Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Μουζακίου: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Κόμπελο για την απελευθέρωση από τους Τούρκους

Δήμος Μουζακίου: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Κόμπελο για την απελευθέρωση από τους Τούρκους

Δήμος Μουζακίου: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Κόμπελο για την απελευθέρωση από τους Τούρκους την 18η Αυγούστου 1881

Ο Δήμος Μουζακίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:15 π.μ., οργανώνει επίσημη τελετή στον «κόμβο» του οικισμού «Κόμπελος» της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου, κατά την οποία, δίπλα από τον εκεί Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής από τους Τούρκους την 18η Αυγούστου 1881. Εκείνη την ημέρα, ο Υποστράτηγος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος του θρυλικού Ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, παρέλαβε από τον τότε Τούρκο διοικητή το Φανάρι ελεύθερο, υπογράφοντας το πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής, παρουσία των Αρχόντων της γύρω περιοχής, τού Επισκόπου Φαναρίου Ιλαρίωνα και πλήθους κόσμου.

Δήμος Μουζακίου: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Κόμπελο για την απελευθέρωση από τους Τούρκους

Επισημαίνεται ότι στην ίδια τοποθεσία, συνέβη ένα ακόμη μνημειώδες ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα, στις 23 Απριλίου 1912, επίστρατοι Φαναριώτες συγκεντρώθηκαν στο μέρος αυτό για να κατευθυνθούν προς το σιδηροδρομικό σταθμό και να φύγουν για τον πόλεμο (Βαλκανικοί πόλεμοι). Ήταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου! Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι άκουσαν τις καμπάνες των εκκλησιών από τα διπλανά χωριά και όλοι μαζί έκαναν ένα τάμα στον Άγιο, με την επιστροφή τους, να κτίσουν ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στη Χάρη Του. Ο Άγιος τους άκουσε και τους βοήθησε να επιστρέψουν σώοι το 1916. Έφτιαξαν λοιπόν το εκκλησάκι και κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, έκαναν εκεί μια Δοξολογία. Το 1999, δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι, οι Κομπελιώτες έκτισαν Ιερό Ναό αφιερωμένο, όπως ήταν φυσικό, στον Άγιο Γεώργιο.

Στην τελετή την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

prosklhsh apokalyhptiria




Total
0
Shares
Previous Article
Agorastos perifereiako simvoulio

Προχωρά σε σύμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας

Next Article
prosthikes mouseio OTE

Τρεις προθήκες δώρισε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στο Δήμο Καρδίτσας