Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδήλωση για την Ημέρα Ποίησης (Δευτέρα 21 Μαρτίου) αφιερωμένη στους πρόσφυγες

Εκδήλωση για την Ημέρα Ποίησης (Δευτέρα 21 Μαρτίου) αφιερωμένη στους πρόσφυγεςΣτην πανελλήνια – παγκόσμια εκδήλωση ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, συμμετέχει η Καρδίτσα.

Ο Δήμος Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού συνδιοργανώνουν εκδήλωση (τη Δευτέρα 21 Μαρτίου) στις 7.00μ.μ., στο Παυσίλυπο, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής :

> προβολή βίντεο και φωτογραφιών με θέμα τους πρόσφυγες

> απαγγελίες ποιημάτων από την παγκόσμια λογοτεχνία / ένα ποίημα από κάθε συμμετέχοντα ποιητή

> μουσικό πρόγραμμα από το τοπικό σχήμα «ΧΡΟΕΣ»

Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ συμμετέχουν 31 συνολικά πόλεις και νησιά της Ελλάδας (Αθήνα, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λάρισα, Λεχαινά, Ναύπλιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα και Χανιά και τα νησιά Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Λέσβος, Ρόδος Σάμος, Σύρος και Χίος).

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο του ποιητικού ενδιαφέροντος διότι, μέσω της ποίησης, θα καταδείξει την ουμανιστική της πλευρά. Σκοπός είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός του κοινού στο προσφυγικό ζήτημα, η συνεπακόλουθη, με όποια μορφή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Μουσική ομάδα Χρόες

Η μουσική ομάδα ΧΡΟΕΣ συγκροτήθηκε στην Καρδίτσα το καλοκαίρι του 2004. Έκτοτε διατηρεί μια αισθητή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Κύρια επιδίωξή της που είναι η ανάδειξη της τέχνης του λόγου και της μουσικής, δηλαδή του τραγουδιού, επιδιώκοντας ταυτόχρονα ένα άρτιο αισθητικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το ρεπερτόριό της αποτελείται κυρίως από κομμάτια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, (παλαιότερων αλλά και σύγχρονων) ώστε να έρθει το κοινό σε επαφή με σημαντικά δείγματα – παρακαταθήκες τόσο της μουσικής, όσο και της στιχουργικής – ποιητικής γραφής, κοινωνώντας έτσι τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι «Πιστεύω…στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων, κι όχι σ’ αυτό που κολακεύει τις επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθείσες συνήθειές μας». Στους πειραματισμούς της ομάδας συμπεριλαμβάνονται επίσης και κάποια κλασικά θέματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως και θέματα από την ελληνική παράδοση.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν από την ομάδα Χρόες τραγούδια σε ποίηση των Ο. Ελύτη, Τ. Λειβαδίτη, Κ. Βάρναλη, Ι. Καμπανέλλη, Ν. Καββαδία, Ν. Γκάτσου κ.α. ποιητών ή στιχουργών, μελοποιημένα από τους Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Παπαδημητρίου, κ.α. συνθέτες.

Η επιλογή των τραγουδιών βασίστηκε στη σκέψη να τιμηθεί χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ποίηση και να προβληθεί μέσα από αυτά το ανθρωπιστικό πνεύμα με το οποίο είναι διαποτισμένος ο λαός μας και το αποδεικνύει καθημερινά και μάλιστα στην εποχή της πιο γενικευμένης παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα μέλη της μουσικής ομάδας Χρόες είναι:

Γιάννης Μπάτρας, πιάνο & επεξεργασία τραγουδιών

Αναστασία Μαρκαντώνη, φωνή

Χριστίνα Γρηγορίου, βιολί

Χρήστος Διαμαντής, κιθάρα & μαντολίνο

Ειδικά γι` αυτή την εκδήλωση θα ενσωματωθεί στην ομάδα ένα παλιότερο μέλος του σχήματος, ο Ηλίας Μπαλωμένος που θα παίξει μπουζούκι.




Total
0
Shares
Previous Article

Θετικός ο απολογισμός του 32ου Π.Φ.Ε.Θ. – Ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής

Next Article

Πρόγραμμα Εορταστικών εκδηλώσεων επετείου 25ης Μαρτίου 1821