Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Έκδοση βιβλίου με τίτλο “Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα”

vivlio zoumorlis pandimia covid

Του συντοπίτη μας Δρ. Bασίλη Ζουμπουρλή

O Διευθυντής ερευνών στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του ΕΙΕ Δρ. Bασίλης Ζουμπουρλής μαζί με τους συνεργάτες του και τη συνδρομή των εκδόσεων ΝΕΟΝ, συγγράψαν και εκδίδουν το βιβλίο με τίτλο «Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».

Από τον πρόλογο του συγγραφέα διαβάζουμε:

 « Σημαντικό κομμάτι αυτού του βιβλίου αφορά τη Μοριακή Βιολογία του ιού  την παθογένειά του και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ο συγγραφέας αναδεικνύει επίσης τις κοινωνικό – πολιτικές παραμέτρους της πανδημίας. Με βαθύ στοχασμό και έκδηλο το ανθρώπινο συναίσθημα προσεγγίζει το φαινόμενο της πανδημίας με τα χαρακτηριστικά ενός παγκοσμίου πολέμου, από φιλοσοφική πλευρά. Αναδεικνύει τα κύρια αίτια των αναδυόμενων επιδημιών που ανευρίσκονται στις κυρίαρχες οικονομικο-κοινωνικές δομές και την έλλειψη στρατηγικών πρόληψης. Γίνεται παράθεση σκέψεων και συμπερασμάτων για μία καλύτερη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.»

Από τον πρόλογο για το συγγραφέα από τον ομότιμο καθηγητή Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης Δημήτριο Σπαντίδο του οποίου ο  Βασίλης Ζουμπουρλής ήταν μαθητής  αναφέρεται :

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να προλογίσω στο νέο και εξαιρετικό βιβλίο- πόνημα του Δρος Β. Ζουμπουρλή, ενός από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες μου αλλά και προσωπικός φίλος μου, που είχα την προνομία να συμπορευθώ ερευνητικά και κοινωνικά 3 και πλέον δεκαετίες. Από τις πρώτες στιγμές της εξαιρετικής μας συνεργασίας και ως Επιβλέπων Καθηγητής διέκρινα στο πρόσωπο του Βασίλη έναν άριστο επιστήμονα, με ήθος, αίσθηση του καθή­κοντος, εργατικότητα, αγάπη για την έρευνα και ισχυρό κίνητρο για συνεχή γνώση και προσπάθεια.

Φαίνεται ότι μπολιάστηκε στα πρωτοτόκια του με ισχυρή δόση θέλησης για αγώνα και συνεχή προσπάθεια. Με καταγωγή από έναν ορεινό τόπο, περί­που άγραφο στον χάρτη της Ελλάδας, που αντανακλά όμως την μεγαλειώδη και ισχυρή σχέση με τα άριστα υλικά που σφυρηλατούν τον ενάρετο και καλό άνθρωπο από την Στεφανιάδα Αργιθέας Καρδίτσας, ήταν το πέμπτο παιδί μίας πολύ φτωχής οικογένειας, που ήλθε 10 ετών στην Αθήνα προς αναζήτηση καλύ­τερης τύχης και ζωής. Η απόσταση εξαιρετικά μεγάλη αλλά και οι προκλήσεις για τον νεαρό Βασίλη ακόμη μεγαλύτερες. Προσαρμόστηκε γρήγορα και με την απεριόριστη αγάπη και στήριξη της οικογένειας αλλά και των άριστων προικώων υλικών της ιδιαίτερης ορεινής πατρίδας του, αρίστευσε στο σχολείο, στο πανε­πιστήμιο, έλαβε ως αριστούχος υποτροφίες και έφτασε να γίνει ένας από τους πρώτους Μοριακούς Βιολόγους στην χώρα μας με πολύπλευρη, πολυδιάστατη και εξαιρετική κατάρτιση. Το ενδιαφέρον του για την Βιολογία των ιών ξεκίνησε από νωρίς. Ολοκλήρωσε την Διδακτορική του Διατριβή με Άριστα με επίκεντρο τον ιό του AIDS, μελετώντας την συσχέτιση της HIV-λοίμωξης με καρκινογενέσεις, σε συνδυασμό με φαρμακευτικούς παράγοντες και ορμόνες, πάνω σε κυτταρικά μοντέλα προσομοίωσης. Η Διδακτορική του Διατριβή περιέχει πλούσιες και ενδι­αφέρουσες πληροφορίες και αποτελέσματα, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μία σύγχρονη και διδακτική προσέγγιση που αξίζει κανείς να μελετήσει! Καρπός αυτής της εξαιρετικά επίπονης προσπάθειας όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα ήταν 14 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης και πληθώρας ερευνητικών ανακοινώσεων σε Ελληνικά και Διε­θνή Συνέδρια όπου απέσπασαν τις καλύτερες κρίσεις και σχολιασμούς για την ποιότητα και το εξαιρετικό τους ενδιαφέρον. Η διδακτορική αυτή διατριβή έλαβε χώρα το 1990 με 1994 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την χρονική περίοδο που η ασθένεια του AIDS ήταν στην έξαρσή της και κανείς στην Ελλάδα δεν μελετούσε την Μοριακή Βιολογία του ιού.

