Δημήτρης Παπακώστας: Νέος εκλογικός νόμος ΤΑ: Ο Κοινοτισμός… ενταφιάζεται – η Τοπική Αυτονομία ισοπεδώνεται – Σχέδιο ” πάρτα όλα” υπέρ μονοκρατορίας ολίγων!

Share

Δημήτρης Παπακώστας: Νέος εκλογικός νόμος ΤΑ: Ο Κοινοτισμός… ενταφιάζεται – η Τοπική Αυτονομία ισοπεδώνεται – Σχέδιο ” πάρτα όλα” υπέρ μονοκρατορίας ολίγων!

Κατατέθηκε στις Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου για ανάδειξη Δημάρχων – ΔΣ – ΚΣ – Κοινοταρχών και Περιφερειαρχών – ΠΣ.

|. Στα 92 προς συζήτηση και ψήφιση άρθρα του, με λίγα λόγια: ενταφιάζεται ο Κοινοτισμός, ισοπεδώνεται η τοπική Αυτονομία και πριμοδοτείται σκανδαλωδώς -εντελώς αντιδημοκρατικά- η μονοκρατορία των ολίγων εκλεκτών (πάρτα όλα) και η θητεία επεκτείνεται χρονικά στα 5 χρόνια (παρότι οι Βουλευτές και οι Κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα έτη, ακόμη και ο Πρόεδρος ΗΠΑ!!!!).

• Έχουμε καταθέσει δημόσια τις αντιρρήσεις και προτάσεις μας.

• Δώσαμε αγώνα για την στήριξη της Αυτονομίας των Κοινοτήτων ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τοπικής Δημοκρατίας.
• Αναδείξαμε τον ιστορικό και θεσμικό ρόλο των Κοινοτήτων των Ελλήνων, διαχρονικά .

Δυστυχώς από το κακό νόμο της “απλής αναλογικής δύο γύρων” – (νόμο Σκουρλέτη), η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΣ πάει στον…. κάκιστο νέο νόμο Βορίδη (σχέδιο) της υπερενισχυμένης αναλογικής έως πλειοψηφικού (πάρτα όλα) ….

• Υποδείξαμε την μέση λύση, την ευθεία της καμήλας/ισοδυναμία ψήφων – κυβερνησιμότητα), αλλά ματαίως….

||. Υπουργοί – Κυβερνητικοί Βουλευτές – Ισχυροί Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων βρήκαν την ευκαιρία, λόγω της κόπωσης της κοινωνίας και της στρεβλής ενημέρωσης, να εφαρμοστεί στην ήδη συγκεντρωτική Αυτοδιοίκηση ένα “πείραμα μονοκρατορίας”, παραγοντισμού και επιβολής εκ των άνω…..(Αριστοκρατικό – Ολιγαρχικό).

* Ενώ “η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα πάνω”, όπως δίδασκε ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος!

• Οι Κοινότητες μετατρέπονται σε “βιλαέτια – δορυφόρους”του εκάστοτε ηγεμόνα, οι Δήμοι σε …”Επιτροπάτα” και οι λοιπές παρατάξεις σε απλούς… θεατές.

|||. Με το νέο σχέδιο εκλογικού νόμου προβλέπεται:

1. Μείωση μελών ΔΣ και ΚΣ.
Στον ορεινό Δήμο Αργιθέας των 20 Κοινοτήτων – (372.000 στρέμματα) – από 17 σε 15 οι δημοτικοί σύμβουλοι (πληθυσμό 2000-5000).
Οι έδρες κατανέμονται 9-6.

2. Στις Κοινότητες Άνω των 300 κατοίκων (Βραγκιανών – Ανθηρού – Πετρίλου)
3 τα μέλη ΚΣ (2+1) από 5.

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη και τα αυτοτελή ψηφοδέλτια.

Ο συνδυασμός του επιτυχόντος Δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 των εδρών ΚΣ (δηλ 2) και 2/5 ο δεύτερος συνδυασμός (μια (1) έδρα).
Ανεξάρτητα εάν στην κοινότητα έχει πρωτεύσει ο δεύτερος συνδυασμός… (Τόση δημοκρατικότητα….και “σεβασμός” της λαϊκής ψήφου…).
Δεν ορίζεται με σαφήνεια ποιος εκλέγεται πρόεδρος.
* (Προφανώς ο πρώτος κοινοτικός σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης του επιτυχόντος Δημάρχου).
Αριθμός υποψηφίων: 3 έως συν 150% για κάθε Συνδυασμό.

3. Στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων (στα 17 χωριά Αργιθέας) Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ανεξαρτήτως συνδυασμού.
Εδώ, διαφορετική προσέγγιση….!
Οι υποψηφιότητες κατατίθενται από τον υποψήφιο δήμαρχο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο για ΔΣ και ΚΣ / Κοινοτάρχες (έως δύο οι υποψήφιοι κάθε Συνδυασμού).

4. Για να είναι έγκυρος ο συνδυασμός πρέπει να υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, όσος ο αριθμός των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια (Δημοτική ενότητα) τουλάχιστον και έως συν 150%.
Στις ορεινές Απομακρυσμένες περιοχές και στα μικρά νησιά, πως θα τηρηθούν όλες αυτές οι …. πρωτοφανείς προϋποθέσεις, είναι απορίας άξιον!
Ολοταχώς, ως φαίνεται, για “οικουμενικά” ψηφοδέλτια….για γενικό Σιωπητήριο!
Για ακινησία, αδράνεια, τέλμα…..
Για ολική μετάλλαξη του λαϊκού και Συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού των κοινοτήτων και Δήμων (ΟΤΑ) .

– Να υπάρχουν υποψήφιοι για ΔΣ και στο 80% των Κοινοτήτων εκάστου Δήμου (δηλ 16) τουλάχιστον…

– Ποσόστωση φύλων: 40% τουλάχιστον (γυναίκες και άνδρες).

5. Η θητεία για πέντε χρόνια – πληρώνονται αυξημένα παράβολα από υποψήφιους Αιρετούς και οι εκλογές γίνονται 8 -Οκτωβρίου- 2023.
—————————–
Ελπίζουμε στην αντίσταση των Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δημοκρατική και Αποκεντρωτική αντίληψη!

Στις παρεμβάσεις των Κοινοβουλευτικών όλων των κομμάτων.

Στην αφύπνιση των μελών ΔΣ ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

• Στην…. επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος …… Αμήν!

Δημήτρης Παπακώστας /19-5-21
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (25 έτη).
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006

Δείτε επίσης