Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδηλώσεις στα Τρίκαλα προς τιμήν του Κώστα Βίρβου

32ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ»

Κώστας Βίρβος :  Της Γερακίνας Γιος

«Ο Βίρβος, είναι οριακή περίπτωση στο λαϊκό τραγούδι του τόπου μας! Το έργο του Βίρβου, δεν ανήκει σε εταιρίες και σήματα. Ανήκει στον Ελληνικό λαό, που αυτός το γέννησε, και θα το γεννάει συνεχώς, γιατί ο Κώστας Βίρβος δημιουργεί! Με την ορμή ενός εφήβου, και την σοφία ενός ανθρώπου που πολλά είδε, πολλά γνώρισε, πολύ αγάπησε, και πολλά “πλάγχθη”, όπως λέει και ο Όμηρος».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή αφενός την ονοματοδοσία του σχολείου μας, αφετέρου την συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συμπολίτη μας, οργανώνουμε εκδηλώσεις το Σάββατο στις 26 Μαρτίου 2016.

Στις 10.00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άνθρωποι που τον γνώρισαν και μελέτησαν το έργο του, θα μιλήσουν στο Τρικαλινό κοινό για την προσωπικότητα του  Βίρβου.

Στις 18.30, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Τρικκαίων, όλοι οι μαθητές του σχολείου θα παρουσιάσουν το έργο του, σε μια μουσικοχορευτική παράσταση.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της η οικογένεια Βίρβου, εκλεκτοί φίλοι και συνεργάτες του και αρχές του τόπου.

Ως εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχειριζόμαστε το πιο ευαίσθητο και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε τα υγιή κοινωνικά πρότυπα στους μαθητές μας.

Θεωρούμε ότι ένας εναλλακτικός τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνει η κοινωνία μας είναι η γνώση και η εκτίμηση προς κάθε τι που ανέδειξε τον πολιτισμό μας.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, επί σκηνής…

virvos_kostas

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου του 1926 και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Αυγούστου 2015.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στα Τρίκαλα το 1943 και φοίτησε στην Πάντειο Σχολή. Εγκατέλειψε την Νομική στα πτυχιακά.

Το 1947, ο Κώστας Βίρβος, φοιτητής της Νομικής, βρέθηκε εξόριστος στην Ικαρία!

Από μικρός έδειξε το στιχουργικό του ταλέντο και το 1947 έγραψε το πρώτο στιχούργημά του. “Ο φαντάρος”, που μελοποιήθηκε το 1947, αλλά δεν γραμμοφωνήθηκε λόγω λογοκρισίας.

Το έργο του είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Οι στίχοι του Βίρβου εκφράζουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, αντανακλούν το κοινωνικό-οικονομικό κλίμα της μετακατοχικής εποχής και μιλούν για τα μεγάλα προβλήματα: εμφύλιος, μετανάστευση, προσφυγιά, πολιτικές περιπέτειες, δικτατορία, κυπριακός αγώνας.

Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται από λιτότητα και λυρικότητα γι’ αυτό και κατάφεραν να μιλήσουν στις καρδιές όλων.

Από τον γάμο του με την κ. Καίτη, απέκτησε δυο κόρες, την Αναστασία, και την Μαρία!

Ο Κώστας Βίρβος, έχει καταλάβει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους «Δημιουργούς της Λαϊκής στιχουργίας. Κορυφαίοι συνθέτες έντυσαν με μουσική τους στίχους του, ενώ γνωστοί τραγουδιστές ερμήνευσαν τα τραγούδια του.

hmerida_virvos_1

hmerida_virvos_2




Total
0
Shares
Previous Article

Νέα παιδική χαρά αποκτούν οι μικροί τρικαλινοί της περιοχής της οδού Καλαμπάκας

Next Article

Δεν επαναπαύεται ο Δήμος Τρικκαίων στα ευρωπαϊκά βραβεία

Related Posts