Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων στο αρτοποιείο Κωτούζα

 

Πως παρασκευάζεται το ψωμί, η αγαπημένη αυτή τροφή που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται; Από ποιες φάσεις περνά προκειμένου να φτάσει στο τραπέζι μας; Αυτές κι άλλες απορίες είχαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, τις οποίες τους έλυσε ο Αχιλλέας Κωτούζας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλιότερα αρτοποιεία της πόλης, που τους έδειξε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και τους μίλησε για τη μεγάλη διατροφική του αξία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινή διατροφή και το ψωμί» μαζί με τις δασκάλες τους Κρυσταλλία Κρηνίτσα (Α’ τάξη) και Κωνσταντίνα Αποστολάρα (Β’ τάξη) επισκέφθηκαν το αρτοποιείο Κωτούζας στο κέντρο των Τρικάλων. Ήταν μία εκδρομή διαφορετική που την περίμεναν με ανυπομονησία τα 40 περίπου παιδάκια των 2 τάξεων.

Το αρτοποιείο γέμισε παιδικές φωνούλες και τα παιδιά είχαν αμέτρητες ερωτήσεις κι απορίες να λύσουν. Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Αχιλλέας Κωτούζας και η σύζυγός του Φωτούλα, που απάντησαν σε όλες τις απορίες τους.

Αφού φόρεσαν τα καπελάκια και τις ποδίτσες που με μεγάλη χαρά τους χάρισαν, έπιασαν δουλειά… Μέτρησαν τα υλικά και τα έβαλαν στο μεγάλο μίξερ  να ζυμωθεί και μετά έφτασε η μεγάλη στιγμή (!!!). Η στιγμή που πήραν στα χέρια τους τη ζύμη για να φτιάξουν τα δικά τους ψωμάκια. Εκεί ξεδίπλωσαν την αστείρευτη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Έφτιαξαν ψωμάκια σε απίθανα σχέδια… Πλεξούδες, μαργαρίτες, σαλιγκαράκια κι ολοστρόγγυλα ψωμάκια τοποθετήθηκαν προσεκτικά στις λαμαρίνες για να μπουν στο φούρνο. Και μετά ο τόπος μοσχομύρισε και η χαρά «ξεχείλισε» από τις παιδικές καρδιές όταν πήραν στα χέρια τους τα δικά τους ψωμάκια.

Ο Αχιλλέας και η Φωτούλα Κωτούζα ξεπροβόδισαν τους μικρούς «φουρνάρηδες» φιλεύοντάς τους αρτολιχουδιές. Ψωμάκια και κεκάκια προσφέρθηκαν στα παιδιά που έφυγαν από το αρτοποιείο γεμάτα χαρά και ικανοποίηση.

kwtouzas6

kwtouzas7

kwtouzas8

kwtouzas9

kwtouzas10

kwtouzas11

kwtouzas mathites1

kwtouzas mathites2

kwtouzas mathites3

kwtouzas mathites14

kwtouzass mathites4
Total
0
Shares