Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εφορία: Σε ποιους σβήνει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα

Εφορία: Σε ποιους σβήνει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα

Εφορία: Σε ποιους σβήνει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα 

Οδηγίες προς τις εφορίες για ακύρωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί λίγο πριν από την εκπνοή του 2020 σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών του έτους 2014 έδωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο Πιτσιλή, οι πράξεις επιβολής προστίμου ακυρώνονται οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογουμένου σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, ενώ πρόστιμα που έχουν πληρωθεί αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται στους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο Πιτσιλή παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις: Πράξεις επιβολής προστίμου, που έχουν εκδοθεί και αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2014, κατά το χρονικό διάστημα από 21.1.2016 έως και 25.1.2016, ακυρώνονται, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 56 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, οι οποίες προστέθηκαν με το άρθρο 78 του ν. 4764/2020.

Κατ’ εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη επιβολής προστίμου ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα ως άνω πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, εκδίδοντας σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια κατόπιν απόρριψης της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής του και αποστέλλει σχετική ενημέρωση στη θυρίδα του στην προσωποποιημένη πληροφόρηση περί της ακύρωσης του προστίμου. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου, ο οποίος ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου, ενημερώνει σχετικά την εν λόγω Υπηρεσία και η ενδικοφανής προσφυγή δεν εξετάζεται.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί προσφυγή του φορολογούμενου ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου, ο οποίος ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου, ενημερώνει σχετικά τα εν λόγω Δικαστήρια.




Total
0
Shares
Previous Article
Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Next Article
Συνάντηση Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Συνάντηση Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας