Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήμος Καρδίτσας. Η πλημμύρα και η αδιαφανής διαχείριση των χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης ζημιών

mpakalakou sothria

Δήμος Καρδίτσας. Η πλημμύρα και η αδιαφανής διαχείριση των χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης ζημιών.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διαχειρίζεται το Δημόσιο χρήμα με διαφάνεια, φειδώ και αποτελεσματικότητα. Η υποχρέωση αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν το Δημόσιο χρήμα προορίζεται για την αποκατάσταση ζημιών και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας δυστυχώς πράττει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν στο Δήμο 4.500.000 € για την αντιμετώπιση των ζημιών από τη θεομηνία. Τα χρήματα αυτά κατανεμήθηκαν ως εξής: 2.450.000 € για αποκατάσταση ζημιών, 1.000.000 € για προμήθειες και 1.050.000 για παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλημμύρα.

Το ποσό των 2.450.000 € χωρίστηκε σε 7 εργολαβίες των 350.000 € δηλ., πόσο ελάχιστα κάτω από το όριο που απαιτείται προκειμένου να υπάρχει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι προφανές ότι ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο, διότι στόχος ήταν η ανάθεση σε ημετέρους χωρίς διαφάνεια και έλεγχο.

Αρχικά προσπάθησαν να δώσουν τις αναθέσεις για αποκατάσταση ζημιών σε ημετέρους, και συγκεκριμένα τις 6 από τις 7 εργολαβίες συνολικού ύψους 2.100.000 €, προσκαλώντας Οικονομική Επιτροπή διά περιφοράς (χωρίς φυσική παρουσία των μελών) ώστε να ανατεθούν τα έργα εν κρυπτώ. Μετά την ρητή μου άρνηση ως μέλος της Επιτροπής να αποδεχτώ σύγκληση της Επιτροπής χωρίς φυσική παρουσία και την απειλή ένστασης κατά του κύρους των αποφάσεων αναγκάστηκαν να συγκαλέσουν κανονική Οικονομική Επιτροπή με φυσική παρουσία.

Η ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και η έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Εργοληπτών έφεραν αποτέλεσμα, καθόσον αντέδρασαν και οι συνεργαζόμενες παρατάξεις. Έτσι η Δημοτική αρχή στη διαπίστωση ότι δεν έχει την πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή την ανέβαλε, αναγκάστηκε να συγκαλέσει νέα, αλλάζοντας την αρχική πρόταση – εισήγησή της.  Προσκλήθηκε τελικά το σύνολο των τοπικών Εργοληπτών, όπως ήταν το αίτημά μας.

Παρά τη ματαίωση που αναγκάστηκε να κάνει στους αρχικούς σχεδιασμούς της η Δημοτική αρχή δεν συνετίστηκε. Στη συνέχεια επέμεινε να δώσει έβδομο έργο σε ημέτερο. Ψήφισαν σε επόμενη οικονομική επιτροπή να δώσουν προσφορές μόνο τέσσερις εργολήπτες, παρά την σφοδρή αντίδραση μας. Δεν βρήκαν ούτε τέσσερις να δώσουν προσφορά για το θεαθήναι, αφού ο ανάδοχος ήταν προδιαγεγραμμένος. Έδωσαν μόνο τρεις, ο ένας μάλιστα χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Έμειναν δύο και όπως ήταν αναμενόμενο, μειοδότησε ο εκλεκτός. Ερωτούμε. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Είχαν κάποια παραπάνω οργάνωση; Έχουν μηχανήματα;  Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα. Προορίζονται πράγματι τα χρήματα για αποκαταστάσεις ζημιών;

Σημειώνουμε δε ότι η δικαιολογία που προβάλλουν για την κατάτμηση κάτω από το όριο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε για ταχύτητα, δεν ευσταθεί καθόσον και η Περιφέρεια και άλλοι δήμοι του Νομού εκτέλεσαν έργα με τη διαδικασία του επείγοντος και με έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα χρήματα που αφορούν προμήθειες και παροχή υπηρεσιών.

Καμία δημοσιότητα των προσκλήσεων, ακόμα και μέχρι πρόσφατα που έχουν παρέλθει 2 μήνες από τις καταστροφές. Είναι κατανοητό να λειτουργείς άμεσα χωρίς αναζήτηση προσφορών την πρώτη ή τις πρώτες μέρες μετά το καταστροφικό γεγονός. Υπάρχει όμως ηθική δικαιολογία σήμερα, 2 μήνες μετά την πλημμύρα να μην προσκαλούμε  τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους; Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα όλες οι τοπικές επιχειρήσεις; Γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δώσουν προσφορά;

Πώς γίνεται ακόμα να μην ζητάμε προσφορές, ώστε με τον ανταγωνισμό να επιτυγχάνονται οι καλύτερες τιμές και να ωφελείται ο Δήμος και οι δημότες;  Δεν είναι προφανές ότι αυτό είναι εξυπηρέτηση ημετέρων;

Στην τελευταία Οικονομική επιτροπή ήρθαν εισηγήσεις για δυο προτάσεις αναθέσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 30.000 € που έπασχαν. Ή μάλλον, «έβγαζαν μάτια». Μετά τη διαμαρτυρία μου αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις εισηγήσεις άρον άρον.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνεχιστεί.

Η παράταξή μας έχει ήδη προτείνει να συγκληθεί άτυπο συμβούλιο όλων των αρχηγών παρατάξεων και από κοινού να επιλεγεί ο τρόπος που θα διασφαλίζει την διαφάνεια, την ταχύτητα, τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα. Γιατί ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν διαχειρίζεται μια ομαλή κατάσταση με τις συνηθισμένες προμήθειες αλλά διαχειρίζεται μια τεράστια κρίση.

Η Δημοτική αρχή κωφεύει και ταυτόχρονα μας εγκαλεί ότι δεν βοηθάμε. Απαντούμε. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν παρόντες δίπλα στους δημότες όταν οι ίδιοι είχαν εξαφανιστεί. Έχουμε πρόθεση να διευκολύνουμε, να βοηθήσουμε αρκεί να διασφαλίζονται οι παραπάνω αρχές. Παράλληλα δηλώνουμε ότι δεν θα σιωπήσουμε και θα ενημερώνουμε συνεχώς τους δημότες εφόσον η Δημοτική αρχή συνεχίσει να μην σέβεται τον πόνο των δημοτών και να λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ημετέρων και όχι του συνόλου.

Μπακαλάκου Σωτηρία




Total
0
Shares
Previous Article
Έγκριση υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 στη ΡΑΕ από το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Έγκριση υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 στη ΡΑΕ από το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Next Article
Δειγματοληπτικός - Μοριακός Έλεγχος για τον Covid 19 σε εργαζόμενους και υπαλλήλους του Δήμου Πύλης

Δειγματοληπτικός - Μοριακός Έλεγχος για τον Covid 19 σε εργαζόμενους και υπαλλήλους του Δήμου Πύλης