Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Επιστημόνων Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας

 

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ,

αντιπροσωπεύοντας τη φωνή των εκπαιδευτικών του ΠΡΩΗΝ κλάδου ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας και νυν ενοποιημένου ΠΕ 80,

Εκφράζει την διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της:

  1. για τον υποβιβασμό που δεχόμαστε ως κλάδος και ως πτυχιούχοι του κλάδου της «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και μόνον, καθώς και
  2. για την συνεχή και επί σειράν ετών απαξίωση που δέχεται το μάθημα της ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ από την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΙΠΘ.

Ειδικότερα:

  1. Ο κλάδος μας (Πρώην ΠΕ15) ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ενοποιείται με κλάδους όπως ΠΕ 09 Οικονομολόγοι, ΠΕ18.02 Διοίκηση επιχειρήσεων, ΠΕ18.03 Λογιστικής, ΠΕ18.35 Τουριστικών επιχειρήσεων, ΠΕ18.40 Εμπορίας και διαφήμισης (marketing). Κλάδοι, χωρίς επάρκεια στο αντικείμενο του μαθήματος της ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών τους.
  2. Το Υπουργείο Παιδείας παραβλέποντας το αντικείμενο των σπουδών μας και την επί χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία κάποιων επιμέρους αντικειμένων του μαθήματός μας προχωρά  στην β’ ανάθεση του μαθήματος  της Οικιακής Οικονομίας σε ειδικότητες (ΠΕ88.01 Γεωπόνοι, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ87.01 Ιατρικής και ΠΕ87.02Νοσηλευτές) οι οποίες δεν έχουν την επαγγελματική κατάρτιση να διδάξουν το συγκεκριμένο μάθημα. (α.π. 76099/Δ2/11-05-2018)
  3. Στις αναθέσεις των μαθημάτων, δεν αναφέρεται η Β΄ΑΝΑΘΕΣΗ του μαθήματος της ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ στους εκπαιδευτικούς του κλάδου μας (ΠΕ80 και κατά προτεραιότητα πρώην ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ), όπως αυτό συμβαίνει για περισσότερο από 30 χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές του πρώην κλάδου ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ είναι πτυχιούχοι του τμήματος «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, επιβεβαιώνοντας την γνωστική συνάφεια με το αντικείμενο της Γεωγραφίας, από το πρόγραμμα σπουδών τους. Επιπλέον, οι καθηγητές του πρώην κλάδου ΠΕ15 , Οικιακής Οικονομίας, έχουν επιμορφωθεί και πιστοποιηθεί στις Τ.Π.Ε. Β΄ Επιπέδου μαζί με τους συναδέλφους του κλάδου ΠΕ04 (Φυσικών Επιστημών), αφού είχαν ως τώρα ανάθεση τη Γεωγραφία, δημιουργώντας  ένα πολύτιμο μαθησιακό κεφάλαιο.
  4. Το Υπουργείο Παιδείας ωθεί τους εκπαιδευτικούς της Οικιακής Οικονομίας στην αναζήτηση συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου και τους εκπαιδευτικούς της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην ανεργία.

Ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις  για την ενοποίηση του κλάδου και τις αναθέσεις του μαθήματός μας οδηγούμαστε στο να εκδηλώσουμε την οργισμένη διαμαρτυρία μας απέναντι στις ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στην υποβάθμιση του αντικειμένου της Οικιακής Οικονομίας από τη μία και από την άλλη καθιστά πλέον ανέφικτο να επιτευχθούν οι στόχοι του μαθήματος που σχετίζονται άμεσα με το επίκεντρο της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον ίδιο το μαθητή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, Διαμαρτυρόμαστε και αιτούμαστε

  1. Την διακριτότητα του κλάδου ΠΕ15 εντός του κλάδου ΠΕ80, στο πρότυπο του κλάδου Υγείας (ΠΕ87).
  1. Την β’ ανάθεση του μαθήματος της Γεωγραφίας όπου διδάσκεται από τους καθηγητές της Οικιακής Οικονομίας τα τελευταία 30 χρόνια.
  1. Την ανάθεση μαθημάτων συναφών με το γνωστικό μας αντικείμενο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθανάσιος Κουτρούμπας,

Ελπινίκη Κάτσαρη,

Αργυρώ Κατσαμάγκα,

Κωνσταντίνος Μακρής,

Κατερίνα Ζερβάκη
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

Γιορτή του Αθλητισμού ο 3ος Πλαστήριος Δρόμος Καρδίτσας

Επόμενο άρθρο

Τρίκαλα: Σύλληψη 36χρονου με ναρκωτικά δισκία