Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Μεταξά στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

 

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Ομότιμου Καθηγητή της ΑΣΚΤ Σταμάτη Μεταξά και παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Το απόγευμα της Παρασκευής 19. 10.2018 πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ομότιμου Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Σταμάτη – Παναγιώτη Μεταξά.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον καλλιτέχνη, μίλησε για την καλοσύνη, την ανιδιοτέλεια, τη μεγάλη γενναιοδωρία και την έμπρακτη αγάπη του για την πόλη, καρπός της οποίας είναι η δωρεά πάρα πολλών έργων του στην πινακοθήκη. Ο κ. Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς μοιράστηκε μνήμες του που σχετίζονται με την Καρδίτσα. Από τα παιδικά του χρόνια που διάβαζε στα σχολικά βιβλία για τον σιτοβολώνα της Ελλάδας κι αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον του για τον τόπο. Κι αργότερα, όταν φαντάρος πλέον την πρωτο-επισκέφθηκε κι εντυπωσιάστηκε από το ανοιχτό τοπίο με τα αραιά αχνά φώτα και την ήρεμη βλάστηση. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις και ισχυρές φιλίες χρόνων. Μαζί και η εκτίμηση για τον Δημήτρη Γιολδάση και το έργο του που και αυτά λειτούργησαν προσθετικά στο ενδιαφέρον, την αγάπη και τους στενούς δεσμούς που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης με την Καρδίτσα.

Ο Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς (Αθήνα 1936) με σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι μοίρασε από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του σε δύο διακριτές περιοχές. Τα υλικά, την τεχνολογία και τις τεχνικές της τέχνης από την μία και την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία από την άλλη. Δίδαξε πολλά χρόνια στην ΑΣΚΤ και παράλληλα δημιούργησε το προσωπικό εικαστικό του έργο που είναι πλούσιο σε αναζητήσεις και πειραματισμούς. Ασχολήθηκε με πολλά θέματα και πολλές τεχνικές. Συχνά στα έργα του ενσωματώνει στοιχεία από το ιδιαίτερο επιστημονικό του πεδίο που είναι η τεχνολογία των υλικών ζωγραφικής. Συνυπάρχουν έτσι στην ζωγραφική και στις  κατασκευές του στοιχεία από τις αισθητικές προτιμήσεις και τις τεχνολογικές του έρευνες, το μίγμα των οποίων συνιστά εν πολλοίς τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της δουλειάς του.

Στην έκθεση αυτή που αποτελεί φόρο τιμής για την συνολική προσφορά και τη γενναιοδωρία του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται 40 από τα συνολικά 71 έργα που έχει κατά καιρούς δωρίσει ο καλλιτέχνης στον Δήμο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Το σύνολο αυτό αποτελεί δείγμα πολλών από τους σταθμούς της δουλειάς του, ενώ ταυτόχρονα είναι και μία εξαιρετικά ευμεγέθης και διακριτή ενότητα που εμπλουτίζει σημαντικά την εικαστική συλλογή της πινακοθήκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Βουλευτής κα Παναγιώτα Βράντζα, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ξυλομένος, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Μιχ. Τάντος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Αντωνίου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, καθώς και πολλές και πολλοί φιλότεχνοι, φίλοι της πινακοθήκης, μεταξύ αυτών και πολλοί άνθρωποι από την εκπαίδευση, επίσης φίλοι του καλλιτέχνη, μαθητές του από την ΑΣΚΤ και ομότεχνοί του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 2441079937 & 2441079119 και email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr).

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

6f513e9a6661bdebf855cd4b908c6fee

DSC01342




Total
0
Shares
Previous Article

Από 14 έως 23 Μαρτίου 2019 το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Next Article

Συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Related Posts