Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημοτικό Πάρκο – Άλσος στο «στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ»

Δημοτικό Πάρκο – Άλσος στο «στρατόπεδο ΛΟΥΜΑΚΗ»Σύγχρονο πολεοδομικό συγκρότημα  στο «στρατόπεδο ΚΙΟΥΣΗ»

Επιτέλους πράξη η απόδοσή τους στο λαό της Καρδίτσας! – «Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται»

Η περιουσία των ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνει, εκτός από τα οπλικά συστήματα, πολλά και διάσπαρτα ακίνητα ανά την Ελλάδα. Η χωροταξική κατανομή οικοπέδων, στρατοπέδων καθώς και οι πάσης φύσεως κτιριακές εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται στις αμυντικές ανάγκες της χώρας

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων δια μέσου του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας). Πρόκειται για έναν φορέα με περισσότερα από 100 χρόνια ζωής και με πολύτιμη συνεισφορά στην άμυνα της χώρας, καθώς στους στόχους του ΤΕΘΑ όπου περιλαμβάνονται:

«Η παρακολούθηση, διαχείριση και ορθολογιστική αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει,  με στόχο αφενός την συμβολή του στην αμυντική οργάνωση και ενίσχυση της χώρας, μέσω της διάθεσης, των εκ της ορθής αξιοποίησης της ακινήτου περιουσίας του προερχόμενων πόρων και, αφετέρου, τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου».

Είναι περισσότερο από φανερό ότι οι ποιοτικές μεταβολές που έχουν επέλθει στο διάβα του χρόνου, ως προς τα στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια, έχουν καταστήσει κατά καιρούς, αρκετά ακίνητα των ενόπλων δυνάμεων χωρίς – τουλάχιστον άμεση – χρησιμότητα. Συνέπεια  αυτού του γεγονότος υπήρξε η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΤΕΘΑ πλέον, υπό τη σημερινή ηγεσία του ΥΕΘΑ, διαθέτει ενιαία και δυναμική στρατηγική, τέτοια που εξασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. Και η παραχώρηση διαφόρων εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινωνίες υπακούει πια σε αυτή τη δυναμική στρατηγική. Μια παραχώρηση που δηλώνει ξεκάθαρα την βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του τόπου μας και να  παράγουν κοινωνικό έργο. Έτσι συνέβη πρόσφατα με το στρατόπεδο «Σπύρου Μελά» στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, η πόλη της Καρδίτσας αποκτά ένα τεράστιο Δημοτικό Πάρκο – Άλσος, ενσωματώνοντας το χώρο αυτό στον αστικό ιστό και στην κοινωνική ζωή της πόλης όπου μπορούν να αναπτυχθούν κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές και κοινωφελείς χρήσεις. Πρόκειται για έκταση πάνω από 50 στρέμματα που καταλαμβάνει το πρώην στρατόπεδο «Λουμάκη» το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας στις 15 Ιουλίου του 2016. Τότε με μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία υπεγράφη η Σύμβαση Παραχώρησης ανάμεσα στον Υποστράτηγο και τότε Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) κ. Γιώργο Σταθιά και στον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, παρούσης και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Η παραχώρηση αποτελεί την ικανοποίηση ενός πάγιου, διαχρονικού και δίκαιου αιτήματος των πολιτών της Καρδίτσας και των επί σειρά ετών δημοτικών μας αρχών και συνάδει με την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για επένδυση στη ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργία ελεύθερων δημόσιων χώρων. Μέσα από μία γόνιμη συνεργασία, τα επι πολλών ετών προβλήματα ξεπεράστηκαν και η παραχώρηση «ξεκόλλησε», με την επιμονή και την έντονη πίεση που ασκήθηκε στη σημερινή ηγεσία του ΥΕΘΑ από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό και από τις συντονισμένες προσπάθειες των τεχνικών στελεχών του ΤΕΘΑ και του Δήμου Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση έγιναν στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος του ΤΕΘΑ και του Δήμου, αυτό δηλαδή που διεθνώς ονομάζεται “win – win” και, φυσικά, του γεγονότος ότι οι εκτάσεις αυτές είναι κοινωνική περιουσία, με τη μια ή την άλλη μορφή.

Στην πραγματικότητα η σύμβαση μεταξύ ΤΕΘΑ και Δήμου, περιλαμβάνει και το στρατόπεδο «Κιούση» και έχει ως εξής:

Ολόκληρο το στρατόπεδο «Λουμάκη», έκτασης 50.516 τ.μ.,  παραχωρείται στο Δήμο Καρδίτσας προς χρήση ως Δημοτικό Πάρκο – Άλσος. Το στρατόπεδο «Κιούση», έκτασης 61.372 τ.μ., μετά τη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία πολεοδόμησής του, αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο ΤΕΘΑ και κατά το υπόλοιπο στο Δήμο Καρδίτσας. Δηλαδή: 5,7 στρέμματα για πράσινο, 3,35 στρέμματα για πεζόδρομο, 2,4 στρέμματα για δρόμο, ένα οικοδομικό τετράγωνο 11,8 στρεμμάτων για αμιγή κατοικία και ένα οικοδομικό τετράγωνο 38 στρεμμάτων για κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενώνες.

Οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούσαν ως προς τη σύμβαση παραχώρησης, διευθετήθηκαν πρόσφατα. Η ανάκτηση του δημόσιου χώρου από την κοινωνία, η επένδυση στην ποιότητα ζωής, η δημιουργία εστιών ήπιας αναψυχής και πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό, είναι το ζητούμενο.

Οι  πολίτες της Καρδίτσας, με την απόδοση των στρατοπέδων «Λουμάκη» και «Κιούση», αποκτούν έναν δικό τους και ζωτικής σημασίας χώρο αναψυχής και πολιτισμού και μπορούν πλέον βάσιμα να προσβλέπουν στην οικιστική αναβάθμιση της πόλης μας, στην πολιτιστική άνθισή της και, βεβαίως, στην περαιτέρω οικονομική της ανάπτυξη.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Το Ποτάμι «κολλάει» αφίσες για τον Μακρόν

Next Article

Τοποθέτηση Σπ. Λάππα στην εξεταστική για την υγεία