Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας για το σχέδιο νόμου για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

.

Βασίλης Τσιάκος: Πρόκειται για ακαδημαϊκό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος της Καρδίτσας

Το υπουργείο παιδείας έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση (προσχηματική κατά την άποψη μας αφού διαρκεί μόλις 10 ημέρες) το σχέδιο νόμου για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το σχέδιο νόμου σε ότι αφορά την Καρδίτσα αποτελεί ένα ακαδημαϊκό και κοινωνικό έγκλημα.  Ακαδημαϊκό  γιατί στερεί το δυναμικότερο τμήμα, το Διατροφής και Διαιτολογίας, από το ακαδημαϊκό campus που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Κοινωνικό γιατί στερεί από την τοπική κοινωνία περίπου 900 φοιτητές.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες το υπουργείο είναι χειρότερο και από την αρχική του πρόταση που προέβλεπε τη μεταφορά μόνο της Διαιτολογίας στα Τρίκαλα και για την οποία είχαμε αντιδράσει έντονα σύσσωμοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία.

Θυμίζω ότι πραγματοποιήσαμε δυο συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια, όπου ομόφωνα η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των τεσσάρων τοπικών βουλευτών είχαμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

1ο Το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας θα πρέπει να παραμείνει στην Καρδίτσα με  τη σημερινή ενιαία και αδιαίρετη μορφή του.

2ο Τα τμήματα Δασοπονίας και Ξύλου και Επίπλου τα οποία συγχωνεύονται, πρέπει να ανωτατοποιηθούν, να αποκτήσουν πρόγραμμα σπουδών στο οποίο θα συμφωνήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα των δυο τμημάτων και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

3ο Να οριστικοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου παιδείας για την ίδρυση σχολής Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα.

4ο Να ιδρυθεί έδρα σχολής στην Καρδίτσα με πιθανό τίτλο Τεχνολογίας Αγροδιατροφής, με την ένταξη σε αυτή των τμημάτων Κτηνιατρικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας. 

Στην ουσία αγνοήθηκαν όλα τα παραπάνω εύλογα και δίκαια αιτήματα. Η Καρδίτσα είναι ξεκάθαρα η μεγάλη χαμένη της νέας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου.

Ο κ. Γαβρόγλου κατά την εδώ επίσκεψή του μας άκουσε αλλά δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας. Στη συνέχεια με επιστολή του ζήτησα ως αντιπεριφέρεια να μην αιφνιδιάσει και πριν τις ανακοινώσεις του να συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς, όπως είχε δεσμευθεί, στη σύσκεψη της Καρδίτσας. Αγνοηθήκαμε παντελώς.   Είναι φανερό ότι στη νέα αρχιτεκτονική δεν ελήφθησαν υπ όψη αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο σχεδιασμός έγινε με τη λογική της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων, τοπικιστικών επιδιώξεων και ικανοποίησης των συμφερόντων ενός τμήματος του ακαδημαϊκού κατεστημένου.

Καλούμε τους  τοπικούς βουλευτές, και ιδιαίτερα τους  τρεις κυβερνητικούς, να αναλάβουν πλέον την σκυτάλη. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουν στην υποβάθμιση της περιοχής. Η απλή συμμετοχή τους σε σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας  ενημερώθηκαν για το σχέδιο, χωρίς ωστόσο να ερωτηθούν για την άποψη τους, δεν αποτελεί  τιμή ούτε για τους ίδιους, ούτε και για την περιοχή που εκπροσωπούν. Ως τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθούμε το σχέδιο Γαβρόβλου και σύντομα σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους φορείς θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ενέργειες μας.




Total
0
Shares
Previous Article

Ο κύκλος της ζωής

Next Article

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…