Διψήφιο Ποσοστό Ανάπτυξης & Μέρισμα για τους Μετόχους της Τράπεζας Καρδίτσας

Διψήφιο Ποσοστό Ανάπτυξης & Μέρισμα για τους Μετόχους της Τράπεζας Καρδίτσας

Διψήφιο Ποσοστό Ανάπτυξης & Μέρισμα για τους Μετόχους της Τράπεζας Καρδίτσας

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, παρουσία πλήθους μελών της Τράπεζας, όπου αποτέλεσε κοινή διαπίστωση η υγιής οργανική ανάπτυξη και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Τράπεζας και για το 2022.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Καρδίτσας κ. Μπούκης Γεώργιος δήλωσε: «Η Τράπεζα μας, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, πέτυχε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, δημιουργώντας ισχυρή υπεραξία στα κεφάλαια της, μέρος των οποίων θα επιστρέψει και φέτος στους μετόχους της με την μορφή μερίσματος. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε το Επιχειρηματικό μας σχέδιο 2023-2027, το οποίο προβλέπει την επέκταση των λειτουργιών μας με υποκαταστήματα σε όλη την Θεσσαλία, την ενίσχυση των συνεργασιών μας με Εθνικούς και Διεθνείς Αναπτυξιακούς Φορείς καθώς και την περαιτέρω επέκταση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Για αυτό το λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στην Γενική Συνέλευση την διανομή μερίσματος ποσού €3,20 ανά συνεταιριστική μερίδα, το οποίο σημαίνει μερισματική απόδοση άνω του 5%. Το υπόλοιπο των κερδών χρήσης θα ενσωματωθεί ως υπεραξία στην συνεταιριστική μερίδα, η τιμή της οποίας θα ανέβει στα 70,72€ από 64,11€ που ήταν το 2022.

Η συνολική λοιπόν, απόδοση των συνεταιριστικών μερίδων της Τράπεζας Καρδίτσας ανέρχεται στο εντυπωσιακό 15,30%, απόδοση σίγουρα υπερπολλαπλάσια οποιασδήποτε επένδυσης με σταθερή απόδοση.

Η Τράπεζα Καρδίτσας αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας, συνέπειας και αξιοπιστίας προς τα μέλη και τους συνεταίρους της»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Τουρναβίτης Παναγιώτης σχολιάζοντας τα μεγέθη και τα αποτελέσματα για το έτος 2022 δήλωσε ότι:

«Η Τράπεζα Καρδίτσας είχε μια εξαιρετική χρονιά το 2022, όπου κατάφερε να πετύχει όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχαμε θέσει. Είχαμε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη των μεγεθών μας, διαχειριστήκαμε αποδοτικά τα στοιχεία του ενεργητικού μας και με επιτυχία τα «κόκκινα» δάνεια, κρατήσαμε αρκετά υψηλά τα έσοδα από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε χαμηλά το λειτουργικό μας κόστος. Δημιουργούμε καθημερινά μια Τράπεζα σύγχρονη, καινοτόμα, με έντονη εξωστρέφεια και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ παράλληλα διατηρούμε την αμεσότητα και την ευελιξία που μας χαρακτηρίζει. Μιας Τράπεζας – πρότυπο για την οποία η τοπική κοινωνία που μας δημιούργησε και μας στηρίζει θα είναι υπερήφανη. Στόχος μας η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, η περαιτέρω επέκταση των εργασιών μας και η ενεργητική διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση, τα οποία και σκοπεύουμε σύντομα να έχουμε περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα.»

Το 2022 τα λειτουργικά κέρδη της Τράπεζας Καρδίτσας σημείωσαν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4,3 εκ. €, με τα κέρδη μετά από φόρους και προβλέψεις να φθάνουν τα 2,96 εκ. €.

Το ενεργητικό της Τράπεζας ανήλθε στα 207,51 εκ € αυξημένο σε σχέση με το 2021 κατά 11,3%.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στις €178,2 εκ. από €162,7 εκ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9,5%, ενώ το σύνολο των δανείων και απαιτήσεων της Τράπεζας ανέρχονταν σε 137,51 εκ.€ έναντι 124,97 εκ.€ το 2021, μια πιστωτική επέκταση της τάξης του 10,03%, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε περαιτέρω στο 12,85%.

Ο αριθμός των συνεταίρων-μελών της Τράπεζας έφθασε τους 13.297 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.191 νέα μέλη ή 9,84% σε σχέση με το 2021, ενώ οι συνεταιριστικές μερίδες αυξήθηκαν κατά 6,90%.

Το συνεταιριστικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανήλθε στα 22,26 εκ €, αυξημένο κατά 19,24% σε σχέση με το 2021, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 22,26%, από τους υψηλότερους, σε ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, στην Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και ο στρατηγικός σχεδιασμός της για το 2023, με σημαντικότερα την είσοδο του Βελγικού Fund Helenos στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, το οποίο αποτελεί μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στον τρόπο λειτουργίας και το επιχειρηματικό σχέδιο της. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και υπερήφανοι», τόνισε ο κ. Μπούκης, «που το Helenos Fund, το οποίο έχει ως μετόχους θεσμικούς φορείς και πολύ μεγάλους Τραπεζικούς και Ασφαλιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Τράπεζα BNP BARIBAS, μετά από εκτενείς συζητήσεις και διαρκείς αξιολογήσεις, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζα μας, στην μοναδική τους ως σήμερα τοποθέτηση στην χώρα μας. Είμαι βέβαιος πως η τεχνογνωσία που θα μας μεταδώσουν και οι καλές πρακτικές που θα λάβουμε θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών της Τράπεζας μας. Η επικύρωση της συμμετοχής τους από την Γενική Συνέλευση σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Τράπεζα μας.»

Total
0
Shares