Δικαιοσύνη και Διαφθορά στην Υγεία

(Σπύρου Ε. Λάππα, Βουλευτή Σύριζα Καρδίτσας, Εισηγητή στην Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στην υγεία).

(«Ουκ ένι ιατρικήν ειδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος»= «είναι αδύνατον να ξέρει  την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος» ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ).

            Οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος στις ημερίδες, σε συγγράμματα, σε συνέδρια και μελέτες τους ομολογούσαν  ότι η διαφθορά στον χώρο της υγείας ήταν τεράστια και δύσκολα μπορούσε να τιθασευτεί.  Όμως αυτό αποτελούσε αποθέωση της υποκρισίας τους, αφού γνώριζαν πολύ καλά ότι η διαφθορά στην υγεία, ως μέρος της συνολικής διαφθοράς που διαχέεται σε όλες τις πλευρές και εκφάνσεις του δημόσιου βίου, αντιμετωπίζεται μόνο εάν υπάρχει γι αυτό πολιτική βούληση. Και οι πολιτικοί του δικομματισμού για δεκαετίες δεν είχαν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το τέρας της διαφθοράς, που εκτείνονταν σε όλες τις δραστηριότητες του κοινωνικού και οικονομικού βίου. ΄Ετσι διαβάζουμε σε πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σύγγραμμα του Χ. Δημόπουλου «Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ»: «Η διαφθορά σαν σαράκι θίγει κατ’ ουσίαν τη συνοχή, την αυτοπεποίθηση, την αυταξία και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας…Η διαφθορά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα «κορυφής», αλλά  ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα επίπεδα εξουσίας». Τα έλεγε και τα έγραφε, όμως τι έκανε για την αντιμετώπιση του φαινομένου; Aπολύτως τίποτα, παρά το γεγονός ότι για δεκαετίες ήταν  κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που άμεσα επηρέαζε την κυβερνητική πολιτική και στο χώρο της υγείας.  Και μάλιστα όταν ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής σε εκθέσεις του προειδοποιούσε: «Στον υγειονομικό τομέα έχουν αναπτυχθεί στρεβλώσεις και περιοχές γκρίζας οικονομίας, που πρέπει να ελεγχθεί και να καταπολεμηθεί αμείλικτα… υπάρχει σπατάλη, παραοικονομία, διαφθορά». Την ίδια εποχή ο πρώην υπουργός υγείας κ. Κρεμαστινός δηλώνει σε μελέτη του: «..πόνεσα από το ύψος της δαπάνης στην υγεία..Η ιατρική διάγνωση είναι ότι η κοινωνία μας είναι άρρωστη. Το θέμα της διαφθοράς στην υγεία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την επιβίωση της χώρας». Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τον τότε ΓΓ Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλα, ο οποίος έλεγε ότι «η διαφθορά υπάρχει εκεί όπου απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή της..Υπάρχουν ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων… ».

            Από την σημερινή κυβέρνηση για πρώτη φορά αποφασίζεται να μπει βαθιά το μαχαίρι στο απόστημα της διαφθοράς, με τη σύσταση Επιτροπών διερεύνησης όπου υπάρχει διαφθορά, διαπλοκή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Σήμερα λειτουργούν δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διερεύνηση σκανδάλων σε δύο τομείς, στα εξοπλιστικά και στην  υγεία. Σε δύο τομείς δηλαδή στους οποίους το «μαύρο» χρήμα, οι μίζες, η ρεμούλα και η διαφθορά στοίχισε στο ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό 150 και 85 δις αντίστοιχα, συνολικά μόνο σε αυτούς τους δύο τομείς 235 δις!!!! ΄Εχουμε αποφασίσει ότι αν το μαχαίρι δεν φθάσει στο κόκκαλο, προκοπή και ευημερία για τους έλληνες πολίτες δεν θα υπάρξει. Εμείς οι Βουλευτές-μέλη των Επιτροπών αυτών θα κάνουμε το χρέος μας και θα φθάσουμε σε όποιους έβαλαν το χέρι στο μέλι. Όμως το χρέος της πρέπει να κάνει στη συνέχεια και η Δικαιοσύνη. Να μην διστάσει να αγγίξει τους πάντες εάν ευθύνονται, να γίνει άκαμπτη και απροσπέλαστη στις παρεμβάσεις. Τώρα δοκιμάζεται στην υπόθεση λεηλασίας του δημοσίου χρήματος, που πληρώνει δυστυχώς ο ελληνικός λαός. Εμείς σαν μέλη της Επιτροπής Υγείας, θα είμαστε απαρασάλευτοι, μαχητικοί, ανένδοτοι, θα επιμείνουμε μέχρι παρεξηγήσεως.             Κυριαρχούμαστε από το υψηλό βίωμα της δικαιοσύνης, και το σπαθί της πρέπει να στραφεί εναντίον των χειρότερων εχθρών της κοινωνίας, και αυτοί δεν είναι οι διάφοροι τύποι του κοινωνικού περιθωρίου, οι άλλοι, οι Μανδαρίνοι της εξουσίας και του πλούτου είναι οι χειρότεροι. Είναι εκείνοι με την στίλβωση της κοινωνικής υπόληψης, των αξιωμάτων,  οι σημαίνοντες, οι επιτήδειοι, οι άκαπνοι, οι ιδιοτελείς, οι ραδιούργοι, όλοι εκείνοι που αποτελούν την τρωκτική πανίδα και προκαλούν τη μεγάλη φθορά και τα μεγάλα δεινά. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές  ούτε οι  φαύλοι αποκαλύπτονται, ούτε οι υπαίτιοι ανευρίσκονται, ούτε οι ένοχοι  στιγματίζονται. Ιδού η πρόκληση για τη δικαιοσύνη, όπως γράφει σε ένα βιβλίο του ο Γιάννης Ντάσκας. Και θα είμαστε δίπλα της για τη Νέμεση, που αξιώνει η κοινωνία. Που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Total
0
Shares