Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Δεν έχεις το λόγο», «δε μπορείς να μιλήσεις για το θέμα…»

Mαθήματα «δημοκρατίας» στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς και άδειες για εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών

     Η φράση ανήκει στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς, και μου την απηύθυνε όταν, ως δημότης, πρόεδρος του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς αλλά και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» (ιδιότητες που γνωρίζει από καιρό), ζήτησα να εκφράσω την άποψή μου για υπό συζήτηση θέμα, που αφορούσε αίτημα ιδιώτη επενδυτή να εγκαταστήσει ανεμολογικό ιστό σε τοποθεσία εντός των ορίων του χωριού μας.

    Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της Οξυάς αναφέρθηκε σε «κάποια δικά μας παιδιά» (η φράση είναι δική του), από κοντινό χωριό της περιοχής Αργιθέας, που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ανεμολογικό ιστό στη θέση «Προφήτης  Ηλίας» Οξυάς, προκειμένου, μετά τις σχετικές μετρήσεις του ανέμου για χρονικό διάστημα ενός έτους, να καταλήξουν αν τους «συμφέρει ή όχι» η εγκατάσταση «μίας» (το επισημαίνουμε κι αυτό, καθότι μελλοντικά ίσως αποδειχθεί στοιχείο σημαντικό) ανεμογεννήτριας παραγωγής ενέργειας.

     Παρουσίασε, μάλιστα, και στοιχεία (υπεύθυνες δηλώσεις !!!) των ενδιαφερόμενων επενδυτών, σύμφωνα με τις οποίες αυτοί «δεσμεύονταν» να προβούν στο … φοβερό ανταποδοτικό έργο του …..σοβατίσματος του υπογείου του Κοινοτικού Γραφείου.

      Το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία. Οι διαμαρτυρίες του συμβούλου της μειοψηφίας πως ο ανεμολογικός ιστός είναι προπομπός αιολικών «πάρκων», με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας και πως, για το λόγο αυτό, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία, δεν έπιασαν τόπο. Το πάθημα με τις εγκατεστημένες εδώ και  χρόνια κεραίες κινητής  τηλεφωνίας στο βουνό της Οξυάς, για τις οποίες οι αντίστοιχες εταιρίες δεν έχουν καταβάλει στο χωριό μας ενοίκιο για  ολόκληρες δεκαετίες (θέμα που αναδείχθηκε επίσης με ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας σε προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο), δεν πρόσφερε κανένα δίδαγμα.

        Ούτε το κατ’ επανάληψη δημοσιευμένο «ψήφισμα» της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς (443 μέλη), ενάντια στη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Οξυωτών εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικών και αιολικών λήφθηκε υπόψη. Το ίδιο και για τις ταυτόσημες θέσεις της Κίνησης Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 400 Οξυώτες υποστηρικτές/μέλη, και οι οποίοι αγνοήθηκαν, επίσης.

        Όσο για τους δημότες και εκπροσώπους ή μέλη φορέων του χωριού, όπως και ο υποφαινόμενος, που επιθύμησαν να εκφράσουν άποψη; Είπαμε… «Δεν έχεις το λόγο», «δε μπορείς να μιλήσεις για το θέμα….».

       Σε επισήμανση δε, πως θέματα όπως και αυτό της εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού, πρέπει να συζητούνται στην από το νόμο προβλεπόμενη συνέλευση των κατοίκων του χωριού (λαϊκή συνέλευση), ο πρόεδρος της Οξυάς απάντησε πως «αν ήταν να κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις θα ήταν άχρηστα τα Τοπικά Συμβούλια», αδιαφορώντας, φυσικά, πως ο ίδιος νόμος, που πρόβλεψε τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων, πρόβλεψε και τις λαϊκές συνελεύσεις, προκειμένου να εκφράζουν άποψη και οι κάτοικοι.

