Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Η τραγική περιπέτεια των δύο υπερηλίκων Πετρίλου ας μας ταρακουνήσει….

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Η τραγική περιπέτεια των δύο υπερηλίκων Πετρίλου ας μας ταρακουνήσει….

Η ορεινή Αργιθέα, το ιστορικό Πετρίλο σε υψόμετρο 1.100μ, η συνοικία “Βασιλάδες” πενθούν για τον άδικο χαμό δύο υπερηλίκων Αργιθεατών, χθες βράδυ στο σπίτι τους, πιθανότατα από αναθυμιάσεις ξυλόσομπας … (οι έρευνες, βέβαια, των αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί).
Ας είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους, από μια αιτία που θα μπορούσε να προβλεφθεί και να προληφθεί.

|. Η γήρανση του πληθυσμού, η αραιοκατοίκηση, είναι φαινόμενα στα οποία οι κρατικές δομές και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να εγκύψουν,να σκύψουν με σεβασμό για να αντιμετωπιστεί η απομόνωση – μοναξιά με σχέδιο σύγχρονο, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και κυρίως ανθρωπιστική ενσυναίσθηση!

Έχουμε την τύχη, στον ορεινό Δήμο Αργιθέας των 20 Κοινοτήτων και έκτασης 372.000 στρεμμάτων (όταν πχ ο Δήμος Γαλατσίου έχει μόλις 40.000), να λειτουργούν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με εποπτεία του κεντρικού Κράτους, της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αργιθέας.
Η Πολιτεία δαπανά πολλά χρήματα για τις ορεινές περιοχές της χώρας…

* Τέσσερις (4) εργαζόμενες γυναίκες στη Δομή του “Βοήθεια στο Σπίτι”, με έδρα το Ανθηρό (κτίριο Αγορασιάς), που στήσαμε με πολύ αγώνα από το 2003 και στους τρεις, τότε, ΟΤΑ.

* Δύο (2) επιστήμονες – Ψυχολόγο και κοινωνική Λειτουργό – στο “Κέντρο Κοινότητας Αργιθέας”- με έδρα τα Βραγκιανά Αχελώου, που ιδρύθηκε το 2018 με συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας Θεσσαλίας – Υπουργεία – χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο).

*Αγονα περιφερειακά ιατρεία, ανά Δημοτική Ενότητα, με καλό εξοπλισμό και κτιριακή υποδομή.

Το έργο τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες (αποστάσεις από αστικά κέντρα, χωματόδρομοι στις συνοικίες, απομακρυσμένα σπίτια, πολλοί υπερήλικες, υψόμετρο και χαμηλές θερμοκρασίες), πολύτιμο αναγκαίο και αναντικατάστατο!

||. Όμως, είναι η ώρα, όλοι οι Αιρετοί και Πολιτικοί να εργαστούμε για αναβάθμιση των υπηρεσιών και πιο δυναμική προσέγγιση στο όλο πρόβλημα με αξιοποίηση νέων μέσων και τεχνολογίας:

1. Ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου από το Δήμο, όπως έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ (Δήμος Αγράφων κα), με αξιοποίηση ίδιων πόρων, δωρεών και ειδικών χρηματοδοτικών πλαισίων.

2. Καταγραφή όλων των άνω των 78 ετών δημοτών – των ΑΜΕΑ, που διαμένουν είτε μόνιμα, είτε για μήνες, στα χωριά μας.
Αν είναι μοναχικά άτομα, αν έχουν στενούς συγγενείς κλπ.

• Καταγραφή των συνθηκών ζωής: αν έχουν τις βασικές υποδομές (λουτρό, θέρμανση, τηλέφωνο, συσκευές για μαγείρεμα, ψυγείο κλπ ).

• Σε συνεργασία με Γιατρούς, πλήρη ιατρικό φάκελο.

3. Νέο σύστημα τηλε-ειδοποίησης με απλή συσκευή (βραχιόλι που δίνει αστραπιαίο σήμα κινδύνου με το πάτημα ενός μπουτόν) σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, διαρροής νερού στο σπίτι, καπνού ή θερμοκρασίας κοκ.

Μια έρευνα αγοράς, θα μας δώσει όλα τα σύγχρονα μέσα για φροντίδα και επίβλεψη εξ αποστάσεως για άτομα με κινητικά ζητήματα, άνοιες, ίλιγγο και κάθε έκτακτη περίπτωση, σε συνεννόηση με συγγενικά πρόσωπα.

4. Οργάνωση, με οχήματα δημοτικά, πιο τακτικών επισκέψεων κατοίκον όλων των εμπλεκομένων δομών, τις οποίες πρέπει όλοι να στηρίζουμε ηθικά και υλικά.

Φυσικά, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να ανεβάζουν το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και να υποβάλλουν προτάσεις βελτίωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας προς τους Αιρετούς και υπεύθυνους.

5. Οι ενορίες καλούνται να εντάξουν στο έργο τους και θέματα αλληλεγγύης προς αδύναμους ενορίτες (ίδρυση Σπιτιών Αγάπης – συσσίτια κα), όπως η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος πράττει με μεγάλη επιτυχία.
Ένα, έστω, μικρό ποσοστό των εσόδων (10-20%) να διατίθεται για το φιλόπτωχο ταμείο, για θεάρεστες δράσεις.

Με αξιοποίηση πόρων (νερά – ηλιακή ενέργεια) μπορούμε να αυξήσουμε τα ίδια έσοδα υπέρ των ενοριών, ιδίως στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βραγκιανών (ενορίες : Αργυρίου Καταφυλλίου, Γρυμπιανών, Νεοχωρίων, Ρογκίων, Μαράθου και Βραγκιανών) με Υδροηλεκτρικό πχ σε Μύλο Αγιάς Σωτήρα, Γούβες Βραγκιανών, ρέμα Μαράθου – φωτοβολταϊκά σε κτήματα Παναγίας Επισκοπής κλπ.

Πρώτα ο Άνθρωπος !
Αιωνία η μνήμη στους δύο Πετριλιώτες – Αργιθεάτες …..

Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
Agorastos Mixalakis

Αποκατάσταση και ενίσχυση αναχωμάτων στον Πορταϊκό Ποταμό με έργο 3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας: Νέα συγκομιδή μεταλλίων από τον διήμερο αγώνα που διεξήχθη στην Λάρισα 16/17-10

Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας: Νέα συγκομιδή μεταλλίων από τον διήμερο αγώνα που διεξήχθη στην Λάρισα 16/17-10

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”