Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Αύγουστος χωρίς πολιτισμό και μουσική… ζωή ανήδονη και στερημένη!

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Αύγουστος χωρίς πολιτισμό και μουσική… ζωή ανήδονη και στερημένη!

Από το καλοκαίρι του 2019 έχουν να ακουστούν τα γέλια των παιδιών στην κεντρική πλατεία Αγίου Δημητρίου Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας, οι φωνές στα ερασιτεχνικά “καραόκε” των εφήβων αγοριών και κοριτσιών μας, ο ήχος του βιολιού και αργιθεάτικου κλαρίνου, στις όμορφες συνοικίες μας, στα Γρυμπιανά, τον οικότοπο της Επισκοπής, στο Μοναστήρι της “Αγιά- Σωτήρα”!

Από την ίδρυση του ο πρωτοπόρος Πανελλήνιος Σύλλογος Βραγκιανιτών Καρδίτσας – με έδρα την Αθήνα, αλλά με πλούσια δράση τοπικά, κινητοποίησε δεκάδες νέους και νέες και πέτυχε έναν Πολιτιστικό άθλο! Επί δεκαετίες….

Θεατρικές παραστάσεις ποιότητας, παιδικές εκδηλώσεις, χορούς, νεανικές βραδιές, συνέδρια – Συνελεύσεις, ανταμώματα και διαπροσωπικές σχέσεις δυνατές επί 44 χρόνια (από 1977).
Το καλοκαίρι 2020 λόγω της πανδημίας κόβιντ19 – ή με δικαιολογία τα περιοριστικά μέτρα προστασίας, σταμάτησε κάθε πολιτιστική εκδήλωση… μέχρι να περάσει το κακό…. μελαγχολία, μοναξιά, πίκρα….

√ Όμως χρέος έχουμε, ιδίως η νέα γενιά, να προσαρμοστεί τάχιστα και να μάθει να ζει με έκτακτες συνθήκες, όχι….φυγομαχώντας ή λιποψυχώντας, αλλά με αναστοχασμό και ανασχεδιασμό της πολιτιστικής δράσης της.

√ Δεύτερο καλοκαίρι βουβό, μελαγχολικό, κρύο και μοναχικό θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στον ψυχισμό μικρών και μεγάλων!

• Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, οι παλιότεροι που προσφέραμε στην αίγλη του Πανελληνίου Συλλόγου μας, έχουμε διπλό καθήκον να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά – που δεν γεννήθηκαν στον τόπο αλλά αγαπούν δυνατά και επισκέπτονται τα όμορφα Βραγκιανά, την κοιλάδα Αχελώου ποταμού τακτικότατα…

Προτού παγώσει η σχέση τους με τα πάτρια εδάφη, πριν επέλθει…η “πρόωρη γήρανση” τους ….

• Πέρυσι έγραψα για την απραξία και φοβικότητα των μελών του νυν ΔΣ του Συλλόγου μας, που ουσιαστικά υπολειτουργεί….
Δέχθηκα σκληρή επίθεση από “γνωστούς ινστρούκτορες”, αντί να δεχθούν και ακούσουν την καλόπιστη κριτική μου.
Φυσικά και δεν κακίζουμε κανέναν, αλλά ούτε θα σιωπήσουμε….για χάρι κανενός!

Άλλοι είναι που έχουν μπερδέψει τα πολιτιστικά, τα συλλογικά με τα παραταξιακά τοπικά ή μικροκομματικά…..

••• Τι πρέπει να γίνει τον Αύγουστο 2021, κατά την ταπεινή γνώμη μας:
——————————————————————————————————————————-
1. Αναγέννηση – Ανασυγκρότηση του Πανελληνίου Συλλόγου Βραγκιανιτών.
Νέα Διοίκηση – μεταφορά του “κέντρου βάρους” στα Θεσσαλικά Βραγκιανά και δευτερευόντως στην Αθήνα.
Σύνθεση – Συλλογική δράση ντόπιων και ετεροδημοτών ανά την Ελλάδα.
Ευρεία σύσκεψη νυν μελών ΔΣ με Πατριώτες που έχουν θητεύσει τα 44 χρόνια.
Εκπροσώπηση ντόπιων Βραγκιανιτών στο νέο ΔΣ.

