Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Eκίνησαν την Πτέρναν κατά του Ευεργέτου»

Η Αλήθεια και το Δίκαιο για να ανάψουν το φως της Ανθρώπινης Ψυχής

«Eκίνησαν την Πτέρναν κατά του Ευεργέτου»

Η Αλήθεια και το Δίκαιο για να ανάψουν το φως της Ανθρώπινης Ψυχής και να το διατηρήσουν αυτό άσβεστο ως αθάνατη λυχνία έπρεπε να περάσουν από το Σταυρό

Η Σταύρωση, αποκορύφωμα του απολυτρωτικού έργου του Θεανθρώπου, θεράπευσε το αρρωστημένο συναίσθημα, της ανθρώπινης κοινωνίας και άνοιξε το δρόμο της πνευματικής ανάτασης της Ανθρωπότητας.

Ο Θεάνθρωπος δίδαξε στους ανθρώπους ισότητα, δικαιοσύνη και αγάπη, ηθικοινωνικές αρχές που τις είχε και τις έχει ανάγκη ο κόσμος για να συνεχίσει την ιστορική του πορεία σε υγιή βάση. Για την υλοποίηση των ηθικών αυτών αρχών, ο Χριστός έγινε υπηρέτης των αδυνάτων και δριμύς κατήγορος των ισχυρών της εποχής, των γραμματέων και των φαρισαίων που ήθελαν να διαφεντεύουν και να εκμεταλλεύονται τους πολλούς.

Οι θέσεις του αυτές τον οδήγησαν στον Σταυρικό Θάνατο, όπου μαζί με το δράμα του μαρτυρίου αρχίζει και η λύτρωση του Ανθρώπου. Ο πόνος του Ιησού στον Σταυρό άνοιξε τις καρδιές των Ανθρώπων. Μπροστά στα θαυμαστά γεγονότα της Σταύρωσης δημιουργήθηκαν ορισμένα ερωτήματα στις Ανθρώπινες Καρδιές.

Αυτά τα ερωτήματα είναι το πρώτο βήμα της συνειδητής και ελεύθερης μετάνοιας.

Αυτό το διαβεβαιώνουν οι φράσεις του ληστή και του Εκατόνταρχου «Μνήσθητι μου, Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου» λέει ο Πρώτος «Όντως ο Άνθρωπος ούτος Δίκαιος ην» λέει ο Δεύτερος.

Οι Ομολογίες αυτές έκφραση αναγνώρισης της Θεϊκής αυθεντίας του Χριστού είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής πάλης και αποτελούν το θεμέλιο της Πνευματικής ζωής. Ο θεάνθρωπος έσερνε στις πλάτες του το βάρος της Ανθρώπινης κακίας από τις πρώτες στιγμές της Ανθρώπινης ζωής του.

Την αντιμετώπιζε καθημερινά, άλλοτε ως υποκρισία, άλλοτε ως ειρωνεία και άλλοτε ως αχαριστία. Από τα χέρια που έστρωσαν τα βάγια για τον Αρχηγό της Ζωής, για τον ίδιο πλέχτηκε και ο Ακάνθινος «Στέφανος» της Ταπείνωσης και του Θανάτου. Από τα ίδια στόματα που βγήκαν τα ενθουσιώδη μηνύματα «ΩΣΣΑΝΑ» ακούστηκαν και τα αποδοκιμαστικά συνθήματα «Σταύρωσαν».

Αυτό είναι το μέγεθος της αστάθειας, της ανηθικότητας, της υποκρισίας και της αχαριστίας των Ανθρώπων. Η ανθρώπινη Κακία στη Σταύρωση εκδηλώθηκε τόσο έντονα που προκάλεσε και εξόργισε και αυτή την φύση. Μέσα σε λίγες ημέρες μεταμόρφωσε τα άνθη σε αγκάθια και τη θριαμβευτική υποδοχή σε εγκληματική ενέδρα.

Τέτοιες εγκληματικές ενέδρες στήνονται και στην εποχή μας δυναμιτίζοντας τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Μηχανεύονται με κάθε δόλιο μέσο πως θα εξαφανίσουν ότι ωραίο και καλό δημιούργησε ο φιλότιμος και κοινωνικά υγιής Άνθρωπος.

Η Αναγνώριση και η δικαίωση των ευγενών προσπαθειών με βάση την αυτοκριτική, την ανιδιοτέλεια και τη σωστή ιεράρχηση των αξιών της Ζωής, δημιουργεί Κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας, ειρήνης και δημιουργικότητας.

Αυτό είναι το Μήνυμα που έρχεται από Τον Εσταυρωμένο και που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να ελευθερωθεί ο Άνθρωπος  από τα κατώτερα πάθη του και να ενστερνιστεί την Ζωοφόρο Ανάσταση.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δρ Στέφανος Γ. Κούτρας
Πρόεδρος “Πανθεσσαλικής Στέγης”



Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικές διαλέξεις με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Next Article

Η χώρα θα Αναστηθεί παρά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