Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας για Δημόσια Υγεία: Ώρα για ριζικές Μεταρρυθμίσεις, όχι για … «πιρουέτες»!

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Δημήτρης Παπακώστας για Δημόσια Υγεία: Ώρα για ριζικές Μεταρρυθμίσεις, όχι για … «πιρουέτες»!

Αποτελεί απαράγραπτο συνταγματικό (άρθρο 21 παρ 3) και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα η δημόσια υγεία, η νοσοκομειακή περίθαλψη, η γενική ιατρική φροντίδα .
Στα αστικά κέντρα, τις επαρχίες, τα ορεινά και στα νησιά, για όλους τους πολίτες, πλούσιους και άπορους, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους .

|. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ιδρύθηκε και πατά σε γερά θεμέλια από την δεκαετία 1980 και σε συνεργασία και ανταγωνισμό με δομές ιδιωτικές, προσφέρει πλείστες υπηρεσίες στους νοσούντες και έχοντες ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών.

||. Όμως τα δεδομένα, λόγω της πανδημίας, της κατάχρησης αντιβιοτικών, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της δημογραφίας (μείωση πληθυσμού σε ύπαιθρο και μικρά νησιά, υπερσυγκέντρωση – πυκνοκατοίκηση σε μεγάλες πόλεις – εισροή μεταναστών και προσφύγων), της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό, του τεράστιου δημοσίου χρέους (άνω των 350 δις ευρώ -200% του ΑΕΠ ) -έχουν αλλάξει δραματικά και οι γηρασμένες δομές υγείας και πρόνοιας, πρέπει επειγόντως να ενισχυθούν, να ανασχεδιαστούν, να εκσυγχρονιστούν.
• Η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό νέο ρόλο στον τομέα Υγείας.
Όπως, σωστά με την αρωγή ΕΣΠΑ, έχουν ιδρυθεί τα κοινωνικά κέντρα Κοινότητας σε όλους τους ΟΤΑ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΕΦΗ, τα δημοτικά παντοπωλεία, το ΤΕΒΑ – διανομή τροφίμων, η θέσπιση πανελλαδικά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

|||. Η Κυβέρνηση και η Βουλή είναι ώρα, προ των σαρωτικών κυμάτων κοβιντ19, να σχεδιάσει νέο υγειονομικό  χάρτη, με νέες αρμοδιότητες, αποκέντρωση ρόλων και ουσιαστική στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Δεν αρκεί οι Αιρετοί, Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες, να προβαίνουν μόνο σε δηλώσεις για την ανέγερση δομών (βλέπε: πρόσφατα για νέο κτίριο Κ Υ Μουζακίου) για εξοπλισμό και στελέχωση.

|V. Οφείλουν να ζητήσουν πόρους και ευθύνες από το κεντρικό κράτος:

1. Τα ορεινά άγονα ιατρεία και των μικρών νησιών να περάσουν στην αρμοδιότητα των τοπικών ΟΤΑ, με θέσπιση Υγειονομικής Επιτροπής (κατά τα πρότυπα των Σχολικών) για όλα τα θέματα, πλην διορισμού, μισθοδοσίας προσωπικού και ΕΚΑΒ .
Ήτοι: συντήρηση κτιρίων, εξοπλισμό, θέρμανση, φύλαξη, καθαρισμό κλπ .

2. Τα Κέντρα Υγείας και τα επαρχιακά – νομαρχιακά νοσοκομεία στην αρμοδιότητα περιφέρειας και Δήμων (70-30), ιδίως σε νομούς με μικρό πληθυσμό.
Η εποπτεία στις ΥΠΕ και ο έλεγχος νομιμότητας δαπανών σε Επιτρόπους και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το Υπ. Υγείας μαζί με τους Ιατρικούς Συλλόγους να επεξεργαστούν ένα νέο σχέδιο για αποκεντρωμένο περιφερειακό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρο την πρόληψη …
Το κεντρικό κράτος, έχει αποδειχτεί ότι δεν δύναται να ελέγξει, να στελεχώσει, να στηρίξει ισότιμα όλες τις δομές, με αυτονόητη συνέπεια την δημιουργία μονάδων πολλών ταχυτήτων και όξυνση ανισοτήτων (βλ. Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα).

* Επι αρκετούς μήνες, το Νοσοκομείο Καρδίτσας χωρίς Διοικητή …..
** Πολλά περιφερειακά ιατρεία κενά, χωρίς γιατρούς λόγω του αναχρονιστικού γραφειοκρατικού συστήματος προσλήψεων γιατρών, που βολεύει πολλούς αλλά προκαλεί ανασφάλεια και αισθήματα πικρίας σε απλό κόσμο υπαίθρου (Ιατρείο θεσσαλικών Βραγκιανών κα).

3. Θέσπιση υποχρεωτικής στήριξης από Δήμους ή και Περιφέρειες με ειδικά μπόνους σε γιατρούς απομακρυσμένων άγονων ορεινών ιατρείων, πέραν του κρατικού επιδόματος (ποσοστό επι τακτικών εσόδων κάθε ΟΤΑ) – ενισχυμένα κίνητρα .

V. Η Αυτοδιοίκηση φροντίζει για καλά λειτουργικά σχολεία, για δημοτικά κτίρια, για καθαριότητα και φωτισμό, αφήνει όμως – λόγω μη τυπικής αρμοδιότητας της – εκτός φροντίδας τα ιατρεία, τους γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς, χωρίς τους οποίους η ζωή στην τοπική κοινωνία γίνεται δύσκολη,ανασφαλής και αγχωτική ….
Ο νομός Καρδίτσας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα υγειονομικά καθότι υστερεί σε σύγχρονες  δομές, προσωπικό και εξοπλισμό.
Δεκάδες φορείς πρόσφατα διατράνωσαν τα δίκαια αιτήματα τους και επιτέλους να οριστεί Διοικητής στο Νοσοκομείο μας & γιατροί στα ορεινά ιατρεία .
Ώρα για τολμηρές αλλαγές και όχι για μπαλώματα και …πιρουέτες …

Δημήτρης Παπακώστας -21/12/21
Αιρετός ΤΑ (25 έτη)- Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006




Total
0
Shares
Previous Article
Η «Νύχτα των Ευχών» την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στους Σοφάδες - Η «Νύχτα των Ευχών» την Πέμπτη στους Σοφάδες

Η «Νύχτα των Ευχών» την Πέμπτη στους Σοφάδες

Next Article
magoulitsa anama dentrou xristougenna 2021

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Μαγουλίτσα