Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Ενδιαφέρουσα η αντίδραση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ σε άρθρο μας :«Αγνοείται ο γιατρός Βραγκιανών»…

Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Δημήτρης Παπακώστας: Ενδιαφέρουσα η αντίδραση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ σε άρθρο μας :«Αγνοείται ο γιατρός Βραγκιανών»…

Ο κ Διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς κ. Φώτης Σερέτης, μας έκανε την τιμή να απαντήσει στο άρθρο διαμαρτυρίας μας για την εγκατάλειψη των αρμοδίων Υγείας (Υπουργείο και 5η ΥΠΕ ) προς τους δημότες ορεινών περιοχών και την πλημμελή ιατρική φροντίδα που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του κράτους.

• Από τα όσα αναφέρει στο απαντητικό σημείωμα του, συνάγονται τα ακόλουθα:

1. Ο ‘πολίτης’ που δημοσίευσε άρθρο σχετικό με απουσία γιατρού στα θεσσαλικά Βραγκιανά – έδρα τ δήμου , υπογράφει με όνομα και ιδιότητα , δεν γράφει ανώνυμα …

Οι κανόνες ευγένειας και δεοντολογίας επιβάλλουν την αναφορά του ονόματος .

Δεν είμαι  ένας …’πολίτης’ αλλά ένας ενεργός Θεσσαλός δημότης με δράση στην αυτοδιοίκηση επι τρεις δεκαετίες

( Δήμαρχος Αχελώου 8 έτη – πρόεδρος ΔΣ 2,5 έτη – 25 έτη αιρετός – μέλος ΔΣ ΤΕΔΚ Καρδίτσας ) και στην πολιτική .

^ Έχουμε συνεργαστεί με επιτυχή αποτελέσματα με Υπουργούς , Βουλευτές , Διοικητές Νοσοκομείων – όπως κ Μαντέ :κ  Καρακώστα , με τους οποίους ολοκληρώσαμε με οικονομική συμβολή του τότε δήμου Αχελωου το κτίριο – κόσμημα του ιατρείου Βραγκιανών ( 2001-2005).

2. Χαιρόμαστε που το χιούμορ μας περί ‘ρομπότ – Νάρι’ ενόχλησε τον αγαπητό Διοικητή  και τον … ανάγκασε να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στη διαμαρτυρία μας .

^ Αυτός άλλωστε ειναι ο Ρόλος των δίκαια αγανακτισμένων πολιτών , των αιρετών τοπικών αντιπροσώπων : να ασκούν κριτική και να διεκδικούν από τις εξουσίες τα ανθρώπινα δικαιώματα τους !

3. Η επίσκεψη και παρουσία του στα ορεινά απόμακρα κενά επι μήνες,συνιστά υποχρέωση του , δεν ειναι απλά δικαίωμα μας να ζητάμε αυτοπρόσωπη εποπτεία του .

^ Από τη Λάρισα δεν μπορεί να γίνει πλήρης έλεγχος των υποδομών Υγείας και καταγραφή αναγκών εκάστου ιατρείου .

Εν Πάση Περιπτώσει θα μπορούσε να ανεβεί στα χωριά Αχελωου κ Αργιθέας ένας Υποδιοικητής του ή εντεταλμένος .

4. Μας προκαλεί εντύπωση το αναγραφόμενο : εάν έχει προτάσεις ( ο εν λόγω πολίτης )για κάλυψη ιατρείων , ας έρθει Λάρισα να τις καταθέσει :

Πρώτον: Επανειλημμένα έχουμε καταθέσει και στείλαμε στη γραμματεία του προτάσεις αλλαγής του ισχύοντος αναποτελεσματικού συστήματος διορισμού γιατρών σε άγονα .

Δεύτερον : Πρώτιστα οι  κρατικοί αρμόδιοι οφείλουν να διαβουλεύονται με τους αιρετούς και τη δημοτική αρχή για την εύρυθμη λειτουργία ιατρείων επι 12 μήνες .

Δεν γνωρίζουμε αν και πόσες φορές έγιναν συσκέψεις επι του χρόνιου προβλήματος .

Ούτε πόσες φορές το ΔΣ Αργιθέας ασχολήθηκε με τα μείζονα θέματα υγείας των δημοτών – κατοίκων .

Αναμένουμε απάντηση σχετική .

Τρίτον : Οι Προτάσεις μας ειναι σαφείς :

|. Αλλαγή του ισχύοντος συστήματος με συμμετοχή οικείου δήμου

||. Θέσπιση Υγειονομικής Δημοτικής Επιτροπής ( τύπου Σχολικών ) που θα αναλάβει την κτιριακή συντήρηση , καθαριότητα , θέρμανση , εξοπλισμό διαμονής γιατρών , κλιματισμό . Με δαπάνη δημοτικού ταμείου . Χωριά χωρίς γιατρούς θα ερημώσουν …

|||. Θέσπιση ειδικών πρόσθετων κινήτρων με δαπάνη δημοτικού ταμείου προς ενίσχυση γιατρών σε αγονα απόμακρα ιατρεία ( πχ απόσταση από έδρες νομών άνω 50 χλμ).

