Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
dimotiki pinakothiki Karditsas mesa

 Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συνεχίζει και για τη φετινή σχολική χρονιά την προσπάθειά της για μία πιο στενή και ενεργητική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι και για το 2019 – 2020 προσφέρει δραστηριότητες και προγράμματα για το σχολικό κοινό.

Συγκεκριμένα:

  • για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις
  • για την προσχολική ηλικία, την 1η και την 2η τάξη του Δημοτικού Σχολείου προτείνεται μία ειδική ξενάγηση και δυνητικά και μία δραστηριότητα
  • για την 3η τάξη του Δημοτικού Σχολείου έχει σχεδιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ένας άνθρωπος θυμάται … (αποσκοπεί στη γνωριμία με το έργο του Δημήτρη Γιολδάση)
  • για την 4η τάξη του Δημοτικού Σχολείου προτείνεται το πρόγραμμα: κοιτάζω και βλέπω (με κύριο στόχο την καλλιέργεια της παρατήρησης, της οπτικής αντίληψης και την εξάσκηση στην ανάγνωση έργων τέχνης)
  • για την 5η τάξη παρέχεται το πρόγραμμα: ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση (για μεγαλύτερη εμβάθυνση στο έργο του Δημήτρη Γιολδάση)
  • για την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: μία βόλτα στην πινακοθήκη… περιήγηση στην αίθουσα Γ. Βαλταδώρου (που στοχεύει κυρίως στη γνωριμία των παιδιών με το έργο έξι σημαντικών καρδιτσιωτών ζωγράφων που παρουσιάζονται στη αίθουσα Γ. Βαλταδώρου)
  • για απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μουσειακή επίσκεψη, διατίθεται μία μουσειοσκευή που περιλαμβάνει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί έξω από τους χώρους της πινακοθήκης από τις / τους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας (απευθύνεται ιδιαίτερα στην 4η, την 5η και την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου)
  • ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάποιων μαθημάτων και σε συνεργασία πάντοτε με τις / τους εκπαιδευτικούς μπορούν να σχεδιαστούν αντίστοιχες πιο εξειδικευμένες ξεναγήσεις ή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 Οι προτάσεις αυτές σχετίζονται με τη μόνιμη έκθεση, ενώ για τις περιοδικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξει για κάθε περίπτωση σχετική ενημέρωση.

 Σύντομα, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας: Άουσβιτς – ενάντια στη λήθη των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιτζή. Η έκθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως αυτοτελές συμβάν και απευθύνεται τόσο σε ενήλικο, όσο και σε ανήλικο κοινό. Μπορεί να συνδυαστεί με τη σχολική διδασκαλία και να αξιοποιηθεί για διαθεματική εκπαίδευση θεμάτων σχετικών με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την επίσημη εμπλοκή της Ελλάδας, τη λήξη και βεβαίως τις θηριωδίες και ιδιαίτερα το ολοκαύτωμα των Εβραίων κ.ά. Για την έκθεση αυτή θα γίνουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία. Η διάρκειά της είναι: 11 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2019.

 Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόζονται για κάθε τμήμα ξεχωριστά (ομάδες περίπου 15 – 20 ατόμων). Για κάθε σχολική επίσκεψη είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να δουν το υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Τέλος, υπενθυμίζουμε τη λειτουργία της εικαστική βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό που ενδιαφέρεται για βιβλία με εξειδικευμένο εικαστικό περιεχόμενο (βιβλία για την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών, κατάλογοι εικαστικών εκθέσεων κλπ).


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

✉ Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

24410 79982 & 24410 79119

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά




Total
0
Shares
Previous Article
aem magoula

ΑΕ Μουζακίου - ΑΟ Μαγούλας! Ντέρμπι ... Αξιώσεων

Next Article
movies poll

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Με πάρτι και ψηφοφορία αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα 10χρονα του νέου ΔΣ