Ο Βασίλης ως ένας ακούραστος μαχητής και ερευνητής και μέσα από την άρι­στη κατάρτισή του στην πειραματική δουλειά έγινε παράδειγμα εργατικότητας και ήθους για όλους τους νέους ερευνητές του Εργαστηρίου μου και από τεχνι­κός εξελίχθηκε στην Ανώτερη Βαθμίδα. Ο αγαπητός Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής από την θέση της Ανώτερης Ερευνητικής Βαθμίδας του Ερευνητή Α και Διευθυντή Ερευνών συνέχισε με το ίδιο πάθος και αγάπη για την έρευνα αλλά και με σεμνό­τητα και ταπεινότητα και πάντα Λακωνικός στην έκφρασή του, είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους ερευνητές στον τομέα του καρκίνου και της Μοριακής βιο­λογίας των βλαστοκυττάρων, που αποτελεί το πιο σύγχρονο γνωστικό ερευνητικό πεδίο του, σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να τονίσω ότι η άριστη γνώση του και ο διαλεκτικός τρόπος της σκέψης του από τη μία πλευρά, αλλά και η ακούραστη μαχητικότητά του, το πείσμα του από την άλλη πλευρά τον βοηθούν να επιτυγχά­νει νέους ερευνητικούς στόχους με μεγάλη επιτυχία όπως αυτός των βλαστικών κυττάρων.

Άλλωστε η ακαταπόνητη και συνεχής προσπάθειά του δεν αποτυπώνεται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, στο γεγονός ότι ο Βασίλης έχει τερ­ματίσει επιτυχώς σε 7 κλασσικούς μαραθώνιους και πολλούς ημιμαραθώνιους, είναι πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θήτευσε ως εκπρόσωπος των ερευνητών στο ΔΣ του ΕΙΕ, είναι στοιχεία που αντα­νακλούν την αγωνιστικότητά του και το ταλέντο του.

Ο Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής είναι ο κατάλληλος επιστήμονας τουλάχιστον στον Ελληνικό χώρο που θα μπορούσε να γράψει το τόσο επίκαιρο πόνημα με τίτλο «Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα». Ξεφυλλίζοντάς κανείς αυτό το πόνημα αντλεί τα πιο επίκαιρα στοιχεία της Μοριακής Βιολογίας του Sars-CoV-2, γνωστά στοιχεία για την παθογένεια του ιού και για την θεραπευτική του αντιμετώπιση. Εντυπωσιακά ωστόσο είναι και τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται για τις πανδημίες. Αναλύσεις για τη γενεσι­ουργό αιτία των πρόσφατων ενδημιών και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της παρούσης Πανδημίας. Σύμφυτο με τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Δρος Βασίλη Ζουμπουρλή είναι η παράθεση μίας πληθώρας άρθρων σημαντικών κοινωνικών παραγόντων και επιστημόνων που φωτίζουν πολύπλευρα το θέμα της παρούσης

Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα

πανδημίας. Υπάρχουν και κάποια σημεία του βιβλίου που αναδεικνύουν στοιχεία έντονου ουμανισμού και βαθύτατου φιλοσοφικού στοχασμού για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αυτό έχει το πλεονέκτημα να απευθύνεται στους εξειδι­κευμένους επιστήμονες του Βιοϊατρικού χώρου αλλά και στον απλό αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για τα νυν και για τα μελλούμενα.

Ο Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής ο Ερευνητής Α΄ ο αγαπητός και εκλεκτός συνερ­γάτης και φίλος αποτελεί σύμβολο ήθους, σεμνότητας, ταπεινότητας, φιλοτιμίας, εργατικότητας, συνέπειας, βαθιάς επιστημοσύνης, αριστείας, ουμανισμού, κοι­νωνικής προόδου αλλά και παράδειγμα μίμησης όχι μόνο για τα μέλη της ερευ­νητικής ομάδας του εργαστηρίου του, που καθοδηγεί με αγάπη, ενδιαφέρον και εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για κάθε νέο ερευνητή που φιλοδοξεί μέσα από συνεχή και ακατάπαυστη προσπάθεια να συνεισφέρει τα μέγιστα στην σύγχρονη έρευνα θέτοντας την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη

Δημήτριος A. Σπαντίδος

PhD, DSc, FRCPath, FRSH, FASA

Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης




Total
0
Shares
Previous Article
kreata

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος

Next Article
oikiskoi Elasona perifereia

197 οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε οικίσκους και τροχόσπιτα ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό