Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δίαυλο συνεργασίας με Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία ανοίγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δίαυλο οικονομικής, επιχειρηματικής και επιστημονικής συνεργασίας με Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία ανοίγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συνθήκες για δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας μεταξύ της Θεσσαλίας και της Ελλάδας με την Τσεχία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία, καλλιεργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς στα τέλη του χειμώνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα τετραμερής διακρατική συνάντηση με στόχο τη συνεργασία σε επιστημονικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συγκεκριμένη συνάντηση, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στη χώρα μας κ. Jan Bondy, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην προεδρία της «Ομάδας Βίσεγκραντ», δηλαδή του φορέα που συστάθηκε από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες το 1991 με στόχο την ανάπτυξη πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας με άλλες χώρες και περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός επικρότησε την πρωτοβουλία της «V4», τονίζοντας στον Τσέχο πρέσβη πως «αποτελεί πάγια θέση μας ότι τέτοιες εκδηλώσεις λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών δεσμών και γενικότερα των εκπαιδευτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων χωρών, καθώς, αντλώντας πληροφορίες για τις συγκεκριμένες αγορές στον τομέα ενδιαφέροντός μας, μπορούμε να αναπτύξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους με, στόχο την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων».

Ο κ. Bondy έδειξε εντυπωσιασμένος από τις παραγωγικές δυνατότητες της Θεσσαλίας την οποία και χαρακτήρισε ως ένα «μικρό σύμπαν», ενώ συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για το έργο που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με περισσότερα από 1800 έργα συνολικού ύψους άνω των 2 δις ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Τσέχος Πρέσβης για το υψηλής ποιότητας και πολυσχιδές τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας, με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει εκτενώς τα έργα, τις επενδύσεις και τις δράσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία με στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού όχι μόνον στην κλασσική της μορφή, αλλά και σε εναλλακτικές που αυξάνουν κάθε χρόνο την επισκεψιμότητα απ’ όλο τον κόσμο.

Γνώστης και του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, του μεγαλύτερου εν εξελίξει περιβαλλοντικού έργου στην Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Bondy και κυρίως των σημαντικών περιβαλλοντικών αλλαγών που καθιστούν την Κάρλα έναν σπουδαίο και μοναδικό υδροβιότοπο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πεποίθηση πως η Κάρλα είναι σήμερα ένα έργο πανευρωπαϊκής εμβέλειας το οποίο έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας μας.

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Τσέχο πρέσβη για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των παραγωγικών συντελεστών, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον κ. Bondy, ο οποίος μάλιστα εξήγησε πως αποτελεί ανάγκη η οικονομική, πολιτική και φορολογική σταθερότητα στην Ελλάδα ώστε να προσελκυθούν επενδύσεις από το εξωτερικό.

Και οι δυο συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία το προσεχές διάστημα ώστε η τετραμερής συνάντηση που θα λάβει χώρα στη Λάρισα στα τέλη του χειμώνα, να πετύχει τους στόχους που προσδοκούν οι τέσσερις χώρες.




Total
0
Shares
Previous Article

Κώστας Αγοραστός: «Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Next Article

Τίμησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Κεντρικής Ελλάδας