Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Σοφάδων: Εισήγηση για το Κτηματολόγιο σε ΠΕΔ Θεσσαλίας και ΚΕΔΕ

Θάνος Σκάρλος: Να αποτρέψουμε οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των Δήμων προς όφελος των δημοτών

Εισήγηση στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και στην ΚΕΔΕ, να παρέμβουν αρμοδίως προς άμεση τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με σκοπό την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ από την υποχρέωση καταβολής τελών κτηματολογίου στο σύνολο της δημοτικής περιουσίας και όχι μόνον επί των κοινοχρήστων ακινήτων στα οποία έχουν δικαίωμα κυριότητας, προχωρά η Δημοτική Αρχή Σοφάδων.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος αναφέρει:

thanos skarlosΗ Κτηματολόγιο Α.Ε. διατυπώνει ότι από το σχετικό τέλος, το ύψος του οποίου ορίζεται σε 35 € ανά δικαίωμα, απαλλάσσεται μόνον το Ελληνικό Δημόσιο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κράτος λειτουργεί –ξανά- με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις από και προς το Δημόσιο. Ναι μεν ζητάει από τους ΟΤΑ να υπαχθούν στο κτηματολόγιο,  όμως  δεν κάνει το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, παρότι αναφερόμαστε σε πανομοιότυπες περιπτώσεις.

Κατά την άποψή μας  οι Ο.Τ.Α. ως ΝΠΔΔ πέραν της ρητής πρόβλεψης του νόμου που αναφέρει ότι απαλλάσσονται του τέλους όταν πρόκειται για δικαίωμα κυριότητας επί κοινοχρήστων ακινήτων τους, πρέπει να απαλλάσσονται για κάθε ακίνητο και για κάθε δικαίωμα που έχουν επ’ αυτών και όχι μόνο για τα κοινόχρηστα.

Εν ολίγοις απαιτούμε  από τους αρμόδιους φορείς να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία, όπως επιβάλλει άλλωστε η αρχή της ίσης μεταχείρισης ομοίων πραγμάτων και καταστάσεων.

Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση υλοποίησης αυτής της πρότασής μας, ο Δήμος Σοφάδων θα αποφύγει σημαντική οικονομική επιβάρυνση αφού σύμφωνα με το Ε9 έχει στην κατοχή του περίπου 3.000 ακίνητα και θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 150.000,00 € .

Με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί  στη χώρα μας, αν συνεχιστεί η οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ, ακόμη και οι υγιείς Δήμοι πιθανόν να αντιμετωπίσουν  σοβαρά προβλήματα, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται, όχι βέβαια για την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά πρωτίστως για την επιβίωσή τους.

Είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των Δήμων προς όφελος των δημοτών.




Total
0
Shares
Previous Article

Νέοι Αντιπεριφερειάρχες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Ερήμην της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων-μελών της η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο