Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας, Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στα Μετέωρα

Την Παρασκευή 31-3-2017, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στην περιοχή των Τρικάλων, με συνοδούς τους καθηγητές Γιαννάκου Ουρανία και Μάνθο Αθανάσιο.

1 1Οι εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας στη θέση Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «Ανακύκλωση, πράξη ευθύνης» που υλοποιείται στο παράρτημα Σοφάδων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς και τη Ι. Μονή Αγ. Στεφάνου που βρίσκονται στα Μετέωρα Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα :

Πρώτος σταθμός ήταν ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας στον ορεινό όγκο στη θέση Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων. Πρόκειται για μία επιχείρηση της εταιρείας ΠΑΔΥΘ Α.Ε., διαδημοτική εταιρεία Καρδίτσας – Τρικάλων. Μόλις φτάσαμε εντυπωσιαστήκαμε από την έκτασή της και από το μέγεθος του χώρου υγειονομικής ταφής. Εκεί μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος των εγκαταστάσεων, μηχανικός περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο οποίος αναλυτικά και υπομονετικά μας εξήγησε τη διαδικασία περισυλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων και υπολειμμάτων.

Ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ δέχεται καθημερνά 300 – 350 τόνους και ότι ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 8 χρόνια με μία κυψέλη περισυλλογής η οποία υπολογίζεται ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν για  7 χρόνια. Η υπέρβαση της αρχικής πρόβλεψης οφείλεται στο μεγάλο βαθμό συμπίεσης που υφίστανται τα απορρίμματα μετά την απόθεσή τους στο ΧΥΤΑ από εξειδικευμένο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, σκανδιναβικής προελεύσεως. Δίπλα στην αρχική κυψέλη, είχαμε την ευκαιρία να δούμε κενή μία εντελώς καινούρια που έχει κατασκευαστεί και υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ένα με ενάμιση χρόνο, μεγαλύτερης χωρητικότητας από την πρώτη. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος μας περιέγραψε την αλυσίδα αποκομιδής σκουπιδιών από τους κάδους των σπιτιών μας, στους κάδους του Δήμου – πράσινους και μπλε, τη μεταφορά τους στα ΚΔΑΥ – μπλε κάδοι – ή στα κατά τόπους ΣΜΑ  των δήμων – πράσινοι κάδοι,  όπου υφίστανται μία αρχική διαδικασία συμπίεσης και στη συνέχεια συλλέγονται σε ειδικά containers και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Μετά την περισυλλογή συμπιέζονται επιπλέον με το ειδικό μηχάνημα και πάνω από κάθε στρώμα σκουπιδιών τοποθετείται μία στρώση χώματος (ταφή), μάλιστα χαριτολογώντας ο κος Γιαννόπουλος το παρομοίασε  με τις γνωστές Θεσσαλικές πίτες… Η διαδοχική επίστρωση με χώμα έχει ως αποτέλεσμα τη βιολογική αποσύνθεσή τους και την καταπολέμηση της δυσοσμίας. Ήταν κοινή παραδοχή προς έκπληξη όλων ότι στην περιοχή δεν υπήρχε δυσάρεστη οσμή.

Τέλος, μας ανέλυσε τη διαδικασία επεξεργασίας των παραγομένων από τις κυψέλες υγειονομικής ταφής: των στραγγισμάτων και του βιοαερίου. Τα 2 1στραγγίσματα (υγρά χρώματος μαύρου) συλλέγονται σε μεγάλες δεξαμενές με τη βοήθεια ειδικής κατασκευής στον πυθμένα των κυψελών (τύπου ψαροκόκαλο)  και στη συνέχεια με αντλίες μεταφέρονται στο χώρο βιολογικού καθαρισμού, όπου παράγεται καθαρότατο απιονισμένο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα της γύρω περιοχής, μιας και οποιαδήποτε άλλη διάθεση του τελικού αυτού προϊόντος παρακωλύεται από σχετική νομοθεσία. Το βιοαέριο είναι άλλο ένα παραγόμενο από το χώρο ταφής – προϊόν αποσύνθεσης οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο για παραγωγή ενέργειας (π.χ. θερμική, ηλεκτρική, φωτεινή). Ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της ΠΑΔΥΘ Α.Ε. έχει εκπονήσει μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού και ανάπτυξης εγκαταστάσεων αξιοποίησης του βιοαερίου.

Κλείνοντας αξίζει να ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή μας αυτή τον συμπολίτη κ. Πλιάσσα Ορέστη – Διευθυντή της ΠΑΔΥΘ – καθώς με την δική του συμβολή στάθηκε δυνατή η υλοποίηση αυτής της δράσης του σχολείου μας. Η ενημέρωση που μας έγινε ήταν άψογη και φεύγοντας διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες σακούλες ανακύκλωσης. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το επιστημονικό και εξαιρετικής σημασίας έργο που παράγεται στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας πάνω στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

5 1Δεύτερος σταθμός ήταν το μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών στα Μετέωρα Τρικάλων. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα πτηνών και θηλαστικών  των ιδιωτών συνιδρυτών του μουσείου και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για όλα τα διοράματα καθώς και για τα ομοιώματα μανιταριών που βρίσκονται στον 1ο όροφο. Οφείλουμε να επισημάνουμε την έμφαση που υπέδειξε η υπεύθυνη του μουσείου κατά την ξενάγηση στο ότι όλα τα εκθέματα βρέθηκαν νεκρά στη φύση ή σε ζωολογικούς κήπους – γεγονός που αποδεικνύεται  από ειδικά βραχιολάκια που φέρουν στα πόδια τους.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός ήταν η Ι. γυναικεία Μονή Αγ. Στεφάνου στα Μετέωρα Τρικάλων, ένα από τα σημαντικότερα Μοναστηριακά συμπλέγματα της χώρας. Η Μονή βρίσκεται στην άκρη ενός απόκρημνου και αιωνόβιου βράχου και σύμφωνα με την παράδοση και με μια επιγραφή που σωζόταν παλαιότερα στην είσοδό της, συνδέεται με τον ασκητή Ιερεμία και η αρχή της ανάγεται στην τελευταία δεκαετία του 12ου αιώνα (1192). Η θρησκευτικότητα και η κατάνυξη της ατμόσφαιρας ήταν ιδιαίτερη και δεν άφησε ασυγκίνητους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους…

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

4 1

6 1

3 1




Total
0
Shares
Previous Article

Άνοιξε το Taxis για την υποβολή των δηλώσεων έτους 2016

Next Article

Υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ τα 50α Καραϊσκάκεια – Συνεργασία και με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων