Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Σοφάδων: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων αλλά και την αποκατάσταση όλων των ζημιών»

Δήμος Σοφάδων

Δήμος Σοφάδων: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων αλλά και την αποκατάσταση όλων των ζημιών» 

Στην έγκριση ομόφωνου ψηφίσματος που αφορά την στήριξη των πληγέντων και της τοπικής κοινωνίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον ΙΑΝΟ, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων:

Αναλυτικά τονίζεται:

Ο Δήμος Σοφάδων μετά τα ακραία πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν, μετρά ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, ζωοτροφές, εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και πλημμυρισμένα σπίτια.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιφέρει πολλές καταστροφές. Δυστυχώς αυτά τα έντονα φυσικά φαινόμενα θα γίνουν στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο συχνά . Αποτελεί πλέον αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως καθαρισμός των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, κατασκευή αποστραγγιστικών-αντιπλημμυρικών έργων παράλληλων με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών, που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

 Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και κάθε εμπλεκόμενο φορέα και υπηρεσία να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων, αλλά και την αποκατάσταση όλων των ζημιών, για να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες της περιοχής να δώσουν τον αγώνα της επιβίωσης, δεδομένου ότι η χώρα, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση μαστίζεται και από την πανδημία του covid 19.

Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και όσα ακολούθως ανακοινώθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων, κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά, ακόμη πιο γρήγορα για να δοθεί ανακούφιση σε ανθρώπους που βίωναν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις.

 Για να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, η κανονικότητα στους κατοίκους, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους κι επαγγελματίες της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων με το παρόν ψήφισμα,

  1. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πολίτες , που επλήγησαν από τη θεομηνία με τη δέσμευση ότι θα σταθεί αρωγός σε όλες τις ενέργειες που θα απαιτηθούν για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών.
  2. Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στα μέλη των οικογενειών της ΠΕ Καρδίτσας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της θεομηνίας.
  3. Ζητά από την πολιτεία να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς καθυστερήσεις, στην αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές.
  4. Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι κατοικίες τους.
  5. Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του νομού με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
  6. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα. Να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
  7. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής όλων των ζημιών και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια. Οι εκτιμητές να κάνουν αποδεκτές τις δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν και να καταμετρηθούν.
  8. Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  9. Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσυσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  10. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
  11. Να εφαρμόσει άμεσα ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης που θα δίνει λύσεις μεσοπρόθεσμα (τουλάχιστον) στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όλων των παραγωγικών κλάδων του Ν. Καρδίτσας αλλά και στους άνεργους.
  12. Άμεση καταβολή σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Ν. Καρδίτσας ολόκληρου του τσεκ (ενίσχυση και πρασίνισμα), των γεωργικών προγραμμάτων (π.χ. απονιτροποίησης, βιολογικής γεωργίας κλπ) και της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
  13. Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
  14. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  15. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  16. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  17. Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, έντεχνα και όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  18. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.
  19. Να δοθεί μέριμνα για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
  20. Να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. Να παρθούν έκτακτα μέτρα για τους κατοίκους του Μουζακίου, για την πρόσβασή τους σε δομές Υγείας, αφού κατέρρευσε το ΚΥ της περιοχής και να ενισχυθούν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού.
  21. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους του νομού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.



Total
0
Shares
Previous Article
ΓΑΒΡΑΣ 656

Φ. Αλεξάκος: Γιατί πνίγηκε η Καρδίτσα και πως μπορούσε να σωθεί

Next Article
Δεκαέξι νέες μοτοσικλέτες και τρία νέα οχήματα αποκτούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας

Δεκαέξι νέες μοτοσικλέτες και τρία νέα οχήματα αποκτούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας