Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Όσοι πιστεύουμε στον ΕΧΤΑ και τον Κοινοτισμό να δράσουμε για έναν Δημοκρατικό Αποκεντρωτικό Εκλογικό Νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Όσοι πιστεύουμε στον ΕΧΤΑ και τον Κοινοτισμό να δράσουμε για έναν Δημοκρατικό Αποκεντρωτικό Εκλογικό Νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών προχωράει στην ψήφιση ενός αντισυνταγματικού – αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, εντόνως συγκεντρωτικού – δημαρχοκεντρικού και απαξιωτικού προς τις Κοινότητες, όπως με τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο υποστηρίζει και ο Καθηγητής Συνταγματικού Γιώργος Σωτηρέλης, σε πρόσφατη ημερίδα (Real politik) και μας ενημερώνει η έγκριτη δημοσιογράφος Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.

|. Όπως τονίζει ο Καθηγητής: Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) – που έχει υπερνομοθετική ισχύ, δίνει ‘κέντρο βάρους’ στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια (συλλογικά αντιπροσωπευτικά όργανα) & όχι στον εκάστοτε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, στην μονοκρατορία τους….

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών στην Αυτοδιοίκηση, είναι απαράδεκτο και εκτρωματικό, όπως εμφαντικά τόνισε.

||. Πλήττει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και την πολιτική νομιμοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, που οφείλουν να έχουν Αποκεντρωτικό Δημοκρατικό χαρακτήρα (άρθρο 101 Παρ 1 Συντάγματος: “Η διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το Αποκεντρωτικό Σύστημα”).

• Χαρακτήρισε – πολύ σωστά – ατελές το προηγούμενο εκλογικό σύστημα “Κλεισθένη”- (απλή αναλογική με δύο γύρους  – και ζήτησε την εναντίωση όλων των πολιτών και κομμάτων κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ακόμη και με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια.

• Προτείνει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, Δημοκρατικό Αποκεντρωτικό και Συνταγματικό – όπως εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ, με σύνθεση της ανάγκης κυβερνησιμότητας και ισοδυναμίας ψήφων (ένα λογικό βιώσιμο bonus στην πρώτη παράταξη – πχ όσο ο αριθμός των αντιδημάρχων).

|||. Είναι η ώρα για έναν πολιτικό αυτοδιοικητικό αποκεντρωτικό αγώνα, όλων όσοι πιστεύουμε στον λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης, στον ΕΧΤΑ, στην αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας (πόλεις – νησιά – ορεινά – επαρχίες).

• Τα κόμματα και οι Αιρετοί να αποκρούσουμε την παλαιοκομματική “αντι-μεταρρύθμιση” που επιχειρεί η παρούσα Κυβέρνηση, αγνοώντας χιλιάδες κοινοτικούς Αιρετούς και ανθρώπους που πρόσφεραν στην Αυτοδιοίκηση επί χρόνια – και με την οποία ενταφιάζεται, απαξιώνεται ο Κοινοτισμός και ισοπεδώνεται η τοπική Αυτονομία… (Βλ πρόσφατο άρθρο μας).

• Να τολμήσουν τα Κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου να συγκλίνουν και να συνεργαστούν μαζί με τις Αποκεντρωτικές δυνάμεις της ΚΕΔΕ, ώστε από κοινού διαμορφώσουν, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, μια Πρόταση νόμου με σταθερό δημοκρατικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης αιρετών Αυτοδιοίκησης στη βάση των απόψεων Σωτηρέλη.

|V. Οι εθνικές εκλογές σίγουρα θα προηγηθούν αυτών των Αυτοδιοικητικών, που θα γίνουν Οκτώβριο 2023.
Συνεπώς είναι εφικτό να διεξαχθούν οι επόμενες τοπικές εκλογές, όχι με την “αντι-αυτοδιοικητική κατασκευή” το νόμου Πέτσα – Βορίδη – ακόμη και αν περάσει από τη Βουλή – αλλά με την κοινή Δημοκρατική Αποκεντρωτική Πρόταση, που προαναφέρθηκε.

V. Η νέα Πρόταση νόμου για την ΤΑ θα είναι η Τομή, η διαχωριστική γραμμή, η Εναλλακτική, μεταξύ των Αποκεντρωτικών Δημοκρατικών Δυνάμεων του Κοινοτισμού και της Συμμετοχικότητας με βάση τις αρχές του Ευρω-ενωσιακού δικαίου και εκείνων του υπερσυγκεντρωτισμού – δημαρχοκεντρισμού & …αναχρονιστικού παραγοντισμού…..!
——————————–
* Βασικά στοιχεία της κοινής Δημοκρατικής Αποκεντρωτικής Πρότασης:

1. Συνδυασμός κυβερνησιμότητας και ισοδυναμίας ψήφων.
Λογικό bonus στην πρώτη παράταξη (όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σωτηρέλης).
Δύο γύροι ( 50%+1) .
Προσωπικά πιστεύω ότι οι δύο γύροι να ισχύουν για μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες.
Για ΟΤΑ έως 30.000 κατοίκους να εκλέγεται και με 43%+1.

2. Αποσύνδεση των ψηφοδελτίων για εκλογή Δημοτικών Συμβουλίων από την εκλογή Κοινοτικών οργάνων.
Να μην υφίσταται προϋπόθεση για έγκυρο συνδυασμό η συνυποβολή υποψηφίων Κοινοταρχών και ΚΣ στο 80% των τοπικών κοινοτήτων.
Πρώτος βαθμός ΤΑ είναι οι Δήμοι (οι Κοινότητες είναι μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης στα πλαίσια των υπαρχόντων ΟΤΑ/ Δήμων).
Άρα εκλέγουμε Δημοτικούς Συμβούλους και Δήμαρχο.
Να επανέλθει ο συν ένας σταυρός προτίμησης σε υποψήφιους άλλων εκλογικών περιφερειών, που καταργεί το σχέδιο Πέτσα – Βορίδη.

* Εκλογή Κοινοτικών οργάνων με χωριστή κάλπη και αυτοτελή ψηφοδέλτια σε ενδιάμεσο χρόνο (πχ Μάρτιο πρώτου έτους δημοτικής θητείας ή και δεύτερου έτους με επιμέλεια εκάστου Δήμου και τοπικού Πρωτοδικείου με δαπάνες των δημοτικών ταμείων), ώστε να λειτουργήσει ως γιορτή Συμμετοχικότητας και τοπικής Δημοκρατίας.

– Χωρίς παραγοντισμό, κομματισμό και παραταξιασμό…..

– Minimum τοπικές εξουσίες – πόρους στα κοινοτικά συμβούλια.

– Όποιος πάρει την πλειοψηφία ανά Κοινότητα γίνεται Κοινοτάρχης (όχι ο μειοψηφών της παράταξης του εκάστοτε Δημάρχου).

– Οι Κοινότητες παραμένουν μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και δεν αποτελούν ιδιάζοντα βαθμό ΟΤΑ.

• Οι χωριστές κάλπες και τα αυτοτελή ψηφοδέλτια αποτελούν πλέον κατάκτηση, κεκτημένο !!!!
Η επιστροφή στο παλιό (δορυφόροι οι κοινότητες στους εκάστοτε Δημάρχους) συνιστά πισωδρόμηση, αναχρονισμό, αντι-ευρωπαϊκή εξέλιξη…..

3. Προσωπικά, θεωρώ σωστό να θεσπιστεί ένα πλαφόν εισόδου (3%) ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων.

Όλα αυτά μπορεί και πρέπει να τα δει μια κοινή Επιτροπή των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης με προωθητικό συμβιβασμό και συναντίληψη.

VI.Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών ας αφουγκραστούν σωστά τον παλμό της βάσης της αυτοδιοίκησης και τοπικής Δημοκρατίας!
Ο συγκεντρωτικός Καλλικράτης – που ορθώς δεν υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2010 – πρέπει να αλλάξει προς το “αποκεντρικώτερον”…..!

Όταν η Ελλάδα είναι πρώτη σε νησιωτικότητα και δεύτερη σε Ορεινότητα στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί να έχει 300 Βουλευτές και μόνο 332 Δήμους……
Τουλάχιστον έπρεπε να είναι 450-500 ΟΤΑ.

√ Με Κοινότητες ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που θα ασκούν βασικές αρμοδιότητες βάσει αρχής εγγύτητας και αμεσότητας.

√ Με Κοινοτάρχες και ΚΣ που θα εκλέγονται άμεσα από τους δημότες και δεν θα …. διορίζονται εκ των άνω ,από τους αρχηγούς παρατάξεων.
Για να ξαναζωντανέψουν τα ….”νεκρωμένα” μελαγχολικά απόμακρα χωριά και νησάκια.

*[Αν οι Βουλευτές μειωθούν σε 200-250 τότε :350-400 ΟΤΑ].

VII. Η “πρόταση Σωτηρέλη” είναι μια καλή βάση για διακομματική διαπαραταξιακή συνεννόηση και συνεργασία υπέρ της γνήσιας Αυτοδιοίκησης με Αποκέντρωση!

*”Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα πάνω “- δίδασκε ο Δημήτρης Τσάτσος.

– Η πολιτική θέλει αρετή και τόλμη….!

Υ.Γ : Σήμερα έκανα στο ΚΥ Κεραμεικού τη β δόση εμβολίου Astrazaneca – μετά και την γνώμη φίλων γιατρών Στέφανου Τσιουραντάνη – Λευτέρη Τσιάμη.
Άψογη η οργάνωση – άριστες οι υποδομές. Θερμές ευχαριστίες!
Τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της Ιατρικής επιστήμης ……

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1991-2019)
Δήμαρχος Αχελώου-1999-2006/ Νομικός ΔΣΑ/24-5-21




Total
0
Shares
Previous Article
Μουσική, ποίηση και «χρώμα» για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στα Τρίκαλα

Μουσική, ποίηση και «χρώμα» για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στα Τρίκαλα

Next Article
Άλκηστη Κολοκύθα

Άλκηστη Κολοκύθα: Αντιδημαρχία Πρασίνου Δήμου Καρδίτσας. Όταν η ανικανότητα συνδυάζεται με την αναλγησία

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”