Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Μέσα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Πληροφορία & Υγεία»

larisa photo

Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Μέσα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Πληροφορία & Υγεία»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, η διαδικτυακή εκδήλωση με τον τίτλο «Μέσα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Πληροφορία & Υγεία», που υλοποιήθηκε με την συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και συνεργατών. Η εκδήλωση διήρκησε 3 ώρες και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες/ουσες.

Τις βασικές θεματικές ενότητες ανέπτυξαν οι κ.κ. Βαβουγιός Δ. Γεώργιος, Νικολάρα Μάχη, Σιαχπατζίδου Δήμητρα ενώ σχόλια και παρατηρήσεις έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ.  Δημητριάδης Δημήτρης.

Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους ομιλητές να αναπτύσσουν με έγκυρο και τεκμηριωμένο τρόπο τις θεματικές του σεμιναρίου. Σύμφωνα με την κ. Σιαχπατζίδου, σε έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, εγκυρότερο μέσο ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία ήταν το διαδίκτυο (68%), με βασικές πηγές τα ενημερωτικά sites (33%) και τις εφημερίδες ηλεκτρονικής μορφής (21%). Επίσης, αυτό που θα επιθυμούσαν να αλλάξει στην ενημέρωση είναι η Τρομολαγνεία (32%) και η Κατευθυνόμενη Δημοσιογραφία (16%).

Η κ. Νικολάρα ανέφερε ότι η πανδημία «βρήκε» τα μέσα ενημέρωσης σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία τους ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας των δημοσιογράφων, του ολιγοπωλιακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων ενημέρωσης και των νέων κανόνων που έχει επιβάλλει η ψηφιακή εποχή στη μετάδοση της πληροφορίας. Ο σταδιακός περιορισμός των δημοσιογράφων στην πρόσβαση στην πληροφορία, ο έλεγχος της πληροφορίας στο όνομα της Δημόσιας Υγείας και ο κίνδυνος «ποινικοποίησης της άποψης», με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις ψευδείς ειδήσεις, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και για την δημοκρατία εν γένει.

Σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων για τον Covid-19, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαβουγιός, παράχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με κίνδυνο την μη τήρηση των κανόνων επιστημονικής πρακτικής και δεοντολογίας. Η διακίνηση λανθασμένων πληροφοριών έγινε κυρίως μέσα από blogs, με αποτέλεσμα την ταχύτατη διασπορά αναξιόπιστων δεδομένων. Η επιστημονική πληροφορία θα πρέπει να εκλαϊκεύεται ορθά και να είναι άμεσα διαθέσιμη στους πολίτες από αξιόπιστα κέντρα ενώ η δυσπιστία αναπτύσσεται επί μη ειλικρινούς αντιμετώπισης του κοινού, των ανησυχιών του, αλλά και επί εμφανούς απουσίας καταλογισμού ή προσαρμογής, κατόπιν κακών αποφάσεων.

Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την κ. Σιαχπατζίδου, προϋποθέτει την διερεύνηση της εγκυρότητας των πηγών, την διασταύρωση των πληροφοριών από διαφορετικές πηγές, την αναζήτηση της πληροφορίας σε έγκυρους ιστότοπους και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ιστοσελίδων με έλεγχο του συγγραφέα, του σκοπού τους, της τεκμηρίωσης, της δημοφιλίας, την ένδειξη ανανέωσης ακόμα και της ορθογραφίας και της αισθητικής τους.

Την ευθύνη για  την υλοποίηση του προγράμματος είχε η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων – Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, ενώ την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο υπεύθυνος της Θεματικής Ενότητας 9: Πρόληψη και Αγωγή Υγείας, κ. Δημητριάδης Δημήτρης. Το διαδικτυακό πρόγραμμα  «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

Facebook: Larissa Learning City- Η Πόλη που Μαθαίνει




Total
0
Shares
Previous Article

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου 2022

Next Article
Grigoriou Natsina

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διοικητή του ΓΝ Καρδίτσας κ. Κ. Γρηγορίου πραγματοποίησε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Πρόνοιας Θεσσαλίας κ. Νάτσινα Δήμητρα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Στο χάρτη της κακοκαιρίας και η Θεσσαλία
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαρισαίων: Επιδείνωση καιρικών φαινομένων αναμένεται από σήμερα Παρασκευή – Οδηγίες προστασίας

ο Δήμος Λαρισαίων εφιστά την προσοχή των συμπολιτών μας και τους καλεί να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…
dimotiko simvoulio Larisas 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς…