Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Τα Αειφορικά καινοτόμα έργα ΑΠΕ αναγκαία όπλα κατά της κλιματικής κρίσης!

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Τα Αειφορικά καινοτόμα έργα ΑΠΕ αναγκαία όπλα κατά της κλιματικής κρίσης!

Με έκπληξη διαβάζουμε σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης σημείωμα του φίλου εκ Πηγών Άρτας Χρ. Β. Καπερώνη σχετικά με απόφαση ΔΣ Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας, καταψηφιστική αρνητική για τους όρους της υπό διαβούλευση ΜΠΕ του έργου της Τέρνα ΑΕ (Νέο Υδροηλεκτρικό στο Καταφύλλι Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας).

Μάλιστα δίνεται ένας … ηρωικός τόνος στην όλη πράξη του Δήμου Αμφιλοχίας, ο οποίος -σημειωτέον- δεν επηρεάζεται ουδολως από το υπό κατασκευή σημαντικό αειφορικό έργο – νέο Υδροηλεκτρικό, ισχύος 83 mw, που αλλάζει θεαματικά τους οικονομικούς δείκτες της κοιλάδας Αχελώου και είναι σε απόλυτη αρμονία με το ποτάμιο οικοσύστημα, το οποίο μεταβάλλεται σε λιμναίο.

Το σημείο όπου θα γίνει το φράγμα βρίσκεται στη θέση Αρδάνοβο Κοινότητας Καταφυλλίου Ενότητας Αχελώου δήμου Αργιθέας Καρδίτσας -έναντι Μεσοπύργου Τετραφυλλίας Άρτας.

Αφορά δηλαδή τους νομούς Καρδίτσας και Άρτας, αποκλειστικά …

Οι καλοί μας γείτονες Ακαρνάνες οφείλουν να μας πουν :

1. Το φράγμα και υδροηλεκτρικό Δαφνοζωνάρας Βρουβιανών Αιτωλίας – ιδιοκτησίας Τερνα ΑΕ- επί του ποταμού Αχελώου, έχει ωφελήσει ή όχι την περιοχή, τις τοπικές κοινότητες; Τους κατοίκους;

Τι θέση είχαν πάρει τα έτη μελέτης του οι φορείς νομών Ευρυτανίας -Αιτωλίας & Καρδίτσας ;

2. Το Αιολικό έργο στην κοινότητα Αυλακίου Αιτωλίας -όρος Γαγροβος -με πολλές ανεμογεννήτριες, που έγινε το 2019, έχει ωφελήσει ή όχι τον κόσμο των ορεινών χωριών Βάλτου;

Τι θέση είχαν πάρει, γνωμοδοτικά, οι φορείς και κάτοικοι;

Τα δυο παραπάνω αειφορικά έργα καθαρής ενέργειας έχουν ήδη ολοκληρωθεί & παράγουν καθαρό ρεύμα.

3. Τα μεγάλα παλιά φράγματα Κρεμαστών -Στράτου – Καστρακίου επι Αχελωου στο νομό Αιτ/νίας έχουν απογειώσει από τις δεκαετίες 1960-70 την τοπική οικονομία και το ευρύτερο περιβάλλον ή όχι ;

Θα ήταν καλύτερα – οικονομικά, περιβαλλοντικά, αισθητικά -ο ν. Αιτ/νιας  χωρίς αυτά ;

• Ας γίνουν κατανοητά τα …αυτονόητα:

••• Η Αυτοδιοίκηση δύναται να διεκδικεί, να έχει άποψη, να γνωμοδοτεί επι αναπτυξιακών καινοτόμων έργων, όμως οι αιρετοί της οφείλουν να έχουν αίσθηση του μέτρου κ ευθύνης τους , την γνώση ότι οι ποταμοί ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, τα ορη κ οι βουνοκορφές κυρίως στο Κράτος – Δασαρχεία / κτηματική υπηρεσία.

Η αξιοποίηση των πόρων τους καθορίζεται από την νομοθεσία, τις ευρ οδηγίες, τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

Οι όποιες γνωμοδοτήσεις φορέων συνεκτιμώνται για την πορεία των έργων ΑΠΕ , αλλά δεν είναι αναγκαίες προϋποθέσεις εκτέλεσης –

Όμως τελικός κριτής είναι η νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση, οι Υπουργοί .
Ο σχετικός φάκελος ήδη έχει κατατεθεί στην Δνση Μελετών αρμόδιου Υπουργείου .

* Στην σημερινή συγκυρία υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον για ενεργειακή αυτονομία (απεξάρτηση από λιγνίτη – κάρβουνο), η αγωνιώδης προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που ήδη απειλεί τον πλανήτη, την φύση κ όλα τα κράτη – ανθρώπινη ζωή και οικονομίες.

* Οι φίλοι Ακαρνάνες (Αμφιλοχία – Άκτιο – Βονιτσα) ας μην σπέρνουν διχασμούς μεταξύ των νομών μας και ας ενώσουν τη φωνή τους για νέα αειφορικά μεγάλα έργα – φράγμα Καταφυλλίου (λεγόμενο από την ΔΕΗ – δεκαετία 1960-70: Αυλακιου) & Μεσοχωρας Τρικάλων κ Συκιάς Αργιθέας Θεσσσαλιας ,όπως εμείς οι Θεσσαλοί κ Ηπειρώτες ήμασταν υπέρ του έργου ΑΠΕ Δαφνοζωνάρας , Γάγροβο Αυλακιου ( αιολικό) & Στράτου – Κρεμαστών – Καστρακίου.

Ο Αχελώος ποταμός μας ενώνει και δεν μας …χωρίζει ! Φυσικά δεν ανήκει μόνο στην Αιτωλοακαρνανία…

Ας προσγειωθούν κάποιοι «ακραίοι, της παλιάς εποχής» – δήθεν φυσιολάτρες και ας προσεγγίσουν με ρεαλισμό τη νέα κρίσιμη πραγματικότητα!

• Η υπεύθυνη Αυτοδιοίκηση οφείλει να συζητήσει με την κυβέρνηση, τα κόμματα, την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία έχει αποδείξει εδώ και 50 χρόνια την υψηλή τεχνογνωσία, τεχνική της επάρκεια και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

* Να ενημερώσει τους δημότες για τα δικαιώματα, τις τυχόν εναλλακτικές, το τι πραγματικά τους συμφέρει (αξία γης, κτήματα,δένδρα κλπ), την ισχύουσα νομοθεσία.

Η ερημούμενη δημογραφικά περιοχή της κοιλάδας Αχελώου, της νότιας Πίνδου, με το χαμηλότερο τοπικό ΑΕΠ σε όλη την Ευρωζώνη – (συνταξιούχοι ΟΓΑ κυρίως) – προσβλέπει σε μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμα έργα για να βγει από τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης και αραιοκατοίκησης …

••• Οι πραγματικές ευκαιρίες παρουσιάζονται…λίγες φορές!

Δημήτρης Παπακώστας 8-12-21
Αιρετός ΤΑ – Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006 Αργιθέας Θεσσαλίας (25 χρόνια).
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Δημήτρης Παπακώστας: Η Κυβέρνηση να δεχθεί το αίτημα για μηδενισμό ΕΝΦΙΑ της Κίνησης Πολιτών Αγράφων

Επόμενο άρθρο
Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) - Διήμερο στο Ζαγόρι

Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) - Διήμερο στο Ζαγόρι