2. Οργάνωση εκδηλώσεων εφέτος με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του covid19, επιτήρηση, έλεγχος και σεβασμός στους κανόνες.
Α. Θεατρική παράσταση από πρωτοπόρα σχήματα της Καρδίτσας (Όψεις- Θεατρική Σκηνή, Περιφερειακό Θέατρο, Καραγκιόζη κλπ).
Στα Βραγκιανά (κέντρο) & Γρυμπιανά (λόγω απόστασης).

Β. Μουσική Δημοτική εκδήλωση (ημερήσια για ορισμένες ώρες : πχ από 12.00- 7μμ). Καθήμενοι, αποστάσεις, περιορισμό στο αλκοόλ.

• Συναυλιακού στυλ, ώστε να αντιλαλήσει και πάλι ο μαγευτικός ήχος της Αργιθεάτικης μουσικής, αλλά και λαϊκών οργάνων, να σπάσουμε τη… νεκρική σιγή και να εργαστούν και οι ” άπραγοι”- επί δύο χρόνια – μουσικοί μας.

***Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, γιατί ο κόβιντ19 ήρθε για να … μείνει και να μας υπενθυμίζει ότι η ζωή έχει και δύσκολες ανηφοριές…

Γ. Βραδιά Διαλόγου και Διεκδίκησης βασικών Αιτημάτων.
* Παιδική χαρά, Αντιπλημμυρικό πλατείας Αγίου Δημητρίου Βραγκιανών, περίφραξη, επισκευή κτιρίων Σχολείων Νεοχωρίων, Γρυμπιανών, Ρογκίων, Δένδρου.
* Το 80% των εσόδων από μισθώματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Κοινοτικό συμβούλιο και στον Σύλλογο για τοπικά έργα και δράσεις.

* Ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικου Παντοπωλείου, στήριξη απόρων Δημοτών.

* Ψηφίσματα Διαμαρτυρίας για την επικίνδυνη βατότητα κεντρικών δρόμων (λακούβες, ιρλανδικές διαβάσεις, μη πλέγματα- σήμανση κλπ) και για Ασφαλτόστρωση Δρόμου Ρογκίων, Επισκοπής (Λαγκαδάκια) & Ραϊνιστας.
Απαίτηση για συνεδρίαση ΔΣ Αργιθέας στα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας.

* Ημερίδα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των νέων και ηλικιωμένων σε συνεργασία με Δήμο και κοινωνική Δομή – “Κέντρο Κοινότητας Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας” (ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, που ξεκίνησε το 2018 και προσφέρει πολλαπλά),αφήνοντας τους … “ουτοπικούς ακτιβισμούς” για τα Αιολικά στις αλπικές κορυφογραμμές του άγριου Τυμπάνου και απαιτώντας νέα έσοδα για το Δημοτικό Ταμείο και Κοινότητες μας…..μέσω Αειφορικών έργων ΑΠΕ (Υδροηλεκτρικό Καταφυλλίου Αχελώου – Μύλος Ι Μ Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγκιανών, Γούβες κλπ).

* Οι εποχές αλλάζουν…..στις νέες προκλήσεις απαντάμε με νέες δράσεις, νέες πολιτικές, με ευρηματικότητα, προσαρμοστικότητα, φαντασία!

Χωρίς πολιτισμό και μουσική, ο χυμώδης ξανθός “Αύγουστος” …. καταντάει …. “παγωμένος-ψυχρός Γενάρης” ….η χαρούμενη ζωή…. ανήδονη και στερημένη….

• Ραντεβού στα Βραγκιανά, στα χωριά της κοιλάδας Αχελώου, στην ορεινή Αργιθέα!

• Οι Διοικούντες ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των επόμενων γενεών!

Δημήτρης Παπακώστας
(Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Βραγκιανιτών 1987-1990 και Γραμματέας Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας επί θητείες).
Total
0
Shares