Δημήτρης Παπακώστας: Η Θεία Φώτιση ας μας λυτρώσει  …από την σκοτοδίνη παλιών αντιλήψεων …!

Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Η Θεία Φώτιση ας μας λυτρώσει …από την σκοτοδίνη παλιών αντιλήψεων …!

Σήμερα η Γιορτή των Φώτων …Ημέρα που κατά τάς Γραφάς – κατά Μάρκον Ευαγγέλιο – εμφανίζονται επί Γης τα Τρία Πρόσωπα του Θεού των Χριστιανών:
Ο Υιός του Θεού, Χριστός που βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό.
Το Άγιον Πνεύμα, εν είδει περιστεράς.
Ο Πατήρ -η Φωνή Του ακούγεται εξ ουρανών: Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα!
Σήμερα αγιάζονται τα ύδατα …ρίχνουν οι Αρχιερείς τον Τίμιο Σταυρό στα νερά.
Όλοι ευχόμαστε: καλή Φώτιση στις καρδιές, στο νου, στις ψυχές…

• Φώτα σημαίνουν: αναστοχασμός, καθαρότητα ματιάς και ψυχής μας, εξαγνισμός !
• Σημαίνουν, όμως και: καινοτομία, πίστη, αμφιβολία, βλέμμα στο μέλλον ….

* Παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των Αυτοδιοικητικών για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, που απειλούν τον πλανήτη, τη φύση, την αλυσίδα ζωής.

Τις εκτός τόπου άστοχες διαμαρτυρίες της ΠΕΔ Θεσσαλίας κατά του νέου νόμου 4719/21 που ψήφισε, πολύ σωστά, η παρούσα Βουλή, με πρόταση της Κυβέρνησης, ο οποίος ενσωματώνει δυο οδηγίες της ΕΕ προστασίας του περιβάλλοντος, επιβάλλοντας κανόνες χρηστής ορθολογικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, ‘τέλος ταφής’ τους ανά τόνο και νέες βασικές αρχές «πληρώνω όσο πετάω – ο ρυπαίνων επιβαρύνεται» κα.

Οι Αιρετοί ΤΑ – κάποιοι απ αυτούς – δεν έχουν αντιληφθεί τα καίρια ζητούμενα της εποχής μας, λόγω κλιματικής αλλαγής και κρίσης, της ανάγκης για καθαρό περιβάλλον, ακτές, θάλασσες, ποτάμια, φύση, πόλεις και χωριά, για πράσινη μετάβαση και απολιγνιτοποίηση, νέα αειφορική ενέργεια, κυκλική οικονομία, ψηφιακές υποδομές.

Μένουν στις παλιές αντιλήψεις, της ξεπερασμένης υπηρεσιακής διαχείρισης των ζητημάτων, της απλής μεταφοράς σκουπιδιών, χωρίς να εξετάζουν τρόπους διαλογής, συμπίεσης, μείωσης όγκου και κόστους μεταφοράς τους.
Η Ελλάδα υστερεί ακόμη και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης – μπλε κάδοι.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Κωστής Κριτσιάνης γράφει:
‘τελικά οι ΟΤΑ θα πληρώνουν (με το τέλος ταφής) τα Απορρίμματα για …χρυσό’
Αντιστρέφουμε την διατύπωση: έχει αποδειχτεί σε προηγμένες χώρες με πραγματική φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση ότι τα σκουπίδια είναι …χρυσός !
Όμως απαιτείται καινοτόμα σκέψη και σύγχρονος σχεδιασμός από Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Εταιρείες και ενεργούς πολίτες, ώστε από τα απόβλητα να παράγουμε χρήσιμα προϊόντα, ενέργεια, αντί ρύπους και καρκινογόνα σωματίδια.
Οι Δήμοι -κάποιοι αιρετοί- αρέσκονται να αντιδρούν χωρίς τεκμηρίωση και βάση σε κάθε έργο αειφορικής επένδυσης ΑΠΕ, αντί να διεκδικούν νέα έσοδα και να θέτουν όρους για την επίτευξη συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος.

Οι Δημότες δικαιούνται να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών από τα όρια του Δήμου τους έως τους ΣΜΑ και ΧΥΤΥ, ούτε φυσικά για την ταφή τους. Ανταποδοτική υπηρεσία είναι μόνο η εντός των κοινοτήτων και Ορίων ΟΤΑ συγκέντρωση, αποκομιδή των αστικών αποβλήτων.
Οι Δημοτικές Αρχές υποχρεούνται σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να μελετήσουν, να παραγγείλουν, να εφαρμόσουν νέα σύγχρονα συστήματα συλλογής, διαλογής, συμπίεσης και τελικά μείωσης του κόστους καθαριότητας (μπλε κάδοι, κομποστοποίηση, αξιοποίηση ανακυκλούμενων ειδών κλπ).

