Δημήτρης Παπακώστας: Πυρηνική ενέργεια – λιγνίτης – φυσικό αέριο ή καθαρή ενέργεια ΑΠΕ με αποθήκευση ?

Ενώ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι κίνδυνοι κλιμάκωσης με υπερόπλα ( τακτικά πυρηνικά ,πύραυλοι Κρουζ ) λόγω του Ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία είναι πασιφανείς ( ανθρώπινα θύματα ,ραδιενέργεια,ρύπανση ,μόλυνση ,έλλειψη τροφίμων,τρόμος και προσφυγιά ) παρατηρείται μια «ένοχη» έως …ακατανόητη σιωπή από τα (δήθεν) οικολογικά κινήματα , τους « πράσινους ρομαντικούς φυσιολάτρες», τους «συνήθεις αντιρρησίες» σε κάθε αειφορικό βιώσιμο έργο (υδροηλεκτρικά,αιολικά ,μεταφοράς νερών κα) για τα σχέδια πυρηνικής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας με κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στη νότια Βουλγαρία σε ευθεία απόσταση μόλις 370 χλμ από Θεσσαλονίκη – Θράκη .

• Μόνη αντίδραση από το νέο κόμμα :¨ Πράσινοι ¨,οι οποίοι σε Δελτίο Τύπου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

… « Οι εξελίξεις στα θέματα ειρήνης κ ακρίβειας ,απαιτούν για Ελλάδα -ΕΕ την μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία και στην ενέργεια :

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για διεύρυνση του ρόλου ούτε του αερίου ,ούτε των πυρηνικών….Αγώνας για ΝΑ Ευρώπη -Μεσόγειο ελεύθερες από πυρηνικά !

Βιώσιμη επιλογή είναι  μ ό ν ο  η αποφασιστική στροφή στην εξοικονόμηση και την ήπια ανανεώσιμη ενέργεια και την  α π ο θ ή κ ε υ σ η  της με ορθή χωροθέτηση και σεβασμό στο περιβάλλον ….».

••• Ακριβώς όπως αναφέρεται και στην κρίσιμη απόφαση ΔΣ Ορεινής Αργιθέας [ υπαρ 158/ Δεκεμβρίου 2018] για αιολικό στο Χονδροσπάνι Ανατολικής .

^ Η οποία είναι ισχυρή και παράγει έννομα αποτελέσματα .

Δεν ακυρώνεται με ….ψηφίσματα αίολα και …άτοπα !

^ Στις κορυφές του Τυμπάνου ,όπου δραστηριοποιούνται ισχυρές αξιόπιστες εταιρείες με τεχνογνωσία σε έργα ΑΠΕ και περιβαλλοντικών μελετών ,επενδύοντας τεράστια κεφάλαια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποθήκευση της.

^ Εντυπωσιάζει η ….σιωπή -για τα πυρηνικά σχέδια -των λίαν αγωνιστικών «Δικτύων – Μετώπων Αιρετών»,των κομμάτων άρνησης  κατά παντός Αιολικού κ Υδροηλεκτρικού, της μερικής μεταφοράς νερών Αχελώου στον Θεσσαλικό κάμπο,για την ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς , του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας , του υπο έγκριση νέου σημαντικού Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου στην κοιλάδα Αχελώου —(λεγόμενο Αυλακίου ) ισχύος 83ΜW…..

^ Έργα που θα απογειώσουν ,οικονομικά ,κοινωνικά, ενεργειακά και δημογραφικά ,την υπο φτωχοποίηση ορεινή ζώνη της ν.Πίνδου .

^^ Φαίνεται…..εξαντλήθηκε η ¨ενέργεια¨ τους , στο …μάζεμα υπογραφών και στις αψιμαχίες με τα ΜΑΤ στον….¨Αέρα ¨ του θρυλικού Τυμπάνου ,στις αλπικές πλαγιές της Καράβας και Καραβούλας ….

• Η Θεσσαλία ,η Καρδίτσα , η Αργιθέα ,η κοιλάδα Αχελώου απαιτούν : επιτάχυνση όλων των μεγάλων έργων πράσινης αειφορικής ανάπτυξης ,άμεσα αποφάσεις από κυβέρνηση και Βουλή για ολοκλήρωση – προώθηση – επίσπευση !

@ Με …αποσπασματικά επιδόματα δεν θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη του πληθωρισμού,των κρίσεων,της ανεργίας ,της κλιματικής αλλαγής ….

@ Ούτε με …θορύβους , φωτοβολίδες περί …απάτητων  ή … « νέα αντάρτικα» στα ψηλά βουνά …

•• Μονόδρομος : οι πράσινες επενδύσεις , η καθαρή φθηνότερη ενέργεια , η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ορεινής Πατρίδας μας ….

Δημήτρης Παπακώστας /17-3-23