Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Μουζακίου: Ενημέρωση για την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»

Δήμος Μουζακίου: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων τα βράδια περιμετρικά της πλατείας στην ΤΚ Κρανέας Δήμος Μουζακίου:

Δήμος Μουζακίου: Ενημέρωση για την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»

Από τον Δήμο Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, καθώς διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και οι  βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ κυρίως στα ανατολικά.

Ο Δήμος Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, συνεργάζεται ήδη με τους τοπικούς, περιφερειακούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής για πιθανή εκδήλωση προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Παρακαλούνται οι δημότες μας να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.

Συνιστούμε δε περιορισμό των μετακινήσεων, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας έγκαιρα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ:

Εάν κατοικούν σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

– Να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

– Να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Η ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ:

ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Να το διατηρούν ζεστό και παραμείνουν σε αυτό όσο μπορούν.

– Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

– Να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

– Να ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

– Να προσέχουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Να αλλάζουν πορεία αν βρίσκονται σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

– Να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

– Να παραμείνουν στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. (Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι).

ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

– Να πηγαίνουν σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτίθενται στη χιονοθύελλα.

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν ζεστές αδιάβροχες μπότες. Να προτιμούν ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

– Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

– Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Και να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

– Να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

  • Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει).
  • Μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)
  • Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κλείστε τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να “γράφει”, αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Επίσης, οι δημότες καλούνται κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας:

– Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

– Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Τέλος, καλούνται οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μουζακίου και οι δημότες, να απευθύνονται στον Δήμο Μουζακίου – Αντιδημαρχία Καθημερινότητας του Πολίτη (Αντιδήμαρχος κ. Γ. Φούντας) για την προμήθεια αλατιού, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι δημότες μας να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ. 199 – Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 – ΕΚΑΒ 166) και με το Δήμο Μουζακίου στα τηλέφωνα:

24453 – 50102 Κιν.: 6980388947 (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Ηλίας Τρυφέρης).

24453 – 50105 Κιν.: 6947839011 (Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Γιώργος Φούντας).




Total
0
Shares
Previous Article
xionia xamili thermokrasia

Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων    

Next Article
Skiathos Agorastos

Ολοκληρώνει την αντικατάσταση αγωγών στο σύνολο του δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου η Περιφέρεια Θεσσαλίας