Δήμαρχος και Περιφερειάρχης με 40% από τον πρώτο γύρο


Δήμαρχο και Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με προϋπόθεση το 40% και διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο υποψήφιο,  προβλέπει για την αυτοδιοίκηση ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, θα είναι έτοιμος αρχές καλοκαιριού.

Ο νέος αυτός νόμος θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των τοπικών «αρχόντων».

Εξετάζεται  το σενάριο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%.  Επιπλέον εξετάζεται και άλλη μια προϋπόθεση και αυτή είναι η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%.  Με αυτή τη μεταρρύθμιση κάθε εκλεγμένος τοπικός «άρχοντας», θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, αλλά λιγότερο διευρυμένη.

Όσο αφορά στον αριθμός των συμβούλων που εκλέγει, υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του. Να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος αυτός νόμος για τις εθνικές εκλογές. Τέλος, η προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών, είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Total
1
Shares
Previous Article
Xορήγηση κολχικίνης με μορφή χαπιού κατά του κορωνοϊού

Xορήγηση κολχικίνης με μορφή χαπιού κατά του κορωνοϊού

Next Article
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα

Total
1
Share