Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Το Υπ.Υποδομών να παρέμβει τάχιστα λόγω επικινδυνότητας σε σημεία επαρχιακής οδού “Γέφυρα Κοράκου (Συκιά) – Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας”

Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Το Υπ.Υποδομών να παρέμβει τάχιστα λόγω επικινδυνότητας σε σημεία επαρχιακής οδού “Γέφυρα Κοράκου (Συκιά) – Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας”

Λάβαμε στα χέρια μας το αντίγραφο της Έκθεσης Αυτοψίας, που συνέταξε ο Μηχανικός της Δ/νσης Μελετών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Ευάγγελος Κούκος, μετά από παρέμβαση μας – ως Αιρετός του Ορεινού Δήμου Αργιθέας (Πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας 2017-19), χωρίς να κοιτάζουμε αν έχουμε την … τυπική αρμοδιότητα, αλλά βλέποντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα κατολισθητικά φαινόμενα, την παντελή έλλειψη σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας στο οδικό τμήμα – Περιφερειακής και Δημοτικής ευθύνης – από Γέφυρα Κοράκου (Συκιά) έως Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας [τρία λίαν επικίνδυνα σημεία – θέση 3.000/3.800/4.000 χλμ].

|. Η Αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 23-5-2019 – Παρουσία του Προέδρου ΔΣ Δημήτρη Παπακώστα – του Αντιδημάρχου Γιάννη Τσιάκαλου και ΔΣ ενότητας Αχελώου / Γ. Σακελλάρη και Ι.Β. Μπαμπάτσικου.

• Οι ευθύνες της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής αυτονόητες!

• Επίσης, της αρμόδιας Δ/νσης Τεχνικών Έργων Καρδίτσας και της τ. ΕΥΔΕ Αχελώου – με έδρα τη Λάρισα – που εποπτεύει τα έργα φράγματος Συκιάς, η οποία παρά τα συνεχή διαβήματα μας, ουδέν έως τώρα έπραξε…

||. Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει τάχιστα να δώσει οδηγίες στις Υπηρεσίες του και να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για άμεσα έργα αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων, τα οποία επισημαίνει η τεκμηριωμένη Έκθεση Αυτοψίας της Δ/νσης Μελετών.
Ήδη, υπάρχει δημοπράτηση εργολαβίας άνω του ποσού 1.800.000€.

|||. Η περιοχή της κοιλάδας Αχελώου και τα χωριά της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας (Μάραθος – Βραγκιανά – Καταφύλλι – Αργύρι) υφίστανται ποικίλες ζημιές από τα ημιτελή παρατημένα έργα φράγματος Συκιάς.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει πολιτική και νομική ευθύνη έναντι των Δημοτών και του Τόπου μας, ο οποίος παραμένει Δημογραφικά ενεργός (σχολεία – νέες οικογένειες – κτηνοτροφία – Υδροηλεκτρικά έργα).

* Σε περίπτωση περαιτέρω απραξίας, επιφυλασσόμαστε για προσφυγή στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα….

|V. Στην υπόψη Έκθεση Αυτοψίας, τονίζεται ότι:

” Οι αστοχίες και κατολισθήσεις έχουν αυξηθεί από την υδραυλική υποσκαφή του ποδαρικού του φυσικού πρανούς από ποταμό Αχελώο, ιδιαίτερα μετά την εκτροπή της κοίτης του …προς το πρανές λόγω έργων κατασκευής του Φράγματος Συκιάς….”
* Δικιά μας υπογράμμιση: Λόγω της επιχωμάτωσης και κατασκευής εργοταξίου από την τότε ανάδοχο εταιρεία (δεκαετίες 1990-2010).

* Υπενθυμίζεται ότι είχαμε κοινοποιήσει σε όλες τις αρμόδιες αρχές και το Αρ πρωτ.: οικ.3187/Κ.Ε 2030Α /17-11-2015 επείγον έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΚΥΥ που υπογράφει ο τότε προϊστάμενος Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος έκανε έκκληση προ των κινδύνων για ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές.
* Στη διάθεση το σχετικό έγγραφο.

V.Καλούμε τους Kοινοβουλευτικούς μας, την τοπική Αστυνομία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

• Πέραν των τριών θέσεων στον άξονα Κοράκου – Βραγκιανά, εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι στις πέντε μη επενδεδυμένες Σήραγγες Συκιάς (από το 1989) – με ευθύνη και της ΔΕΗ ….και στην ανάβαση από Ρέμα Πετρωτού έως Καπετανόβρυση (λακκούβες – μη σήμανση – χωρίς στηθαία – δίχως πλέγματα κλπ).

• Επειγόντως να ασφαλτοστρώσει η Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υποδομών ή η ΔΕΗ, την εναλλακτική διαδρομή από λόφο Πέντε Αδέλφια….

Πριν θρηνήσουμε θύματα …! Εφιστούμε την προσοχή όλων!!!

• Η Δημοτική Αρχή Αργιθέας, είναι η ώρα να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για τον δρόμο από Τύμπανο έως Συκιά και Βραγκιανά – Αργύρι, καθότι είναι και ο μοναδικός άξονας ενδοδημοτικής συγκοινωνίας….
Να ζητήσει, επίσης, στοιχεία για τη Μελέτη Μεγ. Σκάλας Ανθηρού, λόγω των εκεί κινδύνων για διερχόμενους μαθητές και δημότες….
Με δυναμισμό και μαχητικότητα, αφήνοντας κατά μέρος τις θωπείες και ευχολόγια…..

* Εμείς, ως Ορεινό Παρεμβατικό Δίκτυο, θα παρακολουθούμε από κοντά!

* Ελπίζουμε στην ευαισθησία του Υπουργού Υποδομών Κώστα Α Καραμανλή, του Γενικού Γ. Καραγιάννη και του Αντώνη Κοτσώνη – Γενικού Δντη Υ.ΛΙ.Κ.Υ ….

* Του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και των Βουλευτών Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα (ΝΔ) – και Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ).
—————————-
Δημήτρης Παπακώστας /23 Φεβρουαρίου 2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας
Συντονιστής Ορεινού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α”
Email papakostas.dim@gmail.com τηλ 6972176271

Η Έκθεση Αυτοψίας Υπ.Υποδομών

[pdf-embedder url=”https://mouzakinews.gr/wp-content/uploads/2021/02/ΕΚΘΕΣΗ-ΑΥΤΟΨΙΑΣ-ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ_23.05.2019_dp.pdf” title=”ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ_23.05.2019_dp”]



Total
0
Shares
Previous Article
δείγμα rapid test

Αρνητικά όλα τα rapid tests στην Καρδίτσα σήμερα

Next Article
Βρέθηκε παλιό βλήμα στη Θεόπετρα Καλαμπάκας

Βρέθηκε παλιό βλήμα στη Θεόπετρα Καλαμπάκας