Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημ. Παπακώστας: ΔΣ Αργιθέας: Συζήτηση περί Αιολικών ή περί….”ανέμων και υδάτων”;

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημ. Παπακώστας: ΔΣ Αργιθέας: Συζήτηση περί Αιολικών ή περί….”ανέμων και υδάτων”;

Στη χθεσινή συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του ΔΣ ορεινής Αργιθέας, πέραν των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση επί του νέου “ψηφίσματος” της “Πρωτοβουλίας Αργιθεατών”- δημοτών και μη – που φέρονται να έχουν υπογράψει 1140 περίπου άτομα.

|. Πάγια θέση μας είναι ότι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων πάντα βοηθάει, αρκεί η … αέναη πολυλογία ή…”φλυαρία” να μην οδηγούν στην απραξία, την στασιμότητα και μη δράση!

||. Εν πρώτοις, σεβαστή η πρωτοβουλία των συνδημοτών και φίλων (δημοτών άλλων περιοχών), αλλά την απορρίπτουμε ως εκτός πραγματικότητας, μη ρεαλιστική (Ζητούν: ούτε μια ανεμογεννήτρια στα βουνά της Αργιθέας….) & αντίθετη στα Τοπικά συμφέροντα των Αργιθεατών – των 20 Κοινοτήτων μας και στη σύγχρονη τάση πράσινης μετάβασης λόγω της κλιματικής αλλαγής και κρίσης και των κατευθύνσεων της ΕΕ και Ελληνικής Κυβέρνησης (Ταμείο Ανάκαμψης).

• Ο απειλούμενος με ερήμωση, δημογραφική συρρίκνωση και οικονομική πτώχευση Δήμος Αργιθέας έχει ανάγκη από Αειφορικές Επενδύσεις, ίδια έσοδα και ανταποδοτικά έργα μέσω των ισχυρών εταιριών ΑΠΕ.
Η Αργιθέα είναι το οικολογικό απόθεμα ολόκληρης της Θεσσαλίας με τα νερά Αχελώου ποταμού, το ανεμοδυναμικό της κεφάλαιο.

|||. Όπως αναφέρεται στην τολμηρή – πρωτοπόρα και φιλοπεριβαλλοντική απόφαση του ΔΣ Αργιθέας -υπαρ 153 /17 Δεκεμβρίου 2018- που ψηφίστηκε με ευρεία Διαπαραταξιακή συναίνεση :
” Η Πίνδος, η Αργιθέα, τα Άγραφα έχουν ως φυσικούς πόρους :
Νερά – Άνεμο – Πέτρα. Αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε με σεβασμό και προσεχτικά βήματα.
Είναι εμφανή τα σημάδια ερήμωσης και φτωχοποίησης των ορεινών χωριών.
Αποδέχεται τη σχετική αίτηση της επενδύτριας εταιρείας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση “Χονδροσπάνι” Ανατολικής Αργιθέας υπό όρους και προϋποθέσεις (αυστηρή τήρηση εθνικής νομοθεσίας και ΕΕ – παροχή αντισταθμιστικών ωφελειών και ίδια έσοδα Δήμου – Κοινοτήτων κλπ”

* Υπερψηφίστηκε από: Δημήτρη Παπακώστα (Πρόεδρο ΔΣ) – Γιώργο Κατσιάνη (Αντιδήμαρχο) – Γιαννη Τσιάκαλο (Αντιδήμαρχο) – Αποστόλη Σέμπρο (τ.πρόεδρο ΔΣ) – Γ. Χασιώτη – Γ. Σακελλάρη – Κ. Μπαλατσούκα – Ι.Β. Μπαμπάτσικο – Βασ. Καναβό.
Λευκό: Στεργίου Βασ. – Νικ. Τουραλιάς / Ιωαν Κωφός: Παρών.
Όχι : Θαν. Καραγιώργος – Γ. Παλαμάς – Π. Ζιώγας”…..
Διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση Αργιθέας, όλα τα ΔΣ, από δεκαετία 2000 ήταν θετικά σε έργα ΑΠΕ, σύμφωνα με νόμους και οδηγίες ΕΕ.
——————————
|V. Θυμίζουμε :
Α. Εκλογικό πρόγραμμα “Αργιθεάτικης Συμμαχίας” (νυν Μείζων Αντιπολίτευση):
“Αξιοποίηση ΑΠΕ – προσέλκυση επενδυτών για εκτέλεση έργων ΑΠΕ ….ώστε να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος Αργιθέας με αυστηρά κριτήρια και μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη… – Ολοκλήρωση έργων Αχελώου”.

Β. Εκλογικό πρόγραμμα ‘Νέας Εποχής’ (Συμπολίτευση):
“… Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εθνική στρατηγική επιλογή, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να μετατραπεί η Αργιθέα σε απέραντο αιολικό πάρκο…. Απαιτούνται επενδύσεις στην περιοχή (υδροηλεκτρικά κλπ)”.
———–
V. Στο χθεσινό ΔΣ (βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών) ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γ. Χασιώτης ξεκαθάρισε τη γνωστή πάγια Θέση του για ήπιας μορφής έργα ΑΠΕ στην περιοχή με τήρηση περιβαλλοντικών όρων και ίδια έσοδα στον Δήμο μας, την οποία υπηρετεί επί 20 και πλέον χρόνια δράσης του.

• Ο Πρόεδρος ΔΣ Ηλίας Παπαδήμας, που θήτευσε και Δήμαρχος (2003-2006) με τεκμηριωμένο και εξισορροπητικό λόγο θύμισε τις παλιότερες αποφάσεις ΔΣ
(που δεσμεύουν πολιτικά και νομικά τον Δήμο έναντι των εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών), καθώς και το ψήφισμα 2020 του ΔΣ Αργιθέας επί του θέματος των Αιολικών Έργων.

• Ο Δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου επέμεινε στις θέσεις του, όπως διατυπώνονται στο πρόσφατο Ψήφισμα & με ρεαλισμό φάνηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα μετά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στον αυχένα Τυμπάνου, όπου προχωρούν οι εταιρείες (ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ – ΝΟΣΤΙΡΑ κα) με την κατασκευή του αναγκαίου Σταθμού (όρια Μουζακίου – Αργιθέας).
Κάλεσε τα μέλη της “Πρωτοβουλίας” Γιάννη Θέο – που παρουσίασε την άλλη άποψη και με επιχειρήματα τις θέσεις όσων υπέγραψαν το Ψήφισμα 2021 – και Γιάννη Μ. Φρύδα, ο οποίος ζήτησε: “ελεύθερα αετόμορφα τα βουνά, χωρίς ανεμογεννήτριες” – σε κοινή πορεία σύγκλισης και συνεργασίας.

• Τοποθετήθηκαν και άλλοι Αιρετοί και αποφασίστηκε ο διάλογος να συνεχιστεί και με οργάνωση Ειδικής Ημερίδας υπό την αιγίδα του Δήμου.
———————-
V|. Για πολλοστή φορά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε :

1. Οι αποφάσεις ΔΣ Αργιθέας δεσμεύουν πολιτικά και νομικά το νομικό πρόσωπο του ΟΤΑ και έχουν οικονομικές παραμέτρους για όλους (Δήμο – Εταιρείες – Φορείς/ ΡΑΕ – Δασαρχεία – Υπουργεία).
Μπορούν να ακυρωθούν ή τροποποιηθούν μέσω θεσμικής νόμιμης διαδικασίας.
Οι υπογραφές ατόμων, συνεκτιμώνται αλλά δεν παράγουν…. δίκαιο!
Οι Δήμοι εκπροσωπούνται από τον εκλεγμένο Δήμαρχο και ΔΣ.
Ούτε, ακόμη, το Τοπικό Δημοψήφισμα μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις…

2. Η Δημοτική Αρχή Αργιθέας και οι Παρατάξεις οφείλουν να εργαστούν για προσέλκυση επενδύσεων και εσόδων στην ορεινή περιοχή μας.
Για άσκηση κοινωνικής πολιτικής και αναπτυξιακών δράσεων.

√ Τι θα γίνει με το ματαιωθέν Υδροηλεκτρικό ρέμα Πετριλιώτη, που κάποιοι σταμάτησαν με προσφυγές και κινητοποιήσεις (πριν 20 έτη).

√ Τι θα γίνει με το μικρό Υδροηλεκτρικό σε Καλή Κώμη – Ελληνικά;

√ Ποιες οι ενέργειες για έργα ΑΠΕ σε Μοναστήρι Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγκιανών (μύλος) σε συνεργασία με Μητρόπολη &στο Ρέμα Μότσιου (Γούβες).

√ Υπάρχει επαφή με Εταιρείες ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κλπ για συνδρομή τους στη βελτίωση βατότητας δρόμου “Αυχένας Τυμπάνου – Βλάσι”;

√ Ποιες οι παρεμβάσεις για το νέο μεγάλο Υδροηλεκτρικό έργο Καταφυλλίου Αχελώου (Αρδανοβο) – ιδιοκτησίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ ;

* Χωρίς επενδύσεις, δίχως έργα δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν παράγεται πλούτος, η φτώχεια βαθαίνει και οι ανισότητες οξύνονται!

* Μπορούμε με Πατριωτική Ενότητα να μετατρέψουμε την ορεινή δυσπρόσιτη Πατρίδα σε μια “Αστυπάλαια” της Πίνδου, της Θεσσαλίας!

– Από τον χθεσινό Διάλογο βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα…..

-Αρκεί να αξιοποιήσουμε έμπειρες δυνάμεις και νέες πρωτοβουλίες…!

– Συγλίνοντας τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις (μηδενιστικές – ούτε μια ανεμογεννήτρια & ακραία μαξιμαλιστκές – παντού αιολικά) στο μέτρο !

Δημήτρης Παπακώστας
Συντονιστής Πατριωτικής Εναλλακτικής/ ΠΑΤΡΙ.Δ.Α./17-4-21




Total
0
Shares
Previous Article
21 μονοπάτια συνολικού μήκους 122 χλμ στο Δήμο Βόλου συντηρούνται και αναδεικνύονται

21 μονοπάτια συνολικού μήκους 122 χλμ στο Δήμο Βόλου συντηρούνται και αναδεικνύονται

Next Article
Rapid tests στην Πύλη

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Κυριακή

Related Posts