχαιολογίας και ειδικότερα της προϊστορίας. Μέσα από τους σταθμούς της έκθεσης είδαμε τα εξής:

  • πώς η παρουσία των προϊστορικών κατοίκων του σπηλαίου αποτυπώθηκε στο χώμα
  • ποια είδη ανθρώπων έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα και τι υλικά χρησιμοποιούσαν
  • πώς είναι τα πρώτα προϊστορικά κοσμήματα
  • πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο
  • ποια είδη φυτών και ζώων συνέθεταν το προϊστορικό περιβάλλον του σπηλαίου
  • πώς ήταν ένα συνηθισμένο νεολιθικό νοικοκυριό

sphlaio theopetras sde karditsas

Τέλος, τρίτος και τελευταίος σταθμός ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα πτηνών και θηλαστικών των ιδιωτών συνιδρυτών του μουσείου και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για όλα τα διοράματα καθώς και για τα ομοιώματα μανιταριών που βρίσκονται στον 1ο όροφο. Οφείλουμε να επισημάνουμε την έμφαση που υπέδειξε η υπεύθυνη του μουσείου κατά την ξενάγηση στο ότι όλα τα εκθέματα βρέθηκαν νεκρά στη φύση ή σε ζωολογικούς κήπους – γεγονός που αποδεικνύεται  από ειδικά βραχιολάκια που φέρουν στα πόδια τους.

meteora sde karditsas 2

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.




Total
0
Shares
Previous Article

B2 ΕΠΣΚ Το πρόγραμμα των Play Off (2018-19)!

Next Article
soccer podosfairo mpala

Α' ΕΠΣΚ: Το πρόγραμμα των Play Out αγώνων