Εκδηλώσεις ενημέρωσης του ΣΔΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με το ΚΥ Σοφάδων

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας διοργάνωσε κύκλο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευομένων του παραρτήματος Σοφάδων με θέματα υγείας. Για το σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Υγείας Σοφάδων το οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η πρώτη ενημέρωση έγινε την Τετάρτη 25-1-2019, με θέμα «Αλκοόλ – αλκοολισμός». Την παρουσίαση υποστήριξε ομάδα επιστημόνων που αποτελούνταν από τους γιατρούς Καρρά Γιώργο και Μιχαλάκη Ευτυχία, καθώς και την νοσηλεύτρια Νάσιου Λαμπρινή. Στόχος της ενημέρωσης ήταν η αγωγή υγείας, διαφώτιση, ευαισθητοποίηση καθώς και η αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στη χρήση του αλκοόλ και στα προβλήματα που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα, τις τάσεις και τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί. Έγινε παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης και την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ. Όπως όλες οι ουσίες, το αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις με «λελογισμένη χρήση» δηλ. σε μικρή ποσότητα, ενώ αντίθετα προκαλεί βλάβες σε μεγάλη ποσότητα και σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παρουσιάστηκε πως μεταφέρονται οι ουσίες του αλκοόλ στο αίμα και στα όργανα του σώματος και πως επιδρά σ’ αυτά. Αναλύθηκαν οι δευτερογενείς επιδράσεις του αλκοόλ (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όψη του ανθρώπου, ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος). Ιδιαίτερα τονίστηκε η αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και ο συνδυασμός του με άλλες φαρμακευτικές ή ψυχοτρόπες ουσίες.

Οι εκπαιδευόμενοι/νες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση και το οπτικό υλικό που προβλήθηκε. Στο τέλος της ενημέρωσης ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα – ζητήματα δείχνοντας αμέριστο ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνία.

Η δεύτερη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20-2-2018 με θέμα «Υγιεινή διατροφή – ατομική υγιεινή». Την παρουσίαση υποστήριξε ομάδα επιστημόνων που αποτελούνταν από την γιατρό Λιανού Βασιλική και τις νοσηλεύτριες Παππά Βίκυ και Καραγιάννη Θώμη.

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση για τις διατροφικές συνήθειες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία καθώς και για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, της σωστής ενυδάτωσης και της φυσικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι πληροφορήθηκαν για τη σημασία της καθημερινής φροντίδας και τήρησης των κανόνων της ατομικής υγιεινής στην πρόληψη κατά των ασθενειών και την διατήρηση της υγείας. Ειδικότερα αναφέρθηκαν οι κανόνες οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται στην καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο και την στοματική υγιεινή.

Για τα θέματα αυτά μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια του Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας ενώ ακολούθησε συζήτηση όπου οι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των εκπαιδευομένων.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

sdekarditsas kentro ygeias sofadon 1

sdekarditsas kentro ygeias sofadon 2

sdekarditsas kentro ygeias sofadon 3

sdekarditsas kentro ygeias sofadon 4
Total
0
Shares