Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Παλαμά: Προτροπή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της Δ.Ε. Σελλάνων

Ευχές για το Νέο Έτος από το Δήμαρχο Παλαμά Γιώργο Σακελλαρίου - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Δήμος Παλαμά: Προτροπή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της Δ.Ε. Σελλάνων

Τα ιδιαίτερα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών,  κυρίως  στη  Δ.Ε. Σελλάνων,  έθιξε  σε  δηλώσεις  του ο  Δήμαρχος  Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Ταυτόχρονα ζήτησε το κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα επισκεφθεί την   Παρασκευή   το   νομό  μας,  με  επικεφαλής  τον  Υπουργό  Αγροτικής  Ανάπτυξης        κ. Γεωργαντά, να δει την ιδιαίτερη φύση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και να μεριμνήσει για την εξεύρεση λύσεων. Άλλωστε αρκετά εξ αυτών εκπορεύονται από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ.

Πιο αναλυτικά στην δήλωσή του ο δήμαρχος Παλαμά ανέφερε:

Μία σειρά από σοβαρούς και ενίοτε απρόβλεπτους παράγοντες έχουν βυθίσει στην απελπισία τους παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών, κυρίως στη Δ.Ε. Σελλάνων. Πρόκειται για δύο δυναμικές καλλιέργειες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη οικονομία του Δήμου, καθώς μεγάλος αριθμός κατοίκων του ασχολούνται παραδοσιακά μαζί τους.

Το κόστος παραγωγής που σχεδόν διπλασιάστηκε, σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες στα περσινά και ίσως και χαμηλότερα επίπεδα τιμές, παρότι η παραγωγή είναι μειωμένη και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, δίνουν ένα πρώτο και σημαντικό καίριο πλήγμα.

Παράλληλα οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες μετά από έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, υποβαθμίζουν το προϊόν, δημιουργούν μύκητες και κατ’ επέκταση σαπίσματα, λίγο πριν και κατά την διάρκεια της συγκομιδής. Την πλέον ακατάλληλη, δηλαδή, δυνατόν στιγμή.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι αυτοί παραγωγοί, παρά την δεδομένη ζημιά που υφίστανται και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, δεν έχουν να προσμένουν τίποτα από τον ΕΛΓΑ. Γιατί η πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες μιλά για δηλώσεις μόνο στην περίπτωση που η θερμοκρασίες είναι ακραίες. Να ξεπερνούν, δηλαδή τους 40 βαθμούς. Μόνο τότε δίνεται η δυνατότητα αναγγελίας.

Η αδικία είναι προφανής, όπως προφανής είναι και η ανάγκη να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί άμεσα και με την δέουσα κατανόηση η ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουν.

Γι αυτό και καλούμε το κυβερνητικό κλιμάκιο και ειδικά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Γεωργαντά,  με την ευκαιρία της επίσκεψης στο νομό μας, να δει τις διαστάσεις του προβλήματος, να τις αναγνωρίσει και να φροντίσει για την αντιμετώπισή του, μέσω αποζημιώσεων. Θα είναι μία δίκαιη ηθικά και πολιτικά απόφαση, που θα δώσει ανάσα σε μία ολόκληρη περιοχή που σήμερα ασφυκτιά.




Total
0
Shares
Previous Article
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Ο Σπύρος Λάππας τίμησε το κοινοβούλιο, το κόμμα, τον νομό

Δεν πρέπει να ξεχάσεις τα 3 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη

Next Article
the lake Plastira

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της αθλητικής εκδήλωσης Τριάθλου «The Lake Plastira»

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…