Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δρ Βασίλης Ζουμπουρλής: Ο Αργιθεάτης Ερευνητής Μοριακός Βιολόγος για τον Covid19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα!

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

 Ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά ,από τους πιο αξιόλογους επιστήμονες στην Ελλάδα και Εξωτερικό ( Ευρώπη – ΗΠΑ) γεννήθηκε στα άγια χώματα της ορεινής Πατρίδας μας ,την Αργιθέα Καρδίτσας Θεσσαλίας από πατέρα κάτοικο Στεφανιάδας Αργιθέας-Θεσσαλίας και μητέρα κάτοικο Μαράθου Αχελώου-Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.

 Ο Δρ Βασίλης Ζουμπουρλής είναι Δντης Ερευνών και επικεφαλής της Μονάδας Βιοϊατρικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ερευνητής Α από το 2013.

Είναι ο ‘πρώτος των πρώτων ‘ Ερευνητής Επιστήμονας , σεμνός Πατριώτης , που τιμά τα πάτρια εδάφη της Αργιθεάτικης Γης και το μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Αετοχωρίου Στεφανιάδας όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα στα μεταπολεμικά πέτρινα χρόνια….

* Μου αφιέρωσε πρόσφατα το εξαιρετικό βιβλίο του με τίτλο:

– Η Πανδημία Covid19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα”:

