Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εισήγηση του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ

kotsos

Παρέμβαση στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του σ/ν του ΥΠ.ΕΣ.: «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός στην τοποθέτησή του εξήρε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τις οποίες χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Γι’ αυτή δε του ΥΠ.ΕΣ. υπογράμμισε ότι επιλύει πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας που θα προέκυπταν λόγω «Κλεισθένη» από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινούν τις θητείες τους οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές!

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αναλυτικά η εισήγηση του Βουλευτή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Υπουργοί, αγαπητές/οί συνάδελφοι

Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω στο βήμα του Ναού της Ελληνικής Δημοκρατίας και η συγκίνηση που νιώθω είναι πολύ δυνατή!

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους συμπατριώτες μου, στις Καρδιτσιώτισσες και στους Καρδιτσιώτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να μιλήσω εκ μέρους τους στην Εθνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.

Οφείλω όμως να εκφράσω από καρδιάς τις θερμές ευχαριστίες μου και στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό πλέον της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, που με επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς άξιους συνυποψηφίους μου να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του κόμματός μας στο Νομό Καρδίτσας.

Η απόφασή του αυτή μου έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσω και να πετύχω την είσοδό μου στη Βουλή, αλλάζοντας έτσι αγωνιστικό μετερίζι από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βουλή των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στις 7 Ιουλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έδωσαν εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. να κάνουν άλμα πέρα από τη φθορά της κρίσης!

Το  μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο… Επιβάλλεται η χώρα μας να «τρέξει» πλέον με διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς που γνωρίζαμε.

Πρέπει να αναπτύξει μεγάλες δημιουργικές και αναπτυξιακές ταχύτητες για να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από το τέλμα.

Αυτό ακριβώς κάνει η νέα κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου.

Εάν κάποιοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς είναι δικό τους πρόβλημα, όχι της χώρας κι’ ας μην προσπαθούν να θέτουν προσκόμματα με αστήρικτες δικαιολογίες, η πολιτικούς αφορισμούς.

Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους Υπουργούς της κυβέρνησης διότι ξεκίνησαν άμεσα την ελπιδοφόρα πορεία που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά για την πατρίδα μας.

Απόδειξη είναι το νομοσχέδιο με τις μεγάλες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις οφειλών που πραγματικά είχαν ανάγκη οι πολίτες, αλλά και το σ/ν που συζητάμε για ένα πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, για μια λειτουργική και πιο αποδοτική αυτοδιοίκηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τίθεται από την αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα γιατί ήρθε προς συζήτηση στην Ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το σ/ν για την κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;

Ναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κίνδυνος πολύ μεγάλος να αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου τα καθήκοντά τους οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές στους Δήμους και στις περιφέρειες και να διαπιστώσουν στην πράξη ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το έργο για το οποίο τους εξέλεξαν οι πολίτες!

Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γίνει; Δεν θα μπορεί να ληφθεί, ούτε να υλοποιηθεί η παραμικρή απόφαση!

Η αυτοδιοίκηση, όπως και η πολιτική, είναι η τέχνη του εφικτού και κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι χώρος αέναης συζήτησης και ατέρμονων φιλοσοφικών αντιπαραθέσεων.

Όχι μόνο στην αυτοδιοικητική, αλλά γενικότερα στη διοικητική νομοθεσία πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα και η δυνατότητα λήψης των αποφάσεων.

Αυτό ακριβώς κάνει ο νόμος που συζητάμε, δίνοντας στην πλειοψηφία που ο λαός ανέδειξε στις κάλπες την ευχέρεια συνεργατικά να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Επαίρονται οι συνάδελφοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση καθιέρωσαν με το νόμο του «Κλεισθένη» την απλή αναλογική, χαρακτηρίζοντάς τον κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση! Για να δούμε όμως, είναι έτσι τα πράγματα;

Κατ’ αρχήν είναι οξύμωρο να λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής της απλής αναλογικής από μια κυβέρνηση που έλαβε την πλειοψηφία από σύστημα ενισχυμένης αναλογικής! Και μάλιστα να το κάνει αυτό αγνοώντας όλους τους αρμόδιους εταίρους στο ζήτημα! Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφίσατε τον «Κλεισθένη» χωρίς ποτέ να ληφθούν από την κυβέρνησή σας υπ’ όψιν οι ουσιαστικές προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε., ούτε οι προτάσεις που κατέθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή!

