Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

e-ΕΦΚΑ. Λήγει η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

e-ΕΦΚΑ

 

Έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 η ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου 2020 τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

e-ΕΦΚΑ. Η εφαρμογή επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, μέσω της οποίας οι μη μισθωτοί επιλέγουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που επιλέγουν την ασφαλιστική τους κατηγορία

Ελεύθεροι Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Με πλήρη αποσύνδεση από το φορολογητέο εισόδημα, ο καθένας επιλέγει ελεύθερα μια από τις έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες και διαμορφώνει τη σύνταξη του. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μια φορά το χρόνο.
Ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Με ειδική ασφαλιστική κατηγορία και χαμηλότερες εισφορές για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης τα πρώτα επαγγελματικά βήματα γίνονται πιο εύκολα. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μια φορά το χρόνο και επιλογής από άλλες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες με κλιμάκωση των εισφορών ανάλογα με τις δυνατότητες και τους στόχους του καθενός.
Ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

Αγρότες

Οι αγρότες αποκτούν την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες με χαμηλότερες εισφορές και έχουν την δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μια φορά το χρόνο. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος.
Ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

Παράλληλη ασφάλιση

Μία εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχουν παράλληλα μισθωτή εργασία ή πολλαπλές δραστηριότητες. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και προσδιορίζεται κατώτατη κατά περίπτωση κατηγορία λαμβάνοντας υπόψη και τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία.
Ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

Τα 4 βήματα για την υποβολή της αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

Βήμα πρώτο
Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας – αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη απασχόληση)

Βήμα δεύτερο
Αξιολογήστε τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας αλλά και τους στόχους σας για το μέλλον

Βήμα τρίτο
Αποφασίστε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε (Σημ. Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία θα καταταχθείτε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία)

Βήμα τέταρτο
Επιλέξτε εδώ για να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020

Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.

Μετάβαση στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/epilego/

πηγή: odigostoupoliti




Total
0
Shares
Previous Article
Σε διαρκή επιφυλακή η Π.Ε. Καρδίτσας για τον κορονοϊό

Σε διαρκή επιφυλακή η Π.Ε. Καρδίτσας για τον κορονοϊό

Next Article
Το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στα Τρίκαλα!

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στα Τρίκαλα!