Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Καρδίτσας: Τοποθέτηση Σωτήρη Αντωνίου για την καθαριότητα

kathariothta

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ 12/5/2021

Για να έχουμε μια ανθρώπινη πόλη, όμορφη και καθαρή οφείλουμε όλοι οι δημότες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί και να τηρούμε τα απαραίτητα, για να βελτιώνουμε συνεχώς την εικόνα της.

Ως Δήμος Καρδίτσας, είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και προσπαθούμε να συμβάλλουμε σ΄αυτή την κατεύθυνση. Από την αρχή της θητείας μας και σε όλη την περίοδο της πανδημίας, η υπηρεσία καθαριότητας με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκε απόλυτα στο έργο της και συνεχίζει να το πράττει.

Οι κοινόχρηστοι χώροι, τα πάρκα και οι πλατείες, που λόγω της πανδημίας έγιναν πόλος έλξης όλων των δημοτών, ήταν και συνεχίζουν να είναι η προτεραιότητά μας, με την παρουσία εργαζομένων σχεδόν σε όλες τις γειτονιές και συνοικίες. Στο κέντρο της πόλης, η παρουσία εργαζομένων με καρότσι, πρωί – απόγευμα είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Παρά τα συνεχή προβλήματα, που προκαλούνται λόγω του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων που διαθέτουμε, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κανονικά. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ένα κάδος να ξεχειλίζει και γύρω απ΄αυτόν να εναποτίθενται σακούλες απορριμμάτων, ενώ ο διπλανός του κάδος είναι άδειος. Σε άλλες περιπτώσεις οι πράσινοι κάδοι είναι γεμάτοι με κλαδιά , γκαζόν ακόμα και μπάζα, τα οποία πληρώνουμε για απορρίμματα και μάλιστα ακριβά, εκτός του ότι προκαλούν φθορές στους κάδους και στα απορριμματοφόρα. Αντικαταστήσαμε μέχρι τώρα, με καινούργιους, περίπου χίλιους(1000) κάδους πράσινους και μπλε, ενώ έχουμε προγραμματίσει για τη συνέχεια, την υπογειοποίηση των κάδων σε δώδεκα πλατείες της πόλης μας.

Επίσης, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, παρακαλούνται οι συμπολίτες να βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα αποκομιδής. Από την προσεχή Κυριακή το βράδυ, το ανακατασκευασμένο πλυντήριο, που παραλάβαμε πριν λίγες μέρες, θ΄ αρχίσει το πλύσιμο των κάδων στο κέντρο της πόλης και θα συνεχίσει σε όλες τις συνοικίες και στα χωριά. Τα δύο απορριμματοφόρα που κι αυτά ανακατασκευάστηκαν, έχουν μπει ήδη σε πλήρη λειτουργία. Ευελπιστούμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η πάντα γραφειοκρατική διαδικασία, για την απόκτηση τεσσάρων νέων απορριμματοφόρων, τα οποία σαφώς και θα συμβάλλουν στην πιο καθαρή εικόνα της πόλης μας, καθώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό επιδιώκουμε ως υπηρεσία καθαριότητας.

Την προσπάθειά μας αυτή, θα ενισχύσει προσεχώς η απόκτηση τριών νέων απορριμματοφόρων με λίζινγκ και ως δημοτική αρχή θα είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την πολύ σημαντική ανανέωση του στόλου που, εκτός όλων των άλλων, θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα της υπηρεσίας για τα ανταλλακτικά και τη συντήρηση του «γερασμένου» μας στόλου.
Το σάρωθρο, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αποτελεί νέα προσθήκη και σημαντικό εργαλείο για την καθαριότητα της πόλης. Για πρώτη φορά λειτουργεί με εβδομαδιαίο πρόγραμμα που ανακοινώνεται, για να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας και να βοηθούν με τη μετακίνηση των αυτοκινήτων τους από τους δρόμους.

Καθημερινά, συλλέγουμε ογκώδη αντικείμενα και μικροαντικείμενα που εναποτίθενται έξω από τους κάδους, σε πάρκα και πλατείες. Επειδή οι περισσότεροι τα «ξεφορτώνονται» από Παρασκευή απόγευμα έως την Κυριακή και η εικόνα που δημιουργείται είναι το λιγότερο αντιαισθητική, θα παρακαλούσαμε τους συμπολίτες μας, όταν θέλουν να τα πετάξουν, να μην τα παρατούν οπουδήποτε αλλά να τηλεφωνούν στο 2441076000 ή 2441350851, για να συνεννοηθούν με την υπηρεσία για τη μέρα και την ώρα που θα περάσει το αγροτικό ή το φορτηγό, για να παραλάβει τα αντικείμενα μπροστά από το σπίτι τους.

Η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται κανονικά. Μέχρι τώρα τοποθετήσαμε περίπου εκατόν πέντε(105) αυτοκόλλητα με τη σήμανση ”ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ” και σηκώσαμε περίπου δέκα(10), συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και στην καλύτερη εικόνα της πόλης.

Οι δυο υδροφόρες που διαθέτουμε, καθώς και το νέο πλυστικό μηχάνημα, πλένουν πολύ συχνά, δρόμους και πλατείες της πόλης και των χωριών.

Η ανακύκλωση είναι ένα σοβαρό ζήτημα, με το οποίο ασχολούμαστε και προσπαθούμε να διευρύνουμε.

Παρά το ότι, όπως διαπιστώνεται, έχει ατονήσει η διάθεση των πολιτών να κάνουν διαλογή στην πηγή και να ξεχωρίζουν τα οικιακά από τα ανακυκλώσιμα υλικά, παραμένουμε ως δήμος πάνω από τον μέσο όρο σε πανελλήνιο επίπεδο. Εφαρμόζουμε σχεδόν όλες τις μορφές ανακύκλωσης και σύντομα θα έχουμε περισσότερες γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη διάθεση τεσσάρων ρευμάτων, για διαλογή στην πηγή σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και σε χωριά. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, στην αύξηση των υλικών που θα ανακυκλώνονται και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα προμηθευτούμε από το πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» πεντακόσιους (500) κάδους οικιακής κομποστοποίησης, τους οποίους θα δώσουμε στους συμπολίτες μας κατόπιν αιτήσεώς τους και θα αυξήσουμε τον πληθυσμό που ήδη εφαρμόζει, από το 2009, το πρόγραμμα αυτό. Έτσι, θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα απορρίμματα που θα καταλήγουν για θάψιμο στον ΧΥΤΑ , για τα οποία επιβαρυνόμαστε με σημαντικό ,οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων, εντός και εκτός σχεδίου πόλης, για την καθαριότητά τους. Έχουμε ξεκινήσει ήδη την αποστολή ειδοποιήσεων και θα παρακαλούσαμε για τη συντομότερη δυνατή καθαριότητα των οικοπέδων, για να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση της επιβολής προστίμων.

Να διευκρινίσουμε, πως αν κάποιος ιδιοκτήτης οικοπέδου λάβει την ειδοποίηση, ενώ το έχει καθαρίσει, να την αγνοήσει.

Αύριο, στη συνοικία Καμινάδων και ξεκινώντας από το ύψος του θερινού κινηματογράφου, θα στηθεί επιχείρηση καθαρισμού και ευπρεπισμού από τρεις υπηρεσίες. Καθαριότητα, Πράσινο και τεχνική υπηρεσία θα δράσουν στην προαναφερόμενη περιοχή.

Η καθαριότητα της Καρδίτσας είναι υπόθεση όλων μας. Ας προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε καθαρή, όμορφη και ανθρώπινη!




Total
0
Shares
Previous Article
ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Next Article
Δώστε αγάπη, σώστε ένα αδέσποτο, υιοθετήστε το! - Παθ, η «φάτσα» της ημέρας

Δώστε αγάπη, σώστε ένα αδέσποτο, υιοθετήστε το! - Παθ, η «φάτσα» της ημέρας