Δημήτρης Παπακώστας: Ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου – Σκληρή η αλήθεια για την Θεσσαλία…

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου – Σκληρή η αλήθεια για την Θεσσαλία…

Η ιστορία της “μερικής εκτροπής” του άνω ρου Αχελώου ποταμού, ξεκίνησε ως ιδέα τη δεκαετία του 1970 και η πρώτη εξαγγελία έργων έγινε το 1985 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου – ομιλία του στη Λάρισα.

Στα 35 χρόνια έως σήμερα, σχίστηκαν βουνά… πλημμύρισαν τόποι, έγιναν σήραγγες και προφράγματα – στην Συκιά Αργιθέας Καρδίτσας και Πετρωτό – Αγορασιά – Δρακότρυπα (18 Χλμ).

Το Φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων έτοιμο, μένει ανενεργό το ολοκληρωμένο ήδη Υδροηλεκτρικό έργο εδώ και χρόνια…..

Οι αντιδράσεις των Θεσσαλικών Φορέων χλιαρές… υποτονικές.

Η Εθνική Οικονομία ζημιώνεται, η Θεσσαλική Γη ….”Σαχαροποιείται”….

Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την ΑΕΠΟ για την Μεσοχώρα.

“Ξανά – μανά ” από την αρχή……

Πριν λίγες μέρες ο Βουλευτής ΝΔ Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος – από τους λίγους πολιτικούς που ασχολείται επισταμένως με το θέμα, μαζί με τον Γιώργο Κωτσό / Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας – δήλωσε ότι εύχεται να μην υπάρξουν νέοι σκόπελοι στα έργα Αχελώου, με αφορμή απαντήσεις των Υπουργών Κώστα Α Καραμανλή και Κώστα Σκρέκα.

Όμως είναι η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια, όσο πικρή και σκληρή …

Τούτη η Κυβέρνηση εκλέχθηκε από το 40% των Ελλήνων με την υπόσχεση να τηρήσει την Συμφωνία Αλήθειας και να τολμήσει Μεταρρυθμίσεις.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους αντιδρώντες στα Αιολικά Έργα τον σεβασμό στις αποφάσεις των Κρατικών Αρχών, που εγκρίνουν τις αδειοδοτήσεις και στις Δικαστικές Αποφάσεις και το ίδιο το Κράτος ή οι Αυτοδιοικητικές Αρχές να παρακάμπτουν τεχνηέντως τα διατακτικά των Ανώτατων Δικαστηρίων και Ευρω-ενωσιακών Οργάνων, περί περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων.

Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο παρθένο οικοσύστημα της ορεινής Αργιθέας, της Πίνδου και Τετραφυλλίας Άρτας (Συκιά – οδικό Άξονα “Καρδίτσα – Αργιθέα – Αρτα”) όπου η Βατότητα των δρόμων βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση και ελλοχεύουν κίνδυνοι να θρηνήσουμε θύματα..

Να προχωρήσει, μαζί με την ΔΕΗ, σε υποστηρικτικά έργα στα προφράγματα Συκιάς που κινδυνεύουν με υποχώρηση και σε έργα αντιστήριξης στο οδικό τμήμα από Συκιά (Κοράκου) έως Βραγκιανά Αχελώου (βάσει Τεχνικής Αυτοψίας Δ/νσης Μελετών Υποδομών) – Ασφαλτόστρωση εναλλακτικής διαδρομής λόφο Πέντε Αδέλφια.

Να επισπεύσει εναλλακτικά έργα  νέο Υδροηλεκτρικό έργο Καταφυλλίου Αχελώου (Αρδανοβο) – Αιολικά – Φράγμα Μουζακίου – Λιμνοδεξαμενές κα].

Οι Φορείς της Αργιθέας και ολόκληρης της Θεσσαλίας να δράσουν με Πατριωτική ευθύνη, ρεαλισμό και αναγνώριση της σκληρής πραγματικότητας!

Η Θεσσαλία είναι η στιγμή να …. “αποχαιρετήσει τον …. Αχελώο”που χάνεται….!

Η πολιτική βούληση πρέπει να βασίζεται στη νομιμότητα,στον πραγματισμό, τη λογική και βιωσιμότητα των υπό εκτέλεση έργων.
Η αειφορία είναι όραμα, σχέδιο,πίστη! Δεν είναι πρόσχημα ή… εργαλείο..

Σήμερα, οι μύθοι πλέον δεν ωφελούν….. αντίθετα, οι αναμονές, οι διαρκείς αναβολές βλάπτουν σοβαρά και την Περιφερειακή ανάπτυξη και την Θεσσαλική οικονομία .

• Ο Ποιητής, μας συμβουλεύει λυτρωτικά :

“Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος
αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.

Προ πάντων να μην γελασθείς, μην πεις πως ήταν
ένα όνειρο, πως απαιτήθηκεν η ακοή σου.
Μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς .

….και αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις”.

Κ.Π.Καβάφης

Δημήτρης Παπακώστας/24-4-21
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991 – 2019
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006 – Νομικός ΔΣΑ.
Total
0
Shares