Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Λίμνη Πλαστήρα «Παράδοση…στο Μέλλον!»

limni plastira

 

«Παράδοση… στο Μέλλον!»

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ! 

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες αγάπης και χαράς, καθένας θα τα ζήσει όπως τα έχει σχεδιάσει. Εμείς σας προσκαλούμε να περάσουμε μαζί τις άγιες ημέρες με το χρώμα της Παράδοσης του τόπου μας, αλλά και με εκδηλώσεις που έρχονται από το Μέλλον!

Σας προσκαλούμε να βιώσετε μία μοναδική εμπειρία στη λίμνη των ονείρων σας!

Το σκηνικό είναι έτοιμο από τη Φύση: Αμέτρητα έλατα φυσικά, δασοσκεπείς πλαγιές, ονειρικά νερά της λίμνης Πλαστήρα. Λησμονημένα ήθη και έθιμα και ξεχασμένες γεύσεις, στοιχεία που προσεγγίζουμε με σεβασμό, εκδηλώσεις που ετοιμάσαμε για εσάς, για να βιώσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία στη λίμνη των ονείρων σας!

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Λίμνη Πλαστήρα έχουν άρωμα «Παράδοσης…στο Μέλλον!» και είναι προσφορά του Δήμου. Οι επισκέπτες της λίμνης το εορταστικό δωδεκαήμερο, θα γευτούν την Παράδοση και την ομορφιά της Σύγχρονης Τέχνης. Τοπίο, ήθη και έθιμα, κάλαντα, ξεχασμένες γεύσεις, θεατρική performance και άλλες εκπλήξεις, συνθέτουν μία πολιτιστική πρόταση μοναδική!

Παραμονή Χριστουγέννων, Τρίτη 24/12

Το πρωϊ, τα παιδιά θα πουν παραδοσιακά κάλαντα Αγράφων στα χωριά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.

Το βράδυ στις 5 μμ αναβιώνει για πρώτη φορά το «πάντρεμα της φωτιάς», ένα πανάρχαιο έθιμο των Αγράφων. Φωτιές θα ανάψουν στις πλατείες της Πεζούλας και του Πολιτιστικού Κέντρου Κερασιάς.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες γεύσεις τσιγαρίδας και τραχανά με λουκάνικο, ενώ θα προσφέρεται κρασί και τσίπουρο Μεσενικόλα.

Επίσης χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς γύρω από τη φωτιά, συνοδεία δημοτικής ορχήστρας, δημιουργώντας ένα γλέντι μοναδικό με τη συμμετοχή όλων!

Μοσχάτο Πέμπτη (26/12)

Το «πάντρεμα της φωτιάς» θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Μοσχάτου, με τους ίδιους όρους όπως και την παραμονή στην Πεζούλα και την Κερασιά.

(Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, το γλέντι θα γίνει στις αίθουσες πολιτισμού των κοινοτήτων). 

Παραμονή  Πρωτοχρονιάς, Τρίτη 31/12

Το πρωϊ, τα παιδιά θα πουν παραδοσιακά κάλαντα Αγράφων στα χωριά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής

Το βράδυ στις 5 μμ στην πλαζ της Πεζούλας καλωσορίζουμε τους επισκέπτες με γλυκά και τσίπουρο Μεσενικόλα. Αποχαιρετάμε τον παλαιό χρόνο και υποδεχόμαστε το νέο έτος με τις «Δρυάδες εν Πλω». Το γνωστό καλλιτεχνικό εργαστήρι της Καρδίτσας, παρουσιάζει μία θεατρική performance με βάση ένα σύγχρονο παραμύθι, τις «20 ευχές» του αείμνηστου εικαστικού Γιάννη Τρούκη.

Μετά την παράσταση ανάβουμε κεριά και μαζί με τις ευχές μας και τα αφήνουμε να ταξιδεύουν στα νερά της λίμνης, δημιουργώντας ένα εικαστικό θέαμα μοναδικό! Ένα βίωμα που θα σας μείνει αξέχαστο!

Παραμονή των Φώτων, Κυριακή 5/1 «Ρογκατσάρια»

Από το πρωί σχεδόν σε όλα τα χωριά της λίμνης, μεγάλες παρέες μεταμφιεσμένων νέων τραγουδούν εξατομικευμένα κάλαντα επαινετικά για τον καθένα, ανάλογα με την ηλικία, την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Είναι το αρχαίο έθιμο «Ρογκατσάρια», το οποίο συνεχίζει να παραμένει ζωντανό, και παραπέμπει σε Διονυσιακά δρώμενα.

Το μεσημέρι, (2.30 μ.μ.) στις πλατείες συγκεντρώνονται και στήνουν χορό, όπου πλεονάζει η σάτιρα και η υπερβολή. Τα χωριά που το έθιμο παραμένει ζωντανό είναι το Μορφοβούνι, Μεσενικόλας, Κερασιά, Κρυονέρι με επίκεντρο το Νεοχώρι, όπου οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες και ξεκινάνε την Κυριακή (5/1) με τα Ρογκατσάρια, συνεχίζονται τη Δευτέρα (6/1) με το γλέντι «Ζιαφέτι» που γίνεται για τους συμμετέχοντες στο έθιμο και κορυφώνονται με το γλέντι που γίνεται μετά τη Θεία λειτουργία στην πλατεία του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, την Τρίτη (7/1) με παραδοσιακή ορχήστρα, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

(Η οργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται με ευθύνη των Πολιτιστικών Συλλόγων των Κοινοτήτων, καθώς και από ομάδες νέων των χωριών.)

Τελετή Θεοφανείων (Δευτέρα 6/1)

Θεία λειτουργία και τελετές αγιασμού των υδάτων τελούνται σε όλες τις ενορίες των κοινοτήτων της λίμνης.

Στις 11 π.μ. στην πλαζ της Πεζούλας, τελείται ο αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Πλαστήρα

Στις 12 το μεσημέρι σην αναρρυθμιστική λίμνη του Μοσχάτου, τελείται ο επίσημος αγιασμός με τις αρχές του Νομού Καρδίτσας.

Η λίμνη Πλαστήρα τα Χριστούγεννα αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό, ειδικά για όσους αναζητούν την ποιότητα, ένα άλλο ύφος και ήθος. Για όσους επιζητούν μια άλλη πρόταση ζωής έξω από τα εμπορευματοποιημένα στερεότυπα. Αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς, καθώς εδώ συναντιούνται παλαιά ήθη και έθιμα, παραδοσιακές γεύσεις, με τη σύγχρονη δημιουργία, με εικαστικές εκδηλώσεις που έρχονται από το Μέλλον!

Ελάτε στη λίμνη Πλαστήρα να γιορτάσουμε μαζί!   

Ελάτε στη λίμνη των ονείρων σας!




Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Next Article
exnodromos

Άρωμα Χριστουγέννων με παιδικά χαμόγελα στο Δήμο Μουζακίου