Δημήτρης Παπακώστας: Μια απάντηση στο… ‘καφενείο του Γιάνη’ από το γιο του λαϊκού καφετζή

Έχω ζήσει τα αθώα παιδικά μου χρόνια στο λαϊκό καφενείο του αείμνηστου πατέρα μου στο κέντρο των θεσσαλικών Βραγκιανών.

Δίπλα από τον Αη Δημήτρη, το σχολείο, την αστυνομία …

Ο πατέρας μου καφετζής από το 1948 όταν ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του μπουφετζή σε κεντρικό μαγαζί στον Καρβασαρά (Αμφιλοχία) όπου κατέφυγε λόγω εμφυλίου πολέμου.

Ο φίλτατος Γιάνης (με ένα -ν ) στο σατιρικό και έξυπνα γραμμένο «καφενείο» αναφέρεται έμμεσα – πλην σαφώς- σε θέσεις μου που έχουμε διατυπώσει.

Μονίμως εξεγείρεται κατά αιρετών και όσων μπαίνουν στη φωτιά της καθημερινότητας, μέμφεται εμάς που δεχθήκαμε να κατέλθουμε στας …εκλογάς διαχρονικά, να τσαλακωθούμε, να δράσουμε ..!

^Να πάρουμε την πατρίδα Αργιθέα με 90% χωματόδρομους (1998) και να τη φτιάξουμε με 90% άσφαλτο!

^Με δίκτυα ύδρευσης, κοινωνικές δομές.

^Σατιρίζει την φράση : «να φύγει η σκουριά και οι γηρασμένες νοοτροπίες» …

• Συνεχίζει να «κυνηγάει ανεμόμυλους» και να καταφέρεται κατά των ήδη ολοκληρωμένων αειφορικών έργων ΑΠΕ – αιολικό πάρκο στον γυμνό και αφιλόξενο Τύμπανο που θα θα δώσει ζωή, ασφάλεια, καθαρή ενέργεια.

Το αυτό για το μεγάλο υδροηλεκτρικό στη λιμνοκοιλάδα Αχελώου, που τυγχάνει αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και φορέων , με εναντίωση σεβαστών πατριωτών -που όμως οι θέσεις τους δεν συμβαδίζουν με σύγχρονες ανάγκες στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της ξηρασίας -αν και απολύτως κατανοητές.

• «Τίποτα να μην γίνει, Τίποτα μην αγγιχτεί» το μότο των αντιρρησιών…

Όμως αυτό ακριβώς είναι: η ‘σκουριά’ και η γηρασμένη νοοτροπία…

@ Αντί αγώνα για λειτουργικό υδραγωγείο στο όμορφο Αετοχώρι Στεφανιάδας, για πλήρη άσφαλτο από Β’ Μάραθο έως Σπηλιώτισσα.

@ Για ασφαλείς σχολικούς δρόμους, για ψηφιακό άλμα, δομές φροντίδας αδυνάτων.

Μένοντας στις πόλεις και απολαμβάνοντας τα επιμίσθια του δημοσίου, κρίνουμε ανά τακτά διαστήματα κάθε τι που στηρίζει την υπό ερήμωση ορεινή πατρίδα μας…

Αλλά η Δημοκρατία – τοπική και κεντρική- για να μην βρεθεί προ αδιεξόδων, θέλει την ενεργό συμμετοχή όλων (υγιών ενεργών και αντιδραστικών δυνάμεων) , την θέση -αντίθεση-σύνθεση – νέα θέση !!!

^ Άλλως βουλιάζει στον συντηρητισμό, στασιμότητα, απραξία, παρακμή .

• «Μαζεύω σιωπές, να φτιάξω κραυγή» γράφει ο σοφός ποιητής !

Διαφορετικά ο καθείς κλείνεται στον κόσμο του, το ατομικό στενό μικροσυμφέρον του:

• « Τι φταίω εγώ ο κατεστραμμένος άνθρωπος… Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ…» προφητικά γράφει ο Αλεξανδρινός για την Συρία – την πατρίδα – που βλάπτουν ‘όλοι’ το ίδιο…

* Καλή Πρωτομαγιά! Υγεία.

*Μετά εθνικές εκλογές, ραντεβού στα …ψηφοδέλτια !

….. Φιλτάτη η αλήθεια, η πατρίδα !!!

Δημήτρης Παπακώστας 30-4-23