Είναι ο εύκολος δρόμος …οι διαμαρτυρίες, τα πανό στις κορυφογραμμές, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις τοπικών οργάνων επί παντός καινοτόμου παραγωγικού έργου (αιολικά, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά), τα …μέτωπα αγώνα, οι επιστολές προς το γραφείο πρωθυπουργού με αιτήματα: ‘πάρτε πίσω ψηφισμένους νόμους, οδηγίες ΕΕ, δώστε κρατικά χρήματα’…

Στην ορεινή Αργιθέα, αντί να δούμε ως τύχη αγαθή την ύπαρξη πλούσιων φυσικών πόρων, αντί οι διοικούντες να αξιοποιήσουν τα νερά (νέο υδροηλεκτρικό Αχελώου στην κοιλάδα του, θέση Αρδανοβο Καταφυλλίου -83 mw/ στα Βραγκιανά – μύλος Ι.Μ Μεταμόρφωσης – Γούβες Μότσιου  – Καλή Κώμη κα), τον αέρα σε Τύμπανο, στα όρια Πύλης Τρικάλων (νέα άδεια αιολικού από ΡΑΕ), επιδίδονται σε ….Δονκιχωτισμούς και άγονα μέτωπα αντίστασης και άρνησης, στρεφόμενοι κατά ομίλων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάταση της τοπικής οικονομίας και ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος με χρήματα και ανταποδοτικά έργα.

Από τα στοιχεία της ΠΑΔΥΘ, εκτιμώμενη ποσότητα αποβλήτων για 2022 είναι οι 197 τόνοι. Συνεπώς η επιβάρυνση για το τέλος ταφής πολύ μικρή για το δημοτικό ταμείο Αργιθέας.
Όμως έχει αξία, η ΠΑΔΥΘ και η Δημοτική Αρχή να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία:
Πόσοι τόνοι παραδίδονται στον ΣΜΑ Πύλης κατ έτος από το 2001 έως 2021.
Πόσα σκουπίδια παράγει κάθε νοικοκυριό διαχρονικά …
Ποιο το ετήσιο κόστος για τον Δήμο και Δημότες.
Πόσα τα έσοδα από τέλη που πληρώνουν οι δημότες μέσω ΔΕΗ.
Για να δούμε, συλλέγονται όλα τα απόβλητα από τις διάσπαρτες συνοικίες των χωριών μας ή καταλήγουν σε ρέματα και λαγκαδιές;
Ακόμη, υπάρχουν κρυφοί σκουπιδότοποι – πρέπει άμεσα να εντοπιστούν και να καθαριστούν από τις υπηρεσίες – συνοικίες όπου δεν μαζεύονται ούτε μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα του Δήμου λόγω δύσβατου οδικού (πχ Φλωρέσια, Σπαρτήσι – Γ’ Μάραθο κα).
Τι σκέφτονται οι Αιρετοί μας για όλα αυτά;
Μήπως μέσω ιδιωτών να μεταφέρονται τα σκουπίδια των απόμακρων οικισμών σε κεντρικότερα σημεία από όπου διέρχεται το απορριμματοφόρο ….;

Η νέα χρονιά 2022 ας είναι ένα «Πράσινο Έτος» για την ορεινή Πατρίδα μας !

Ο Πολιτισμός κρίνεται και από τη συμπεριφορά μας: που πετάμε το πλαστικό ποτήρι, το κουτί αναψυκτικού, τη γόπα τσιγάρων, τη μάσκα μιας χρήσης …
Αν στις πολιτιστικές (;) εκδηλώσεις και πανηγύρια πετάμε τα μπουκάλια στις πλαγιές, τα πλαστικά του εμφιαλωμένου νερού, της Μπύρας …του μνημοσύνου τις συσκευασίες…

••• Ευχές για Φώτιση, χωρίς …σκοτοδίνη και αντιλήψεις ‘κάρβουνου’ ….

Δημήτρης ΠαπακώσταςTotal
0
Shares
Previous Article
Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Δωρεάν rapid tests στο χώρο του Δημαρχείου στην Πύλη αύριο Παρασκευή 7 Ιανουαρίου

Next Article
Συνεχίζονται τα rapid tests στη Θεσσαλία - Τα σημερινά αποτελέσματα Τετάρτη 10.08.22 - Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου - Καταγράφηκαν 213 θετικά κρούσματα covid19Total
0
Share