Επίδομα – σίτιση κλπ .

Με συνδρομή περιφέρειας και Υπ υγείας .

|V. Στις προκηρύξεις γιατρών να προβλεφθεί ένας ειδικός κατάλογος διοριστέων γιατρών έκτακτων αποστολών  , από τον οποίο ο Διοικητής ΥΠΕ θα δύναται να εντελλεται κάλυψη κενού ιατρείου έως 6 μήνες ( δηλ έως ότου ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία τακτικού διορισμού ) .

Άλλως με συμπλήρωση ενός μηνός χωρίς γιατρό πολίτη , να καλύπτεται η θέση από οπλίτη γιατρό . Ενώ με σημερινό σύστημα χρειάζονται δυο προκηρύξεις και χρόνος άνω των 6-8 μηνών . Ήτοι : δώρο – άδωρο για κατοίκους ορεινών .

V. Επειδή είναι γνωστό το πρόβλημα διαρροής γιατρών μας στο εξωτερικό και οι μισθοί αγροτικών είναι χαμηλοί , είναι βέβαιο ότι τα κενά ιατρεία θα αυξάνονται .

Μήπως ήρθε η ώρα το κράτος να δηλώσει αδυναμία παροχής πρωτοβαθμιας ιατρικής φροντίδας σε ορεινά ( και μικρά νησιά ) και η αρμοδιότητα να περάσει στις οικείες περιφέρειες και δήμους ;
Με αξιοποίηση και ιδιωτών γιατρών σε περιπτώσεις πολύχρονης απουσίας γιατρού ;

Με μεταφορά πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση ;

—————-

Ας γνωρίζει ο κ Διοικητής , ότι έγνοια και αγωνία μας είναι η προστασία ηλικιωμένων , παιδιών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο , τη μεθόριο της Θεσσαλίας !

Δεν είναι – όπως γράφει : ‘’για προσκαιρο όφελος …και χάριν εντυπώσεων ‘’ .

Αντέχουμε !!! Τα ίδια μας καταμαρτυρούν και άλλοι από εξουσία στη Λάρισα όταν ασκούμε κριτική για λασποδρομους και αδιαφορία …

Αλλά πρωτεύον για εμάς είναι να γίνονται πράξη τα συνταγματικά δικαιώματα σε ολους και όχι η εμμονική στήριξη κομμάτων ή παρατάξεων πάση θυσία …

•• Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019:

« Ευημερία σε όλους τους πολίτες και παντού» ! Τηρείται σήμερα ;;;

Στα θεσσαλικά Βραγκιανά η εξαγγελία αυτή αποτελεί … κενό γράμμα . Το κράτος , η Περιφέρεια φθάνει ως … Βατσουνιά .

*Φίλοι όλοι – Φιλτάτη η Αλήθεια, η Πατρίδα !

Να μας συγχωρεί ο κ Διοικητής : Δεν θα πάμε στα ζεστά γραφεία Λάρισας για το οξύτατο πρόβλημα που θέσαμε , έχει εκεινος την ηθική νομική πολιτική υποχρέωση να ανεβεί στα χωριά μας να δεί με τα μάτια του την όλη κατάσταση , τους οργισμένους δημότες και παιδιά , να συζητήσει με τους αιρετούς αντιπροσώπους μας στο Ανθηρό (έδρα δήμου ), στο Πετρίλο , το Αργυρι , τα Βραγκιανά .

• Στη διάθεση παντα και δηλώνουμε το χιουμοριστικό περί ρομπότ δεν είχε πρόθεση ειρωνίας , αλλά ήταν απόπειρα να …τσιγκλίσει τα αντανακλαστικά της απόμακρης 5ης ΥΠΕ .

Όπως η μικρή αλογόμυγα κινεί το ράθυμο άλογο …

•• Με ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο και θεσμικό αποκεντρωτικό ρόλο του Διοικητή .

Αλλά ο αγώνας θα ενταθεί έως τη δικαίωση !

Δημήτρης Παπακώστας 10-2-23

Θεσσαλικά Βραγκιανά (165 χλμ από Λάρισα )
Total
0
Shares
Previous Article
Τάσος Τσιαπλές: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η άθλια ρύθμιση της κυβέρνησης για εργασία έως τα 74 έτη Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η αντισυνδικαλιστική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις απεργίες σε Περιφέρειες και Δήμους - Η αντισεισμική θωράκιση επιτακτική ανάγκη - Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στη Θεσσαλία - Το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» είναι κλεμμένα χρήματα του εργαζόμενου λαού που προορίζονται για τους καπιταλιστές - Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ - Ενεργειακές κοινότητες, όχημα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας

180 επαγγελματίες που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό, δεν πήραν ακόμα το 80% της αποζημίωσης

Next Article
ped seminario ota1

ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος ως ένα εργαλείο σύγχρονης διοίκησης των ΟΤΑ»

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”