    Για το ζήτημα των υδροηλεκτρικών και αιολικών έχουν πολλές φορές εκφραστεί απόψεις  στον τοπικό Τύπο, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για την Οξυά.  Και σε ότι αφορά το χωριό της Οξυάς, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί και αναλύσει τις συνέπειες των σχεδιαζόμενων υδροηλεκτρικών και αιολικών. Και πάντα με στοιχεία, καθότι, ως μη ειδικοί και εμείς, μόνο με στοιχεία και μετά από αντίστοιχη έρευνα μπορούμε να εκφράζουμε την όποια άποψη. Και οι Οξυώτες, όπως, τουλάχιστο, έχουν εκφραστεί μέσα από συλλογικά τους όργανα και φορείς αλλά και σε σχετικές συγκεντρώσεις, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πως δεν επιθυμούν την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων έργων στο χωριό τους. Έργων, ωστόσο, που φαίνεται να προχωρούν σιγά – σιγά και «αθόρυβα»…

    Θυμίζουμε – και για όσους δε γνωρίζουν, πληροφορούμε – πως ήδη έχουν αδειοδοτηθεί αιολικά σε περιοχές του χωριού μας, χωρίς κανείς «κοινός θνητός» να το έχει αντιληφθεί. Θυμίζουμε τον τρόπο που προωθήθηκαν μέχρι σήμερα στο χωριό τα υδροηλεκτρικά. Εν αγνοία των κατοίκων και χωρίς καμία διαβούλευση. Και όταν ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία και να αναδείξει το θέμα, οι αρμόδιοι του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητας προσπαθούσαν (και προσπαθούν ακόμα !!!) να πείσουν πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί και πως οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί του Συλλόγου είναι αβάσιμοι.

     Κι όμως!!! Το ένα από τα σχεδιαζόμενα στο χωριό της Οξυάς υδροηλεκτρικά εντάχθηκε, εδώ και λίγες μέρες, για χρηματοδότηση στο «πρόγραμμα Γιούνκερ». Τη στιγμή που κάποιοι εξακολουθούν να διαδίδουν «πως τίποτα δε θα γίνει» και παρά τις κατ’ επανάληψη δημόσιες διαβεβαιώσεις του κου Δημάρχου Μουζακίου πως «κανένα υδροηλεκτρικό δε θα γίνει στην Οξυά, αν δεν το θέλουν οι Οξυώτες». Πότε, όμως, θα ζητήσει τη γνώμη τους;  Και, αλήθεια, πως θα μπορέσει, ως Δήμαρχος ή ως Δήμος, να «σταματήσει» τώρα τα συγκεκριμένα έργα;

     Με κάθε, λοιπόν, σεβασμό, απέναντι σε κάθε συγχωριανό μου, εκτιμώ πως όλοι μας πρέπει να προβληματιστούμε περισσότερο για όσα συμβαίνουν γύρω από το χωριό μας. Αλλά κυρίως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε  περισσότερο, όλοι όσοι δε συμφωνούμε με όσα επιχειρούνται σε βάρος του χωριού μας. Γιατί το σύστημα «πολλοί υποστηρικτές αλλά λίγοι ενεργά δραστήριοι» πιθανό να μη φανεί αρκετό, αν αναλογιστούμε με τι και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Και, εννοείται, πως η μάχη, για όσους επιθυμούμε να τη δώσουμε, σίγουρα δεν έχει χαθεί.

      Και σε ότι με αφορά προσωπικά, μια και ορισμένοι πολλά εκτοξεύουν εναντίον μου, διαβεβαιώνω πως θα νιώσω ιδιαίτερα ευτυχής αν ο Θεός με αξιώσει να ζω μετά από 10 – 15 χρόνια και διαπιστώνω πως έκανα λάθος να εναντιώνομαι – κάποτε – στα υδροηλεκτρικά και αιολικά, αφού θα βλέπω το χωριό μου και τους κατοίκους του να καλοπερνούν εξαιτίας της ύπαρξής τους…..

      Είμαι σίγουρος, όμως, πως δε θα είναι έτσι…….

karavidas

Γιώργος Δ. Καραβίδας

Πρόεδρος του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς – ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», δημότης Μουζακίου (ΤΚ Οξυάς), τηλέφ. : 6974456301.




Total
0
Shares
Previous Article

Συνελήφθη 56χρονος στην Καρδίτσα για δύο περιπτώσεις κλοπών καθώς και για αντίσταση

Next Article

Χόρεψαν τα χορευτικά του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων στο Μ. Κεφαλόβρυσο