Εκμεταλλευτήκατε πλήρως την ισχυρή πλειοψηφία που είχε δώσει στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό το προηγούμενο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, για να εφαρμόσετε με αυταρχικό τρόπο μια κατ’ επίφαση απλή αναλογική με τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές…

Συγκεκριμένα, για τα μονομελή τοπικά συμβούλια ισχύει το ενισχυμένο αναλογικό πλειοψηφικό σύστημα.

Τα πολυμελή τοπικά συμβούλια εκλέγονται με απλή αναλογική και ο πρόεδρος με έμμεση εκλογή.

Απλή αναλογική ισχύει και για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου γίνεται η ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής.

Τέσσερα διαφορετικά συστήματα τα οποία δημιουργούν πολλές παθογένειες αλλά και παραδοξότητες, όπως αυτό που ανέφερε ο Υπουργός κατά τη συζήτηση στις Διαρκείς Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών Υποθέσεων… Ο Δήμαρχος στην Ορεστιάδα, έχει πάρει 50,70% και όμως δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι ορθό; Είναι λογικό; Δεν είναι παράδοξο; Τι θα γίνει στα δημοτικά Συμβούλια όπου η σύνθεση είναι 13-13-1;

Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία επιβάλλεται να λυθούν άμεσα πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές Αρχές τις διοικήσεις στους Δήμους και στις περιφέρειες.

Ιδού το κατ’ επείγον!

Αν δεν δώσουμε τώρα λύσεις, την 1η Σεπτεμβρίου πολλές νέες διοικήσεις θα βρεθούν μπροστά στο πολύ δύσκολο εγχείρημα να ψηφίσουν προϋπολογισμό για το κοινοτικό πρόγραμμα, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία!

Όσοι έχουμε θητεύσει στην Αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε πολύ καλά πως τέτοιου είδους συναινέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να υπάρξουν…

Τότε τι θα γίνει; Θα μείνουν Δήμοι και περιφέρειες χωρίς ψηφισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή χωρίς δυνατότητα δράσης και λήψης αποφάσεων και για πόσο διάστημα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κατηγορείται ο Υπουργός διότι μετά την αποτυχία του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσει το νέο προϋπολογισμό του Δήμου, το ζήτημα μεταφέρεται προς διευθέτηση στην Οικονομική Επιτροπή που είναι θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης.

Να σας θυμίσω τι γινόταν παλαιότερα, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αδυνατούσε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό; Το έκανε αντ’ αυτού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό ήταν πολιτικά ορθό; Ήταν δημοκρατικό;

Με λυπεί ιδιαίτερα διότι δεν υπάρχει θεσμική μνήμη…

Ο κ. Ραγκούσης, ως υπουργός Εσωτερικών, όταν εφάρμοσε το Ν.3852/2010 προέβλεπε για τις τότε δημοτικές κοινότητες άνω των 2000 κατοίκων, έμμεση εκλογή Προέδρου. Ξέρετε τι προέκυψε στην πράξη; Εκβιασμοί και πολιτικές συναλλαγές, που τον ανάγκασαν σε εξορθολογισμό της σχετικής νομοθετικής διάταξης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η θεσμική μνήμη δυστυχώς ακόμη και σήμερα είναι μεγάλο ζητούμενο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Είναι ανάγκη επιτέλους να την αποκτήσουμε ως κράτος για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και στο μέλλον να νομοθετούμε χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με γνώμονα το συμφέρον, την πρόοδο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας».




Total
0
Shares
Previous Article
eleythera agrafa 2

Σήμερα τα βουνά κλάψανε μαζί με εμάς

Next Article
kafsonas

Καύσωνας. Οδηγίες για την αποφυγή θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας