Δήμος Μουζακίου: Εντυπωσιακή η παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Βλάχου για τον βίο και επαναστατική δράση του Γ. Καραϊσκάκη

UwAAAABJRU5ErkJggg==

Δήμος Μουζακίου: Εντυπωσιακή η παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Βλάχου για τον βίο και επαναστατική δράση του Γ. Καραϊσκάκη

Σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Μουζακίου, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου το πρωί, στο Ξενοδοχείο «Κιέριον» της Καρδίτσας, παρουσιάστηκε το βιβλίο του καθηγητή Φιλολογίας κ. Νίκου Βλάχου: «Γεώργιος Καραϊσκάκης – Η γέννηση του και η νεανική επαναστατική του δράση, το τελευταίο οδοιπορικό στη γενέτειρα του».

Το ξεχωριστό ιστορικό πόνημα εκδόθηκε στο τέλος του 2019 με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821. Το περιεχόμενό του δε, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους επίσημους προσκεκλημένους και στο κοινό που παρευρέθηκε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Φ. ΣΤΑΘΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης εξήρε την τεράστια υπομονή και επιμονή που έδειξε ο συγγραφέας πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο του που ήταν βέβαια η ολοκλήρωση του έργου για τον Μαυρομματιανό Αρχιστράτηγο της Εθνική Παλιγγενεσίας.

«Ο βαθύς γνώστης του πολιτισμού και της παράδοσής μας, ο ακούραστος δάσκαλος των Μουζακιωτών κ. Νικόλαος Βλάχος, συγχωριανός του Μεγάλου Ήρωα, με εξαιρετική έρευνα και λεπτομερή καταγραφή πολλών πτυχών της νεανικής κοινωνικής, αγωνιστικής και πολεμικής δράσης του, κατάφερε να δημιουργήσει μια υπερπολύτιμη παρακαταθήκη για τον τόπο μας και ειδικά για του νέους Καρδιτσιώτες. Διότι η νεολαία μας σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη από γνήσια πρότυπα γενναιότητας, θάρρους, αυτοθυσίας και αγάπης για την πατρίδα σε καιρούς πολύ δύσκολους για την επιβίωση και το μέλλον της. Ο δικός μας Γ. Καραϊσκάκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Βλάχο για την μοναδική προσφορά ζωής που έκανε στο Δήμο Μουζακίου, στο Νομό Καρδίτσας, σε όλους τους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ» ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Ομιλία για το βιβλίο έκανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Νίκος Καραγιάννης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο αγαπητός Νίκος σε όλο το βιβλίο του εκφράζει την αγάπη και το θαυμασμό του για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη( για τον Αρχηγό με το άλφα κεφαλαίο όπως το έθεσε με μια λέξη ο Νικόλαος Κασομούλης) αλλά και την τιμή που νιώθει ως συγχωριανός του. Ο ίδιος γράφει στη σελ 12: «…Αυτόν τον ήρωα παρουσιάζω. Υποκλίνομαι στη μνήμη του και στο μεγαλείο του, γιατί αντιστάθηκε και δεν έσκυψε μπρος στην άδικη καταδρομή..»  Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι «οι ιστορικοί πιστεύουν, πως αν ο Καραϊσκάκης δεν πέθαινε τόσο νέος, θα ήταν διαφορετικά τα σύνορα του πρώτου Ελληνικού κράτους. Για να αντιληφθούμε άλλη μια φορά πόσο βαθιά είναι η αρρώστια του διχασμού που στοίχισε στην επανάσταση τότε  και στοιχίζει και τώρα και  πάντα». Αλλά, όπως υπογραμμίζει στον επίλογο, «…Τ΄ αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη,.. ο ήρωάς μου, ο ήρωάς σας, ο ήρωας των Ελλήνων, μας οδηγεί και σε συμπεράσματα χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον και προπαντός, μας δίνει θάρρος και μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο λαός μας είναι ικανός για πολλά και μεγάλα στους επικίνδυνους σημερινούς καιρούς.»

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε με αφορμή το βιβλίο, ότι «ήρωες είναι αυτοί, οι επώνυμοι και ανώνυμοι, που αγωνίστηκαν μέσα σε ασύγκριτα δύσκολες συνθήκες, με πραγματική ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και πατριωτισμό και θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό: τη ζωή τους, για το κοινό καλό και την ελευθερία της πατρίδας. Όπως ο τοπικός μας ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης ο οποίος όλα αυτά τα απέδειξε, όχι με λόγια, με πράξεις! Διότι, στην οδό της θεωρίας υπάρχει συνωστισμός ενώ στην οδό των πράξεων επικρατεί… σχεδόν ερημιά»!

Από την πλευρά του ο συγγραφέας κ. Ν. Βλάχος αναφερόμενος στην δουλειά του τόνισε ότι καλύπτει στο πατριωτικό θέμα «Καραϊσκάκης» δύο τουλάχιστον κενά του αναγνωστικού κοινού, αναφερόμενα στον τόπο της γέννησης και στην επαναστατική δράση που ανέπτυξε ήδη από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Πολύ σημαντικό είναι ότι στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκε όλη η υπάρχουσα ιστορική γνώση για τον «Αετό των Αγράφων», αναφορικά με το θέμα του βιβλίου, και την τοπική παράδοση, όπως διατηρείται στην περιοχή.

Ο ίδιος στο εισαγωγικό σημείωμά του γράφει σχετικά: «Από μαθητής Γυμνασίου είχα αρχίσει να συγκεντρώνω κάθε ιστορικό στοιχείο και κάθε γραπτή ή προφορική μαρτυρία, με σκοπό μελλοντικά να φωτίσω τη ζωή και τη δράση του Αγωνιστή». Έτσι, το βιβλίο τούτο είναι αγλαός καρπός έξι δεκαετιών (από το 1960 μέχρι σήμερα).

Να σημειωθεί πως ο συγγραφέας, γνωστός από τις εκδηλώσεις προβολής της δόξας του Ήρωα στις ημέρες μας, υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων των Μαυρομματιανών Καρδίτσας και Αθηνών, άσκησε επικοινωνία με τους σημερινούς απογόνους του Εθνοσωτήρα και Εθνομάρτυρα Γεωργίου Καραϊσκάκη, κάτι πολύ σπουδαίο.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου κατά κεφάλαιο έχουν ως εξής: Α’. Συνοπτικό οδοιπορικό Γεωργίου Καραϊσκάκη. Β’. Οι γονείς του Γ. Καραϊσκάκη, Γ’. Πλασματικά αφηγήματα της Σκουληκαριάς ύστερα από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Γ.Κ. στο Μαυρομμάτι. Δ’. Βιογράφοι και ιστορικοί συγγραφείς. Ε’. Εκατονταετηρίς του Στρατάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1827-1927). ΣΤ’. Σπυρίδων Γ. Καραϊσκάκης (1826-1898). Ζ’. Γεώργιος Σπυρίδωνος Καραϊσκάκης (1876-1956). Η’. Διατάγματα Ελληνικής Πολιτείας, Θ’. Γενεαλογικό δέντρο Γ. Καραϊσκάκη, Ι’. Άλλες ιστορικές μαρτυρίες. ΙΑ’. Σκόπιμες τοπικιστικές διαστροφές τής νεανικής ζωής τού Γεωργίου Καραϊσκάκη, ΙΒ’. Το Μαυρομμάτι και οι προφορικές – γραπτές μαρτυρίες του.ΙΓ’. Ο Αλή-Πασάς, ο Πασβάντογλου και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. ΙΔ’. Τελευταίο οδοιπορικό τού Γ’ Καραϊσκάκη από το Αιτωλικό στο Μαυρομμάτι. ΙΕ’. Οι «θέσεις» της Σκουληκαριάς Άρτας.

ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΜΑΤΟΣ

Το βιβλίο έχει ωραίο στήσιμο, κατατοπιστικό πρόλογο και δύο τιμητικούς προλόγους των απογόνων του Ήρωα: Γεωργίου Λεωνίδα και Ελένης Λεωνίδα –Κάτρη, πολύ βοηθητικό χρονολογικό πίνακα των κυριότερων μαχών του Καραϊσκάκη, διανθίζεται από 96 έγχρωμες εικόνες εκδηλώσεων και τοποθεσιών.

Στο Ε’ κεφάλαιο αναφέρεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατο του Καραϊσκάκη (Αθήνα-επαρχία). Στο ΙΕ’ κεφάλαιο αντικρούονται ανιστόρητες «θέσεις» της Σκουληκαριάς Άρτας ως γενέτειρας του Γ. Καραϊσκάκη.

Ο αναγνώστης γνωρίζει τα λημέρια του νεαρού Καραϊσκάκη, τη μητέρα του Διαμάντω Ντιμισκή, τη συνεργασία του με τον Κατσαντώνη, τον γάμο του με την Γκόλφω Ψαρογιαννοπούλου, την υπηρεσία του στον Αλή πασά, τη συμμετοχή του στη Φιλική Εταιρεία, τη δράση του στο αρματολίκι των Αγράφων, τη συμμετοχή του σε πολλές μάχες μέχρι το 1827, τον διορισμό του ως αρχιστρατήγου της επαναστατημένης Ελλάδας και τον θάνατό του, στο Φάληρο.

Στην εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης, χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτρης Γιώτης,  ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ κ. Σεραφείμ Αλεξίου, ενώ το παρών έδωσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Μουζακίου κ. Επαμεινώνδας Γκινής και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γιώργος Μπούκης.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δημοτικός σύμβουλος του Δ. Μουζακίου και πολύ γνωστός παραδοσιακός ερμηνευτής κ. Χρυσόστομος Μητροπάνος τραγούδησε στίχους άσματος που αναφέρονταν σε κατορθώματα του «Γ. Καραϊσκάκη».

Με επιστολές τους την εκδήλωση χαιρέτησαν (καθώς δεν μπόρεσαν να παραστούν), ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου κ. Γιώργος Νάσιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρδιτσιωτών κ. Κώστας Κουσαής.

Υπογραμμίζεται πως τηρήθηκαν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης (τήρηση αποστάσεων, μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού – νόσησης κ.α) κατά της COVID-19.

Total
0
Shares