• Σημειώνει ιδιογράφως :” Στον αγαπητό Δημήτρη με την αγάπη μου –
Εύχομαι από το πόνημα αυτό ν’ αντλήσει μηνύματα για τ’  ά γ ι α    χ ώ μ α τ α  μας, για την πατρίδα μας,για την αγάπη μας στον συνάνθρωπο, στην προοπτική μιας δίκαιης και όμορφης κοινωνίας”-3-06-21 – Βασίλης Ζουμπουρλής.
– Ύψιστη τιμή για μένα και για όλη την Αυτοδιοίκηση Ορεινής Αργιθέας!
|. Στο βιβλίο αυτό -που πρόσφατα κυκλοφόρησε και αξίζει να διαβαστεί από όλους- ορθολογιστές , επιφυλακτικούς ή αρνητές και να φθάσει σε όλα τα Αργιθεάτικα και Θεσσαλικά σπίτια -υποστηρίζει με επιστημονικά αδιάσειστα στοιχεία και με καθαρή Ουμανιστική θεώρηση την πρόβλεψη ότι η ανθρωπότητα έχει ήδη εισέλθει από αρχές 2020 σε μια ” εποχή πανδημιών”( age pandemics).
√ Ένα , σίγουρα,δυστοπικό σενάριο για το μέλλον των Ανθρώπων του Πλανήτη μας, που , ωστόσο, δικαιολογείται και βασίζεται στις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες,τις βαθύτατες υγειονομικές διαφορές ,που υπάρχουν μεταξύ των χωρών ( Δύση- Ασία- Αφρική)…
||. Ο άξιος συγγραφέας τονίζει στο βιβλίο του , αλλά και συζητήσεις – συνεντεύξεις του :
” Το σίγουρο είναι ότι σε καμμία περίπτωση δεν χωρά εφησυχασμός , χαλάρωση και θεοποίηση των τωρινών εμβολίων ,τόσο γιατί θα έχουμε νέα στελέχη του ιού, όσο και γιατί οι φτωχές χώρες  δεν θα έχουν δυνατότητα εμβολιασμών σύντομα, αν οι πλούσιες χώρες δεν μεριμνήσουν για αυτό….
• Εύχομαι- γράφει-  η επιστήμη να έχει γρήγορα μια πιο σαφή εικόνα για την προέλευση του Κορωνο-ιού και για τον ενδιάμεσο ξενιστή ,αν υπήρξε μεταξύ νυχτερίδας και ανθρώπου.
Παντως το σίγουρο είναι ότι η απάντηση θα δοθεί από την επιστημονική σοβαρή έρευνα και όχι από τις ” μυστικές κρατικές υπηρεσίες”!
|||. Στη σελίδα 39 επιχειρεί σύγκριση της πανδημίας Covid19 με τη γρίπη του 1918 (λεγόμενη Ισπανική) που είχε πάμπολλα θύματα (50-100 εκατομμύρια νεκρούς).
Σήμερα υπογραμμίζει: Η πανδημία λαμβάνει χώρα εν καιρώ ειρήνης…Η ειρήνη συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Κρατών και Πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δυναμική του διαδικτύου είναι τεράστια και έχει αντανάκλαση και στον επιστημονικό κόσμο.
Η τεχνολογική ανάπτυξη και τα επιτεύγματα στον τομέα της μεταγονιδιωματικής και λειτουργικής βιολογίας ωθούν στην τάχιστη παραγωγή ασφαλών εμβολίων…
Η ταχύτητα παραγωγής εμβολίων από μια πληθώρα φαρμακευτικών εταιρειών είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτα ασφαλώς και είναι οι πολιτισμικές κατακτήσεις της ανθρωπότητας που απέχουν πολύ από τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων του 1918( πριν 103 χρόνια…).
• Η ταχύτητα παραγωγής εμβολίων mRNA ,η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους ίσως αποδειχτούν το νέο επιστημονικό ορόσημο κατά της σημερινής πανδημίας αλλά και των μελλοντικών ,που δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε…!
Η Πανδημία τούτη θα ελεγχθεί και θα τιθασευτεί στην πορεία της, ωστόσο προκαλεί την ανθρωπότητα να σκεφτεί και να σχεδιάσει το μέλλον της.
• Ο σχεδιασμός και το όραμα αφορούν την τεχνολογική ανάπτυξη που επιδιώκουμε και την κατεύθυνση της,τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον ,την κλιματική αλλαγή και τρόπους παραγωγής τροφίμων….. δομικά στοιχεία μιας νέας, άλλης, συνειδητοποιημένης και ευαισθητοποιημένης ανθρωποκεντρικής κοινωνίας του μέλλοντος!
|V. Στη σελίδα 113 υποστηρίζει με παρρησία  ότι ” αυτό που βιώνουμε με αυτή την πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση με χαρακτηριστικά Παγκόσμιου πολέμου!…………Για τον θάνατο και την μοναξιά των νεκρών….
Στη σελίδα 121 για ” τη σωστή στρατηγική για τα εμβόλια και τα φάρμακα”…με αγαστή συνεργασία ” πολλών ειδικοτήτων του ευρύτερου Ακαδημαϊκού χώρου- Μοριακών Βιολόγων, Ιατρών,Επιδημιολογων, Στατιστικολόγων,Ανοσολόγων, Φαρμακοποιών,Δομικών Βιολόγων κ.α.
Σήμερα – γράφει (ΣΕΛ 123) είναι εντυπωσιακό ότι ,κατ’ εκτιμήσεις , ασχολούνται πάνω από ένα εκατομμύριο επιστήμονες διεθνώς!!!
 Υπάρχει ήδη αρκετή πληροφορία για τη βιολογία και την παθοφυσιολογία του ιού και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον
ο ρ θ ο λ ο γ ι κ ό  σχεδιασμό φαρμάκων και εμβολίων!!!
√ Εκτός από το φάρμακα αυτά….στην ιατρική φαρέτρα ενυπάρχει και η ανοσοθεραπεία.
V. Ομως- σημειώνει ως πολιτικό όν :” οι ακραίοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών της Γης έχουν οικονομική βάση ( ΣΕΛ 126).
Τα κυριότερα αίτια των αναδυόμενων επιδημιών βρίσκονται στις κυρίαρχες οικονομικο- κοινωνικές δομές!!!
Η επόμενη μέρα της πανδημίας: Δια χειλέων Χένρυ Κίσσινγκερ (ΣΕΛ 173) προειδοποιούν :
” Όταν τελειώσει η πανδημία ,οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι ….ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος που ήταν,μετά τον Covid19.
Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα. Η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε ανάφλεξη”!!!.
—————————————
Σε ευχαριστούμε όλοι οι Αργιθεάτες όπου γης φίλτατε καλέ ,Βασίλη !
Τιμάς και διαφημίζεις μεγαλοπρεπώς την ορεινή Πατρίδα μας ,τ’ άγια χώματα, όπως γράφεις από καρδιάς στην λίαν τιμητική αφιέρωση σου σε μένα!
• Εύχομαι Δήμος Αργιθέας , Σύλλογοι και Περιφέρεια Θεσσαλίας να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον για να φτάσει η επιστημονική έρευνα και γνώση σε όλες τις βιβλιοθήκες ,στα παιδιά και σπίτια  ολόκληρης της Θεσσαλίας!!!
– Καλοτάξιδο  το θαυμαστό πόνημα σου !
– Πάντα Υγεία Δύναμη και Χαρά!
Δημήτρης Παπακώστας /21-6-21



Total
0
Shares
Previous Article
Γιώργος Κωτσός: Οι αγρότες της Καρδίτσας ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Γιώργος Κωτσός: Οι αγρότες της Καρδίτσας ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Next Article
Σοφάδες: Στο 100% η ζημιά σε χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα - Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις ζητούν οι παραγωγοί

Σοφάδες: Στο 100% η ζημιά σε χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα - Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις ζητούν οι παραγωγοί

Related Posts