Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Διασχίζοντας κορυφές των Αγράφων

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε μια όμορφη διάσχιση στην περιοχή των Αγράφων.

Η διαδρομή μας ξεκίνησε απ τα 1500 μέτρα υψόμετρο και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον ομώνυμο αυχένα πάνω απ το χωριό Βλάσι της ανατολικής Αργιθέας.

Απ’ το εκκλησάκι και για 5 χλμ. ακολουθούμε τον χωματόδρομο που φεύγει ανατολικά και τραβερσάρει τις πλαγιές του Ζυγουρολίβαδου (Καζάρμα) μέχρι και τη θέση Παλιομάντρι με υψόμετρο 1730 μέτρα, σε αυτό το σημείο αφήνουμε το χωματόδρομο και ξεκινάμε την ανάβαση στην βόρεια πλαγιά της πρώτης και μεγαλύτερης κορυφής της ημέρας, την κορυφή Βουτσικάκι, μετά από δυόμιση ώρες πεζοπορίας και συνεχείς ανάβασης βρισκόμαστε στην κορυφή Βουτσικάκι με υψόμετρο 2154 μέτρα.

Απ’ την κορυφή Βουτσικάκι και κοιτάζοντας νότια νοτιανατολικά βλέπουμε τη συνέχεια της μεγάλης διαδρομής που θα ακολουθήσουμε και τις κορυφές που θα ανεβούμε στο πέρασμά μας.

Κατεβαίνοντας την νότια ράχη του Βουτσικακίου και αφήνοντας στο δεξί μας χέρι χαμηλά το χωριό Πετρίλια φτάνουμε στην δεύτερη κορυφή της ημέρας, την κορυφή Γεννητάκι με υψόμετρο 1796 μέτρα. Απ την κορυφή Γεννητάκι συνεχίζουμε την νότια πορεία μας, πλέον βρισκόμαστε στην Τρίτη κορυφή της ημέρας, την κορυφή Χαρίση με υψόμετρο 1770 μέτρα.

Κατεβαίνοντας στα 1600 μέτρα και το διάσελο που βρίσκεται μπροστά μας αφήνουμε πίσω μας τον νομό Καρδίτσας και μπαίνουμε στον νομό Ευρυτανίας, έτσι συνεχίζοντας την νότια κορυφογραμμή και αφήνοντας αριστερά χαμηλά μας τα χωριά Μέγα Ρέμα και Καρβασσαρά φτάνουμε στην τέταρτη κορυφή της ημέρας, την εντυπωσιακή κορυφή του Πύργου με υψόμετρο 1804 μέτρα.

Η νότια πορεία μας συνεχίζεται μέχρι και την πέμπτη κορυφή της ημέρας που είναι η κορυφή Μίχος με υψόμετρο 1800 μέτρα, απ την κορυφή Μίχος και διερχόμενοι το καταπράσινο διάσελο μπροστά μας η πορεία μας γίνετε ανατολική, στην συνέχεια βρισκόμαστε στην έκτη κορυφή της ημέρας, την κορυφή Βοιδολίβαδο με υψόμετρο 1776 μέτρα, πλέον αφήνουμε δεξιά χαμηλά μας το χωριό Βραγγιανά Ευρυτανίας και συνεχίζοντας πάντα στο ανώτερο ύψος της κορυφογραμμής φτάνουμε στην έβδομη και τελευταία κορυφή της ημέρας, την κορυφή Απέλινα με υψόμετρο 1729 μέτρα, απ τη κορυφή Απέλινα θαυμάζουμε μπροστά μας τις εντυπωσιακές κορυφές των Αγράφων Μπορλέρο, Πλάκα και Καταραχιάς.

Κατηφορίζοντας το τελευταίο τμήμα της διαδρομής τερματίζουμε την διάσχισή μας στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον αυχένα πάνω απ το χωριό Βραγγιανά Ευρυτανίας σε υψόμετρο 1580 μέτρων.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 18,5 χλμ και χρειάστηκαν 8 ώρες πεζοπορίας να καλυφτεί η απόσταση, στην διάσχιση συμμετείχαν η Ευαγγελία Νάτσιου (Υ.Ζ. Λάρισας) ο Δημήτρης Ταμπάκος με τον Αλέξανδρο Μπάλα απ την Δρακότρυπα Καρδίτσας και ο Τόλιας Πέτρος (Ε.Ο.Σ. Καρδίτσας), συνδέοντας την διάσχιση με τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, ονομάσαμε την διαδρομή μας «διάσχιση Άγιος Νικόλαος»

Τόλιας Πέτρος

 [supsystic-gallery id=25 position=center]




Total
0
Shares
Previous Article

Εγκαινιάστηκε το νέο ιατρείο Ρεντίνας

Next Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων στη Θεσσαλία