Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Η οικονομική ελάφρυνση Δημοτών, βασικό χρέος των Δημοτικών Αρχών

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τελικά υπάρχουν σοβαρά θεσμικά αντίβαρα!!! - Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε ...κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται! - Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Η οικονομική ελάφρυνση Δημοτών, βασικό χρέος των Δημοτικών Αρχών

Η Αντιπολίτευση Αργιθέας δια του επικεφαλής της θέτει με ‘άρθρο – παρέμβαση’ το οξυ ζήτημα των υψηλών δημοτικών τελών και φόρων, που ψήφισε μόνη η πλειοψηφία του
ΔΣ (9 σύμβουλοι) στην πρόσφατη έγκριση προϋπολογισμού 2022 για τους Αργιθεάτες, στην σημερινή πού δύσκολη συγκυρία και ιδιαίτερα μετά την μεγάλη αύξηση των επιφανειών που δηλώθηκαν (άνω του 60%), στις ειδικές πλατφόρμες.

Ως γνωστόν, προσμετρώνται στην επιφάνεια των σπιτιών και οι εξωτερικοί τοίχοι. Δηλαδή δεν επιβάλλεται τέλος ή φόρος μόνο επί του ωφέλιμου ηλεκτροδοτούμενου χώρου, αλλά επί του συνολικού όγκου, με συνέπεια στην ορεινή περιοχή, όπου τα πολλά σπίτια είναι με πέτρινο τοίχο, ένα ποσοστό των δηλούμενων τετραγωνικών, περί 15-20% της επιφάνειας, είναι τοίχοι.
Για όλα αυτά πληρώνει ο Δημότης επί 1,20 έως 1,50€ ανά τμ…..!

Στην Ανατολική Αργιθέα, έχουμε το περίεργο να πληρώνουν, συνολικά μεγαλύτερα τέλη, συνολικά: 1,50€ ανά τμ (1,10€ Δ τέλη και 0,40€ Δ φόρο). Λόγω υψομέτρου ….;

Στην Δυτική, στα χωριά Αχελώου, πρέπει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να δώσει στοιχεία ανά χωριό, τι και πόσο καλείται να πληρώσει έκαστος στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σημειωτέον, ότι η εδαφική περιφέρεια της Αργιθέας, δηλώνει τα στοιχεία υπόχρεων σε τρεις Δ/νσεις :

ΔΕΔΔΗΕ:  Άρτας: Βραγκιανά, Μάραθος, Αετοχώρι, Γ’ Μάραθος Στεφανιάδας.
ΔΕΔΔΗΕ Καρπενησίου: κοινότητες Αργυρίου, Καταφυλλίου.
Δυτική – Ανατολική: ΔΕΔΔΗΕ  Καρδίτσας .

Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν και να εξισωθούν στο μικρότερο ποσό, για ελάφρυνση όλων.

Παρά τις αντιπροτάσεις της Αντιπολίτευσης με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, η πλειοψηφία ΔΣ ήταν ανένδοτη, δεν δέχθηκε τον εξορθολογισμό και προσαρμογή των τελών – φόρων υπέρ των δημοτών στη σημερινή αβάστακτη ακρίβεια των πάντων, που οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια και δυσπραγία.

1. Η Συμπολίτευση οφείλει να εξετάσει τις προτάσεις του επικεφαλής Γιάννη Β. Μπαμπάτσικου και των άλλων 5 ΔΣ της Αργιθεάτικης Συμμαχίας.

2. Να μειώσει δαπάνες με αξιοποίηση της Ανακύκλωσης – μπλε κάδοι, που δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και των εργαζομενων μέσω ΟΑΕΔ (που βρίσκονται, που παρουσιάζονται, ποιος ελέγχει αποδοτικότητα κλπ) …..
3. Με τοποθέτηση μεγάλων κάδων – με συμπίεση όγκου σκουπιδιών για μείωση δρομολογίων προς ΣΜΑ Πύλης Τρικάλων.
4. Με γενικό καθαρισμό ανεξέλεγκτων μίνι σκουπιδότοπων κλπ.
5. Με διεκδίκηση νέων εσόδων από έργα ΑΠΕ (όπως η κοινότητα Αργυρίου κα) και μισθώματα (κινητή τηλεφωνία, όπως Βραγκιανά κα).
Μειώστε βάρη από κόσμο – βρείτε πόρους από άλλες πηγές !

• Στην ορεινή Αργιθέα τα δημοτικά τέλη μαζί με το δημοτικό φόρο, είναι σήμερα: 1,20-1,50€ ανά τμ
Στην πόλη Καρδίτσας είναι χαμηλότερα…. (1 -1,10€ για κατοικίες).
Στην Αθήνα: 1,55€ ανά τμ ……. Αν είναι δυνατόν !!!
Ούτε το …πλούσιο Μονακό να ήταν οι 20 κοινότητες της Αργιθέας ….

* Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το κεντρικό Κράτος, η Κυβέρνηση, η Βουλή προς υποστήριξη των ορεινών απομακρυσμένων και με χαμηλή αξία ακινήτων περιοχών – ΟΤΑ, έχει προβλέψει νομοθετικά ότι:
Για ισοσκέλιση εσόδων – δαπανών για ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φωτισμό κλπ) κατά την κατάρτιση προϋπολογισμού, σε ΟΤΑ, επιτρέπεται, όταν τα έσοδα δεν επαρκούν (λόγω μικρού πληθυσμού, απορίας δημοτών, μεγάλων αποστάσεων) να καλύπτονται οι δαπάνες από άλλες πηγές εσόδων (τακτικά, έκτακτα, ίδια έσοδα – ΑΠΕ, κινητής τηλεφωνίας κλπ).
* Νόμος 4674)20 άρθρο 9 παρ 3 (που αντικατέστησε ν.4483/17 Αρ 47).

• Επίσης, το ΔΣ μετά από διαβούλευση πρέπει να ψηφίσει ειδικό τιμολόγιο μειωμένο για άπορες πολύτεκνες οικογένειες, ΑΜΕΑ, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου (ΕΕΕ)….

* Ιδού η Ρόδος …..! Ιδού και η …ευαισθησία σας, αγαπητοί Αιρετοί Πατριώτες ….
* Ώρα να κάνετε ένα …πρωτοχρονιάτικο δώρο στους Αργιθεάτες ……

••• Καλά Φώτα …..με Φώτιση και Υγεία !

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
Συνεχίζονται τα rapid tests στη Θεσσαλία - Τα σημερινά αποτελέσματα Τετάρτη 10.08.22 - Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου - Καταγράφηκαν 440 θετικά κρούσματα covid19

Next Article
Εκσυγχρονισμός εννιά γεωτρήσων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εκσυγχρονισμός εννιά γεωτρήσων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts