Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων: Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις

diktyo foreon agrafa

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΣΠΗΕ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Ο αγώνας για την αποτροπή της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στα Άγραφα συνεχίζεται και δυναμώνει και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Στις 14 Ιανουαρίου το WWF απέστειλε επιστολή (το πλήρες κείμενο εδώ: https://wwf.gr/images/pdfs/epistol_gia_ti_deousa_ektimisi_aspie_sta_agrafa.pdf ) προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στη διαδικασία διενέργειας δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων ΑΣΠΗΕ στη Νιάλα και στο Βοΐδολίβαδο των Αγράφων και ζητώντας τη διενέργεια νέας ΜΠΕ.

Στις 24 Ιανουαρίου πολίτες και τοπικοί σύλλογοι της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ανωτέρω Γενικού Διευθυντή, με την οποία εγκρίθηκαν οι ανεπαρκείς Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες για τους ανωτέρω ΑΣΠΗΕ και κρίθηκε ότι δεν απαιτείται νέα ΜΠΕ.

Στις 28 Ιανουαρίου, στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και από τις Συγκλίσεις – Convergneces Forum Greece στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα “Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;”, συμμετείχε μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα του κινήματος για την αποτροπή της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στα Άγραφα, καθώς και στα εν γένει προβλήματα από την αθρόα αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ σε προστατευόμενες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Παφίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας, στη σημασία των δυσπρόσιτων περιοχών (βουνών, απομονωμένων νησίδων) γι’ αυτήν και στην απειλή που συνιστά για τη βιοποικιλότητα η βιομηχανοποίηση τέτοιων περιοχών. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Αποστόλης Καλτσής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην ακαταλληλότητα της χωροθέτησης των αδειοδοτημένων ΑΣΠΗΕ στα Άγραφα σε πολύ κοντινή απόσταση από θερινές κούρνιες ορνίων και στις ελλείψεις των οικείων Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων. Ο Άγγλος συγγραφέας Τιμ Σάλμον, έμπειρος ορειβάτης και λάτρης της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθεί η ορεινή φύση της χώρας, να αποτραπεί η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στα βουνά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στα Άγραφα και να αναδειχθεί ο ορεινός κορμός της ηπειρωτικής χώρας, από τα βουνά της Στερεάς και τα Άγραφα ως την βόρεια Πίνδο, σε πεζοπορικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας, κάτι που θα δημιουργήσει προοπτικές ήπιας ανάπτυξης των ορεινών αυτών περιοχών.

Στις 29 Ιανουαρίου, στην στρογγυλή τράπεζα με είκοσι συμμετέχοντες που διοργανώθηκε από τις Συγκλίσεις – Convergences Forum Greece με θέμα την αιολική ενέργεια, συμμετείχε εκπρόσωπος του κινήματος, ο οποίος εξέφρασε τεκμηριωμένες απόψεις για την επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα αλλά και σε όλες τις ορεινές, νησιωτικές και προστατευόμενες περιοχές και την βούληση του κινήματος να μην επιτρέψει την καταστροφή αυτή. Στην ίδια συνάντηση έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Αγράφων, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία εναντιώνεται στην εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην περιοχή. Επίσης όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετείχαν, αναφέρθηκαν στα προβλήματα της χωροθέτησης των ΑΣΠΗΕ σε προστατευόμενες περιοχές κατά τρόπο επιβλαβή για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ορνιθοπανίδα.

Πολλές ακόμα ενημερωτικές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και δράσεις ετοιμάζονται και για το επόμενο διάστημα από φορείς και συλλόγους. Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ




Total
0
Shares
Previous Article
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΝΚΑ: Παράταση στην υποβολή οικονομικών προσφορών για την ανάθεση υπηρεσιών καθαρισμού οικημάτων

Next Article
antikarkinikh etairia karditsa 2020

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου