Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημοτικά τέλη Δήμου Καρδίτσας: Επιβάρυνση 17% των Δημοτών σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης

mpakalakou sothria

Δημοτικά τέλη Δήμου Καρδίτσας: Επιβάρυνση 17% των Δημοτών σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου

Msc Οικονομολόγος

Δημοτική Σύμβουλος του δήμου Καρδίτσας

Ο Δήμος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Από την μία η πανδημία και το lockdown, από την άλλη η πλημμύρα και οι τραγικές της συνέπειες, για τις οποίες η ευθύνη της Δημοτικής αρχής είναι μεγάλη, κάνουν το οικονομικό τοπίο εφιαλτικό.

Αυτή την οικονομικά δύσκολη χρονική στιγμή η Δημοτική αρχή επέλεξε να “βάλει το χέρι” στην τσέπη των δημοτών. Είχε την ευκαιρία να ανακουφίσει τους χτυπημένους, από την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση, δημότες και εκείνη επέλεξε να προβεί σε αύξηση των εσόδων από Δημοτικά τέλη στο Δήμο, μια αύξηση που θα ξεπεράσει τις 700.000 € το χρόνο.

Μια Δημοτική αρχή, που κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση ότι είχε κάνει αυξήσεις, αντί να απολογηθεί για τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για την καταστροφή της πόλης από την πλημμύρα, επιλέγει να τους επιβάλλει “χαράτσι”. Και το ονομάζουμε “χαράτσι”, γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών από καταβολής Δήμου. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι.

Τι έχει συμβεί; Μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ, ψηφίστηκε διάταξη που οι πολίτες μπορούσαν να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά των οικιών, των επιχειρήσεων κ.λπ. χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο ήταν αναδρομική χρέωση δημοτικών τελών σε βάθος πενταετίας. Για λόγους ιστορικής αλήθειας, την πρόταση έκανε στην ΚΕΔΕ η παράταξή μας μέσω του πρώην Δημάρχου Φώτη Αλεξάκου και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ, μετά από πιέσεις του συνόλου της αυτοδιοίκησης, υιοθετήθηκε.

Στον Δήμο Καρδίτσας τα νέα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν αγγίζουν τα 1.200.000 τ.μ. ή περίπου το 40% του συνόλου των δηλωθέντων. Τα επιπλέον έσοδα από τα τ.μ. που δηλώθηκαν ξεπερνούν τα 1.300.000 €.

Τι έπρεπε να κάνει η Δημοτική αρχή; Να μειώσει τις τιμές στις οικίες και τα καταστήματα ώστε να εισπράττει τα ίδια χρήματα που εισέπραξε την προηγούμενη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο θα δικαιώνονταν οι συνεπείς δημότες που τόσα χρόνια πλήρωναν για το σύνολο των τετραγωνικών τους.

Για να συμβεί αυτό, δηλαδή ο Δήμος να έχει τις ίδιες εισπράξεις με πέρυσι, πέραν της μείωσης της τιμής στα καταστήματα στα 2,00 €/τ.μ., έπρεπε η τιμή στις οικίες να μειωθεί από 1,13€/τ.μ. σε 0,87€/τ.μ.

Τι έκανε η Δημοτική αρχή; Παρά τις αντιρρήσεις μας και την πρόταση που καταθέσαμε για τιμή 0,87€/τ.μ., ψήφισε τέλη ύψους 1,03€/τ.μ. Κρύβεται δηλαδή, πίσω από το πρόσχημα της μείωσης και στην ουσία προβαίνει σε πραγματική αύξηση, μια επιβάρυνση της τάξης του 17%. Ναι καλά διαβάζετε. Αύξηση 17% σε συνθήκες οικονομικής κόλασης για τους Καρδιτσιώτες.

Και επιλέγω να αναφέρω ότι κρύβεται πίσω από το πρόσχημα της μείωσης, γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει. Καθώς στην παρούσα φάση, η συζήτηση είχε τα χαρακτηριστικά ενός συνολικού επαναπροσδιορισμού των δημοτικών τελών, μιας και μιλάμε πλέον για εντελώς άλλη βάση υπολογισμού. Τα τετραγωνικά που δηλώνονται είναι περισσότερα κατά 40%, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Συνεπώς το να συγκρίνουμε με την περσινή τιμή και να λέμε ότι έχουμε προβεί σε μείωση είναι προσχηματικό και παραπλανητικό για τους Δημότες μας. Ο υπολογισμός των δημοτικών τελών γίνεται πάντα με γνώμονα τα έξοδα που έχεις στην ανταποδοτική υπηρεσία. Με απλά λόγια, τα τέλη καθορίζονται στο ύψος που θα σου καλύπτουν τα έξοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας. Και η δημοτική αρχή επέλεξε να υπερκαλύψει τα  έξοδα και να βάζει και χρήματα στο ταμείο.

Προβαίνει σε αυτή την τεράστια και ανεπίτρεπτη αύξηση, που όμοιά της δεν έγινε ποτέ, σε μία ανταποδοτική Υπηρεσία όπου τα έσοδα με τα έξοδα πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Όπως ακριβώς ήταν τα τελευταία  χρόνια σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η δικαιολογία της Δημοτικής αρχής είναι ότι σχεδιάζει να αγοράσει μηχανήματα και χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Απαντούμε και προτείνουμε. Λίγο πριν τη λήξη της θητείας μας εντάξαμε στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” την προμήθεια σύγχρονης μεγάλης σκούπας, πλυστικού μηχανήματος και συμπιεστή γαιών, ποσού 270.000 €. Αντιπαρερχόμαστε την πολύ μεγάλη καθυστέρηση αφού ακόμη δεν παραλήφθηκαν από το Δήμο. Τους λέμε, ακολουθήστε το παράδειγμά μας. Διεκδικήστε. Μην πηγαινοέρχεστε βόλτες στην Αθήνα. Δεν το κάνουν. Επιλέγουν τον εύκολο τρόπο. Να επιβάλλουν “χαράτσι” στους Δημότες. Και τι χαράτσι !!! 700.000 € το χρόνο.

Από την πλευρά μας επιμένουμε στην πρότασή μας για ύψος τελών 0,87€/τ.μ. και τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών. Και ρωτάμε τη Δημοτική αρχή: Εσείς είστε που κατηγορούσατε την προηγούμενη δημοτική αρχή για αύξηση τελών και τώρα αυξάνετε τα δήθεν αυξημένα κατά 17%; Είστε πράγματι η επιτομή της αναλγησίας και της υποκρισίας.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
eda thess november

Ακόμα και σε ολικό lockdown η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών

Επόμενο άρθρο
laiki agora psonia

Καρδίτσα: Συμμετοχές στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Τετάρτης