Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Η Κυβέρνηση να δεχθεί το αίτημα για μηδενισμό ΕΝΦΙΑ της Κίνησης Πολιτών Αγράφων

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Δημήτρης Παπακώστας: Η Κυβέρνηση να δεχθεί το αίτημα για μηδενισμό ΕΝΦΙΑ της Κίνησης Πολιτών Αγράφων

Η ισονομία και η δίκαιη κατανομή πόρων αποτελούν θεμέλια του κράτους δικαίου, ιδίως στην ευρωπαϊκή ένωση, στον δυτικό κόσμο.

Οι ενεργοί πολίτες του αδελφού ορεινού δήμου Ευρυτανικών Αγράφων μέσω της δυναμικής κίνησης τους -Κίνηση Πολιτών Αγράφων / Κ.Π.Α- ζητούν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και αρμόδιους φορείς την κατάργηση (μηδενισμό) του φόρου ακινήτων -ΕΝΦΙΑ- και για τα ακίνητα του δήμου τους, όπως η κυβέρνηση έπραξε για τα μικρά άγονα και δημογραφικά αδύνατα νησιά.

• Η νησιωτικότητα μαζί με την ορεινότητα συνιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία υποχρεούται η Πολιτεία -Διοίκηση και Βουλή- να λαμβάνει υπόψη μεριμνώντας για την ανάπτυξη των νησιών και ορεινών περιοχών.

•••Άρθρο 101 παρ 4 Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την Η Αναθεωρητική Βουλή 2018.

Επί προεδρίας αείμνηστου Δημήτρη Γ. Σιούφα -προστέθηκαν οι ορεινές- και άρθρα 174 επ. της Συνθήκης για Λειτουργία ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε νησιωτικότητα και δεύτερη (μετά την Αυστρία) σε Ορεινότητα στην Ευρωζώνη.

Συνεπώς ό τι ευνοϊκό θεσμοθετείται για τα μικρά νησιά πρέπει να επεκτείνεται αναλογικά και στα ορεινά απόμακρα χωριά και κοινότητες, βάσει της κατηγοριοποίησης των Δήμων -των νόμων Καλλικράτη κ Κλεισθένη (35 ορεινοί ΟΤΑ).

* Ιδίως οι ορεινοί Δήμοι: Αγράφων Ευρυτανίας και Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, λόγω της υστέρησης τους σε υποδομές (χωματόδρομοι ακόμη σε κεντρικά σημεία: έως χωριό Άγραφα και Ευρυτανικά Βραγγιανά, παραμεγδόβιο άξονα προς Καρδίτσα κλπ / Θεσσαλικά Βραγκιανά έως Ρογκια /όρια Ευρυτανίας – Αργύρι  – γέφυρα Αυλακίου) με ευθύνη και ολιγωρία των περιφερειακών αρχών, ουσιαστικά αποτελούν … «γεωγραφικές τρύπες», «νησίδες φτώχειας περασμένου αιώνα» με οδικό αποκλεισμό, ψηφιακή καθυστέρηση και μειωμένο τοπικό ΑΕΠ.

• Είναι άλλο το ορεινό πλούσιο Μέτσοβο ή Πήλιο και άλλο η Αργιθέα, τα Άγραφα …

Η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί το δίκαιο και νόμιμο αίτημα:

1. Μηδενισμός του ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα του ενιαίου ιστορικού χώρου των Αγράφων (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά), άλλως μειωμένος κατά 50% .

2. Θεσμοθέτηση ανταποδοτικού οφέλους υπέρ των κοινοτήτων όπου κατασκευάζεται αειφορικό έργο ΑΠΕ (αιολικό, υδροηλεκτρικό, φωτοβολταϊκό) – πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά ή μικρές εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων και καταστημάτων με εισόδημα έως πχ 10.000€ ετησίως (συν για κάθε ανήλικο ή ανάπηρο μέλος) και για τις πρώτες πχ 300 – ή 600 κιλοβατώρες ανά δίμηνο, με χρέωση της ιδιοκτήτριας παραγωγού εταιρίας.

3. Δημογραφική οικονομική στήριξη για κάθε παιδί έως 15 ετών που φοιτά σε τοπικό σχολείο των δυο ΟΤΑ (εφάπαξ 1000 ευρώ ετησίως).

Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Θεσσαλός Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και Υφυπουργός Δημογραφίας και οικογένειας Μαρία Συρυγγέλα, θα ανταποκριθούν θετικά υπέρ των Ορεινών Δήμων που διαχρονικά έχουν αδικηθεί στην κατανομή πιστώσεων και στερούνται εν έτει 2021 βασικών υποδομών.

• Η ΚΕΔΕ κ η Επιτροπή Ορεινών οτι θα πιέσουν για υλοποίηση ….
——————————————
* Θετικότατο βήμα τα δωρεάν WI-FI σε πλατείες και κτίρια χωριών της Αργιθέας από την αντιδημαρχία Ψηφιακών και Τεχνικών Έργων μέσω πόρων ΕΕ.
Η νέα γενιά, οι κάτοικοι το ζητούν κατά προτεραιότητα …
—————————————————————-
* Στις 22 Δεκεμβρίου η Δημοτική Αρχή του γειτονικού Μουζακίου ανακοίνωσε την ειδική συνεδρίαση για τον Απολογισμό Πεπραγμένων και Προγραμματισμό Δράσης 2022, δια ζώσης και ανοιχτά στο διαδίκτυο, όπως προβλέπει ο ΔΚΚ.

Έχουμε κοινά αιτήματα για κεντρικό άξονα (Μουζάκι – Συκιά – Άρτα), οδική σήραγγα Τυμπάνου, φράγματα Συκιάς και Μουζακίου, συγκοινωνία τακτική κα).
Στον ορεινό Δήμο μας, πότε δρομολογείται ο Απολογισμός;
Πέρασαν 28 μήνες τοπικής εξουσίας ….δίχως λογοδοσία και ενημέρωση …
——————————————
* Γιατρός στο Ιατρείο Βραγκιανών ακόμη να φανεί (κενό επι 45 μέρες).
Ποιές οι παρεμβάσεις των αιρετών και βουλευτών μας;

* Καλά Χριστούγεννα με υγεία και όλοι κάλαντα στην ορεινή Πατρίδα !

Δημήτρης Παπακώστας / Συντονιστής Π.Εν.Α
Πατριωτική Εναλλακτική Αργιθεατών
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
rapid_tests: Το πρόγραμμα στη Θεσσαλία

Rapid tests: Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου

Επόμενο άρθρο
Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Τα Αειφορικά καινοτόμα έργα ΑΠΕ αναγκαία όπλα κατά της κλιματικής κρίσης!